”Sluta fokusera på ålder”

Azita Shariati, 53 år, vd Anicura.

Karriär
Text: Sara Hasbar
Publicerad
Azita Sharlati håller i en skylt med siffran 53.

Hur gammal är en bra chef?

”Om vi ska börja att motverka ålderism, i samhället och på våra arbetsplatser, måste vi sluta att fokusera på människors ålder, bakgrund eller kön. En bra chef är någon som har förmåga att leda och via sitt ledarskap leverera resultat tillsammans med sitt lag. Rätt egenskaper och rätt erfarenhet kan du ha både som ung eller som äldre.”

Är ålder viktigt när det kommer till rollen som chef? 

”Nej, erfarenhet och ledaregenskaper, samt en vilja och förmåga att utveckla och inspirera andra, är faktorer som gör dig till en bra chef. Däremot måste tillsättande chefer samt nya chefer vara medvetna om att ålder kan uppfattas som ett trovärdighetsproblem – både bland äldre och yngre.

Ålder eller andra traditionella bedömningsfaktorer, som tyvärr används alltför ofta och slentrianmässigt idag, är inte bara felaktiga utan de begränsar även medarbetares välmående och därmed företagets tillväxt och effektivitet.”

Vad är det viktigaste du som chef kan göra för att motverka åldersdiskriminering?

”Leda genom exempel och vara modig. Det är svårare att tillsätta en oväntat ung eller oväntat äldre person som chef. Den enkla vägen är därför att göra det förväntade och följa normen. Det innebär dock inte att du fattar rätt beslut för individen, gruppen eller företaget.”

#hurgammalärenbrachef

 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden