Lars Kry är Årets Chef

Lars Kry är en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna. Och han har samma mål för allt han gör.

»Jag är 42 år och har varit chef nästan halva livet – och har mycket mer att ge. Jag har alltid tävlat, det spelar ingen roll om det handlat om minigolf med pappa och mamma, fotboll eller ishockey. Jag avskyr att förlora. Jag är likadan hemma. Om jag tvättar bilen eller gör något annat – det ska bli perfekt!«

Hans engagemang både hörs och syns när han pratar om uppdraget att leda Proffice:

»Att bli bäst gäller förstås också företaget. Om inte kunderna köper av oss så köper de av någon annan.«

Det är en balansgång för honom som ledare – alla är inte som han födda med vinnarskalle.

»Å ena sidan litar jag på att alla gör sitt bästa, å andra sidan måste jag bygga en kultur där alla vill överträffa sig själva. Det räcker inte att vara good enough, alla måste vilja vinna och kämpa för det om företaget ska bli bäst. Jag blir nöjd när vi uppnår de mål som jag varit med och satt upp – och lite till. Samtidigt är jag ingen kontrollmänniska på det sättet att jag går omkring och detaljstyr.«

Han vill att människor ska ta egna beslut och vill inte framstå som en chef som kan och vet allt.

»För det gör jag ju inte. Under årens lopp har jag blivit mer chef och mindre expert. Men vissa kan kanske uppfatta mig som lite otydlig när jag inte har svar på alla frågor.«

Han har plattat till organisationen. Förra våren gjorde han en stor omorganisation i koncernledningen. Han tog bort den traditionella koncernledningen och tryckte ut mandat och beslut i de 17 olika bolagen, så att det ligger nära kunden. Han tillsatte också advisory boards, en handfull personer som fungerar som rådgivare och bollplank i varje bolag.

»Där ingår dels medarbetare från olika delar av koncernen, dels externa rådgivare som vi handplockat.«

En annan del i förändringsarbetet var att införa nya värdeord, en ny kommunikationsstrategi och ny positionering.

»Tidigare har vi definierat verksamheten som uthyrning, rekrytering och omställning av arbetskraft. Men nu kom vi fram till vad vi egentligen gör – vi skapar utvecklingsmöjligheter för människor och företag. Det är skillnad. Att arbeta i ett företag som skapar möjligheter är mycket roligare än att jobba i ett företag som hyr ut arbetskraft.«

För Lars Kry handlar förändringarna om att anpassa organisationen till den verklighet och den omvärld som vi lever i i dag, och som håller också för framtida utmaningar.

»Tempot har blivit mycket högre. Teknik-utvecklingen går så snabbt, det behövs fler experter och deras roll har blivit viktigare. Som ledare måste man släppa loss experterna. Arbetsmarknaden och företagen har också blivit mycket mer flexibla. Vi måste utveckla nya system, både i företagen och i samhället, som klarar så snabba förändringar.«

Till det kommer att de generationer som nu kommer ut på arbetsmarknaden har andra krav och andra behov än tidigare.

»För dem är jobbet inte allt. Balans i livet, sunda värderingar och att utveckla sig själv har blivit allt viktigare. Vi går mot ett mer individ- och situationsanpassat ledarskap. Det är en utmaning för dagens och framtidens chefer.«

Då måste ledarskapet bli mer lyhört och flexibelt, mindre auktoritärt, menar han.

»Huvudfrågan blir inte vad och hur vi ska göra utan varför. När allt fler byter karriär under sitt yrkesliv, måste man som chef bli bättre på att till exempel utveckla karriärplaner om man ska kunna behålla kompetensen i företaget.«

En av de saker som gör honom riktigt stolt är när medarbetare väljer att stanna på Proffice trots andra erbjudanden.

»Det bekräftar att vi har ett ledarskap och en kultur där medarbetarna trivs.«

Till skillnad från många andra börs-vd:ar har Lars Kry ingen examen från Handelshögskolan. Han har gått kadettskola, marknadsekonomutbildning på RMI-Berghs, Harvard och en rad ledarutbildningar. I maj ska han gå ett program på den prestigefulla ledarskolan IMD i Lausanne.

Men han grundar sin framgång också på andra erfarenheter.

»Efter tio år som chef jobbade jag ett år som affärsutvecklare utan personalansvar. Det var väldigt nyttigt, jag fick distans. När jag kom tillbaka till en personalledande befattning var jag en mycket bättre chef.«

Sedan dess brukar han råda andra chefer att stiga åt sidan ett tag.
»Även om det handlar om en kortare period tror jag det är bra att ta en paus från ledarskapet. Under en paus hinner man reflektera över sig själv och sin roll.«

Han har inga egentliga förebilder, det som inspirerar honom är möten med människor.
»Och min hustru Helén, hon är en klok person och ser annorlunda på saker än jag gör. Proffices ordförande, Lars Murman, är en sann entreprenör och också en inspiratör för mig.«

Många chefer som klättrar långt upp i hierarkin tappar markkänning. Andra känner tomhet när de nått toppen. Lars Kry har behållit både sin drivkraft och sin distans till makten. Att han lyckats med det beror säkert till stor del på att han har kvar sitt hjärta och sin hemvist långt från chefsvardagen.

Han är född och uppväxt i Kinna, sex mil från Göteborg. Han kommer inte från »Solsidan«. Och han har ingen ambition att hamna där.

»Jag är inte mitt i jobbet hela tiden, jag har ett annat liv också. Jag bor med min familj i Kinna, varje torsdag eftermiddag åker jag hem. På fredagarna jobbar jag hemifrån. Då läser jag också en hel del, rapporter, managementlitteratur plus en och annan deckare.«

På gården finns förutom hustrun Helén, de tre sönerna och en bonus-son, också tre hästar som Helén tränar i dressyr och hopp. Där finns alltid något att handgripligen jobba med. Och det gör Lars Kry.

»Jag är otroligt stolt, glad och tacksam för att jag kan jobba som jag gör. Jag kan verkligen slappna av och vara närvarande både fysiskt och mentalt när jag är med familjen. Jag har en balans som verkligen funkar. Om det inte skulle fungera – ja, då är det jobbet jag väljer bort.«

Han har också prövat på att lämna rampljuset. Det är inget som skrämmer honom.
»När jag hade lämnat Manpower för att gå till Proffice hade jag ett halvårs karens. Då var jag hemma, byggde stall, reste och var med barnen – det var absolut kanon!«

För snart åtta år sedan, när Lars Kry var regionchef på Manpower Götaland och samtidigt vd i Manpower-ägda Contage i Vårgårda, skrev han en veckas dagbok i Chef. Hans liv gick i rallyfart, tidstjuvarna höll bokstavligt talat på att sluka honom.

Nu kan han le åt minnet.
»Jag har ett större ansvar i dag och jag jobbar mycket. Men jag lägger inte mer tid på jobbet, jag arbetar helt enkelt smartare. Och så har jag en sekreterare som gör underverk.«

Visst finns det fortfarande en del han skulle behöva skala bort, men det är lättare sagt än gjort.
»Om det är på någon punkt jag ska vara självkritisk, så är det att jag inte alltid är tillräckligt tillgänglig.«

Det betyder inte att han ser sig som den perfekta ledaren, Lars Kry är ödmjuk inför sitt uppdrag, det finns sådant han ångrar.
»Vissa av de uppsägningar jag gjort kunde jag till exempel ha hanterat betydligt bättre. Oftast har det handlat om att jag väntat för länge.«

Några nya karriärmål har han inte, det finns mer han vill utveckla på Proffice.

Visst har han framtidsdrömmar, men de handlar om helt andra saker än arbetet. Han och hans hustru har en lista på saker som de vill göra under sitt liv. Men konstaterar lugnt:
»Jag får ingen ångest om jag inte gör allt. Livet är fantastiskt som det är, det finns alltid något att se fram emot.«

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

bella-2
 

Så var Chefdagen – allt du behöver veta

Här kan du följa liverapporteringen från Chefdagen.

elisabeth-wennstrom1
02:19 min
Annonssamarbete Chef + ManpowerGroup

Årets Chef: "Lär dig leda med Styrkefokus"

Video:

Fokusera på styrkorna för att lyfta dina medarbetare, ditt ledarskap och resultat. Elisabeth Wennström, Årets Chef 2018 berättar om modellen bakom hennes ledarskap.

asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
startsida1
 

Hylla en kvinnlig ledare som betytt mycket för dig

Tacka eller berätta om en kvinnlig chef, mentor eller kollega som har haft betydelse i din karriär: #honlyftemig
Lars-Olof Moberg, Länsförsäkringar
Annonssamarbete Chef + &frankly

"Så hjälper vi varandra att växa"

Lars-Olof Moberg vände en negativ spiral. Mindre stress, mer engagemang hos medarbetarna – och 30 procents högre lönsamhet.
”Verktyget vi använder hjälpte oss att sätta igång en dialog och skapa förändring.”

topp100-2018
 

Chef.se en av de bästa sajterna i Sverige – för femte året i rad

Chef.se hamnar återigen på listan över Sveriges fem bästa tidskriftssajter, när IDG presenterar prestigefyllda Topp 100-listan.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden