Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Kvinnliga chefer rankas högre inom ledarskap

Enligt en ny amerikansk studie betraktas kvinnliga chefer som mer effektiva än sina manliga kollegor oavsett nivå och funktion – även inom manligt dominerade områden.

Karriär
Publicerad
Kvinnliga chefer rankas högre inom ledarskap än sina manliga motsvarigheter.

Genom att studera 360-graders chefstest, där chefer har betygsatts av överordnade och medarbetare inom olika ledarskapsområden, har ledarskapskonsulterna Jack Zenger och Jospeh Folkman jämfört hur kvinnliga respektive manliga chefer rankas av sin omgivning.

Det slående resultatet, som presenterats i Harvard Business Review, är att de kvinnliga ledarna trots underrepresentation på topposterna genomgående fick högre betyg inom 17 av 19 kategorier. Dessa innefattar initiativförmåga, resultatinriktning, integritet och skicklighet i att inspirera och utveckla andra.

De manliga cheferna fick å sin sida högre betyg inom kategorierna strategisk utveckling och teknisk eller professionell expertis. Kvinnliga chefer uppfattas av sina överordnade som något mer effektiva, särskilt om den överordnade är en man. Denna uppfattning går igen oberoende av var i organisationens hierarki och inom vilket verksamhetsområde de kvinnliga cheferna återfinns. Detta gäller även inom traditionellt manliga fält som IT, drift och juridik.

”Många av de saker som lyfts fram i undersökningen visar på saker som är extremt viktiga ledaregenskaper i företag. Som att utveckla andra, att skapa en bra organisation och kultur och att kunna inspirera på ett bra sätt”, kommenterar Andra AP-fondens vd Eva Halvarsson studien i SVT.

Sedan 2016 har Zenger och Folkman även samlat in självskattningar från drygt 8500 chefer, och när de kvinnliga cheferna ombeds att gradera sig själva blir betygsättningen mycket mer blygsam. I gruppen 25 år eller yngre sågs tydligt ett överdrivet självförtroende hos männen, medan kvinnorna i gruppen sannolikt är mer kompetenta än de själva tror.

Kvinnorna fortsätter att undervärdera sin förmåga fram till 40-årsåldern, då självförtroendet till slut kommer ikapp och går om de manliga chefernas. Rapportförfattarna menar att detta går hand i hand med andra studier som visat att kvinnor är mindre benägna att söka högre tjänster, såvida de inte är säkra på att de verkligen besitter all den kompetens som efterfrågas.

Vidare menar Zenger och Folkman att en möjlig konsekvens av kvinnornas lägre självförtroende i början av karriären är att de känner sig mer motiverade att ta initiativ, vara mer anpassningsbara och mer mottagliga för feedback – vilket utvecklar dem till mer effektiva ledare i det långa loppet.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden