Har du själv plockat upp något nyttigt i poddsamtalen? ”Massor! Utöver energin som samtalen i sig skapar, givet att samtalsämnena är så spännande, viktiga och roliga så tar jag med mig några saker som Linda ofta säger: Att när man involverar team och människor i organisationer i olika stora frågeställningar så går de från att känna sig som medarbetare till att känna sig som medansvariga. Att man ska jobba tillsammans, inte jobba samtidigt. Och att man kan prata om att man jobbar med förbättringar istället för förändringar”. ”Utöver det så tycker jag att det är himla roligt att Anders gång på gång lyfter att han tycker att det är så bra, men ovanligt, att vi involverar och bjuder in alla medarbetare till att vara med i arbetet kring ’stora’ saker, såsom bland annat omorganisationen”.

Kvinnor ändrar sitt ledarskap – för att kunna nå toppen

Samtidigt som ledningar blir mer jämställda pekar en färsk rapport från KPMG på att kvinnliga chefer behöver anpassa sitt ledarskap mer än manliga kolleger för att kunna nå toppen.

Glastaket är en välkänd metafor som sedan 1978 använts för att beskriva hur kvinnor kan stiga till en viss nivå, men stoppas från att nå toppen av osynliga hinder. Under årtiondena som gått har taket långsamt börjat krackelera – jämfört med 1970-talet har kvinnorna i den svenska inkomsttoppen tredubblats, och inom den hundradel av befolkningen med högst inkomst är idag 18 procent kvinnor enligt forskningsföreningen SNS.

Stiftelsen Allbright, som följt utvecklingen i det svenska näringslivet under sju års tid, rapporterar också att andelen icke-jämställda bolag för första gången minskar. Man spår att en fjärdedel av de ledande befattningarna inom näringslivet innehas av kvinnor i årets kommande rapport. Också andelen kvinnliga vd:ar har ökat dramatiskt, även i större bolag – men fortfarande är vd i 9 fall av 10 en man.

borsvd

Läs också: Rekordökning: 65 procent fler kvinnliga vd:ar i Sverige

”Som kvinna och mellanchef kan du uppleva att många runt dig lyfter och stöttar dig. Men när du kommer till högre nivåer och utmanar den reella, verkligt stora makten, då slår glastaket till. Det kommer som en chock för många”, säger Allbrights vd Amanda Lundeteg till Ledarna.

Att kvinnor har svårare att nå den absoluta toppen, det som på engelska kallas C-nivå (för ”chief”, som i Chief Executive Officer eller Chief Financial Officer), hänger samman med vilka beteenden som ses som önskvärda hos en kvinnlig respektive manlig ledare. Detta enligt en ny studie från KPMG, utförd bland 550 högpresterande kvinnliga ledare som befinner sig ett eller två karriärsteg från högsta ledningsnivå.

visningreg

Läs också: ”En kvinnlig regissör kan inte komma full till jobbet”

När de kvinnliga ledarna börjar närma sig toppositioner märker de att vissa beteenden – såsom handlingskraft och självsäkerhet – belönas och ses som goda ledaregenskaper hos sina manliga motparter, men uppfattas som negativa hos dem själva.

Istället välkomnas värden som samarbetsförmåga och relationsbyggande – ”mjuka” egenskaper som i sin tur riskerar att diskvalificera kvinnorna från de högsta ledarposterna, då dessa inte ses som tillräckligt beslutsamma för att klara toppjobben.

Alice Eagly, professor i ledarskapspsykologi, beskriver i affärstidningen Forbes detta som en dubbelfälla: Om en kvinnlig chef är kraftfull och driftig betraktas hon som otrevlig, är hon gruppinriktad ses hon som för svag för att leda effektivt.

sparken

Läs också: Forskning: Högre risk att en kvinnlig vd får sparken

Motsägelsen i att fler kvinnor i ledande positioner ses som bra och önskvärt, samtidigt som kvinnor med starka ledaregenskaper upplevs som problematiska får Eagly att tycka att vi istället för glastak borde prata om en glaslabyrint som kvinnliga chefer behöver tråckla sig igenom. Detta gör kvinnorna genom att i hög grad anpassa sin ledarskapsstil efter karriärnivå.

66 procent av cheferna i KPMG:s studie uppger att de tvingas ändra sin ledarskapsstil mer än sina manliga kollegor i takt med att de når högre upp i hierarkierna, och 58 procent säger att de gjort detta eftersom de fått höra att de är ”för bossiga” eller ”inte aggressiva nog”.

Snarare än ett transaktionellt ledarskap, präglat av auktoritet och belöningssystem, anammar de kvinnliga ledarna alltså ett situationsanpassat ledarskap. Hela 81 procent av de tillfrågade menar att detta är nödvändigt för att som kvinna kunna leda framgångsrikt och ta nästa steg i karriären.

Relaterade artiklar

Kvinnor över 50 diskrimineras på grund av ålder.
Karriär

Kvinnor över 50 ratas - och får sämre lön

Kvinnor över 50 år diskrimineras på arbetsmarknaden på grund av sin ålder – med löneglapp på 10 000 kr. Det visar en rapport från Jurek.
Stressforskaren Sören Hjälm utbildar chefer och ledare om stress hos Consensus. Foto: Pavel Koubek
Annonssamarbete Chef + Consensus

Lär dig kontrollera ditt ledarskap vid stress

Stress kan förgifta ditt ledarskapsbeteende. ”Chefer behöver träna på att hantera tuffa situationer”, säger stressforskaren Sören Hjälm som utbildar chefer hos Consensus. Lär dig fatta rätt beslut – inte beslut som styrs av stress.

borsvd
Beslutsfattande

Rekordökning: 65 procent fler kvinnliga vd:ar i Sverige

Antalet kvinnliga vd:ar i Sverige ökar rekordsnabbt. Det gör att Anna kan bli det vanligaste vd-namnet 2026, visar en ny rapport från stiftelsen Allbright.
stock
Karriär

Trendbrott – efter 226 år: Hon blir chef över New York-börsen

Det tog 226 år – men nu är det klart. Från och med på fredag är det Stacey Cunningham som är ordförande för New York-börsen och blir därmed den första kvinnan på posten.
chefnr022017
Hållbarhet

Azita Shariati: 9 ögonblick som gjorde min karriär

Hon är hyllad för sitt mångfaldsarbete, flerfaldigt prisad och utnämnd till Sveriges mäktigaste näringslivskvinna. Men resan hit har varit långt ifrån enkel. Chef fick en exklusiv intervju med Sodexos vd Azita Shariati inför bok­släppet av biografin och ledarskaps­boken Hela bilden nu.
afvd
Karriär

Manligt nätverk ska locka fler kvinnor

Anställda i tekniktunga branscher är till stor del är män. Det är något ÅF:s vd Jonas Wiström vill ändra på, och snabbt ska det gå. Metoden: Ett manligt nätverk med en enda fråga på agendan.
Viktoria Lindhé på &frankly Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Det här gillar medarbetare allra mest med chefen

När medarbetare ska berömma sin chef är det tre egenskaper som oftast lyfts fram.
Det finns också områden där många tycker att chefen borde vässa sig.

suad-framsida-ny
Karriär

Suad Ali: Jag kommer aldrig att smälta in

Ny krönikör i Chef. När hennes familj flydde från Somalia till Sverige var hon bara en bebis. I dag jobbar Suad Ali sida vid sida med Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson och träffar världens alla ledare. Siktet är inställt på FN:s högkvarter.