Larm: Ingångsjobben försvinner

Många unga och nyexaminerade vittnar om en alarmerande utveckling kring instegsjobben: De har försvunnit. 

Karriär
Text: Sara Hasbar
Publicerad
En ung man sitter framför en dator och ser bekymrad ut.

En färsk analys av nära fyra miljoner jobbannonser på Linkedin visar att 35 procent av positionerna på ingångsnivå i själva verket kräver åratal av relevant arbetslivserfarenhet, rapporterar BBC.

Inom vissa sektorer är kraven på nybörjarna ännu högre: för instegsjobb inom techindustrin krävs minst tre års erfarenhet i över 60 procent av fallen för att den sökande ska ha en chans. Kort sagt verkar det som att ingångsjobben inte är till för dem som just gjort entré på arbetsmarknaden.

”Att kräva tidigare erfarenheter snabbar på inskolningen. Men denna ‘skörda vad andra sått’-mentalitet har en baksida. Den förutsätter, kanske felaktigt, att det finns ett överflöd av människor som redan blivit anställda och upplärda av en annan arbetsgivare medan de fortfarande var ganska gröna”, skriver Linkedins seniorredaktör George Anders.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden