svenska-kyrkan
Foto: Magnus Aronsson/Svenska kyrkan

Kyrkan – en av Sveriges tuffaste arbetsplatser

Chefer har det tufft. Men ännu tuffare är det för chefer i kyrkan, visar en djuplodande granskning som Expressen gjort av arbetsmiljön i Svenska kyrkan.

I december 2013 kom Försäkringskassan med rapporten ”Sjukfrånvaro i psykiska diagnoser som visar att präster och pastorer är de yrkesgrupper som löper störst risk att bli långtidssjukskrivna på grund av psykiska besvär.

När Arbetsmiljöverket granskade Svenska kyrkan år 2004 kom man fram till att arbetsmiljöproblemen delvis berodde på en ”snällhetskultur” inom organisationen, samt att det fanns en otydlighet i ansvarsfördelning. Svenska kyrkan styrs regionalt dels av de förtroendevalda, dels av den anställde kyrkoherden.

Prästen Yvonne Hallin säger till Expressen att stressen bland prästerna beror på att de upplever att de ständigt är i tjänst.

”Det är andras förväntningar som styr. Och kanske outtalade krav, eller vad man själv sätter som krav.”

Läs mer: Ohälsan frodas i svenska kyrkor (Expressen.se)

Relaterade artiklar

feanvaro
Delegering

Frånvaro-mejl? Se upp för dessa dödssynder

För att inte ruinera ledigheten — och därmed dig själv — finns det tre viktiga saker att tänka på när du utformar ditt frånvaro-meddelande.
Gabriella Huss på K2 Search har fem råd till chefer som kört fast i karriären. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Ledarna

Ta dig förbi hindren i din chefskarriär

Den klassiska karriärtrappan är raserad. En ny typ av chefskarriär tar form – med ökad risk att uppleva att man har kört fast. ”Viktigast för att ta sig vidare då är självkännedom”, säger chefsrekryteringsexperten Gabriella Huss.
krisen12
Konflikthantering

Svenska chefer: 18 lärdomar – från finanskrisen 2008

Det är över tio år sedan vi hade vår senaste djupa långkonjunktur. 

omslagnyhetsbrev
 

Här är finalisterna till Årets Chef 2019

Väntan är över! Nu kan vi äntligen berätta vilka chefer som är finalister på Chefgalan 2019. Klicka här för att ta reda på vilka ledarna är!
asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
Erik Sundqvist på Michelin ringar in och lyfter sitt ledarskap med en Executive MBA på Stockholms universitet. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Nya metoder får ledarskapet att skjuta fart

Erik Sundqvist ringar in och lyfter sitt ledarskap med nya verktyg och kunskaper. Fyra lärdomar har varit extra användbara.

contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.