Lär dig tämja den digitala revolutionen

Två av världens mest hyllade digitaliseringsgurus kommer med ny måsteläsning. ”Det här är den bok som bäst förklarar de nya principerna”, har Googles tidigare vd Eric Schmidt sagt.

Chefboken
Text: Chefs innehållsstudio
Publicerad

Den digitala omställningen av näringslivet och samhället i stort är i full sving. Utvecklingen går så snabbt att till och med Silicon Valley har svårt att hänga med i svängarna. Men MIT-forskarna Andrew McAfee och Erik Brynjolfsson har koll. Tre år efter den bästsäljande boken Den andra maskinåldern tar författarna nu nästa steg i att förklara digitaliseringens genomgripande effekter, med boken Machine, Platform, Crowd: Harnessing Our Digital Future.

För när artificiell intelligens slår världsmästaren i strategispelet Go, när bolag som Apple besegrat jättar som Nokia och de bästa idéerna inte längre föds i storföretagens forskningslabb är det mycket som ställs på ända. Företag och organisationer ställs inför nya utmaningar. Maktbalansen rubbas och det krävs nytänk kring sådant som samverkan mellan människa och maskin, mellan produkter och plattformar. Våra företag och vardagsliv förändras i grunden.

Rykande färska boken Machine, Platform, Crowd – som också är månadens Chefboken – har hyllats av såväl Googles tidigare vd Eric Schmidt och IMF:s chef Christine Lagarde.

Machine, Platform, Crowd är kartan som ledare behöver för att kunna navigera i det nya landskapet”, har Arianna Huffington sagt om den nya succéboken.

Chefs redaktör Björn Hedensjö har nu sammanfattat den för Chefbokens prenumeranter. Det här är vad han har att säga om den:

Det har skrivits många böcker om digitaliseringen? Hur skiljer den här ut sig?

”Det som känns nytt med boken är författarnas väldigt strukturerade sätt att titta på det digitala skiftet som vi går igenom nu. De visar hur de tre stora trenderna – maskinintelligens, tekniska plattformar och crowd-sourcing – kan ta över eller samexistera med sina traditionella motsvarigheter.”

Vad tycker du var bäst med boken?

”Analysen är på en klart högre nivå än som är vanligt i den här svängen. Dessutom är den välskriven, underhållande och full med exempel som gör innehållet konkret. Det blir lätt att tillämpa den kunskap man får på den egna verksamheten eller organisationen, eller att i alla fall börja fundera på hur man påverkas och vad det kan betyda i framtiden.”

Machine, Platform, Crowd innehåller exempel och verktyg för hur skiftet kan hanteras. Vilka tycker du är intressantast.

”Jag tycker till exempel att det är extremt intressant att fundera på hur mänsklig intelligens och maskinintelligens bäst kan komplettera varandra. Författarna visar att det finns mycket vi människor kommer att göra bäst under överskådlig tid, men att det kanske inte är det man brukar tala mest om, nämligen kreativitet. Det finns redan exempel på riktigt kreativ maskinintelligens, som mjukvaran som ritat en spektakulär skyskrapa i Shanghai. Det var också väldigt intressant att läsa om vilka fantastiska resultat man kan nå när man crowd-sourcar problem till en intresserad allmänhet på internet, snarare än att alltid förlita sig på intern expertis.”

Vem bör läsa boken? Är den teknisk på något sätt eller kräver viss insikt för att vara värdefull?

”Boken innehåller vissa lite mer tekniska avsnitt, till exempel om ekonomiska teorier, men de är å andra sidan skrivna så pedagogiskt så att man kan förstå dem utan särskilda förkunskaper.”

Vad fick du med dig från boken som var mest värdefullt?

”Den var extremt tankeväckande, och där ligger det största värdet. Om man läser den här boken kommer man att se sin egen verksamhet genom nya ögon, och garanterat få en del nya idéer. Författarnas senaste bok blev ju också en enorm snackis, så ett annat värde med att läsa denna är att hänga med i debatten.”

Text: Jan Lindroth

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden