Meghan Markle och prins Harry
Foto TT/MEGA

”Kungliga krisen symbolisk för ett ledarskap i förändring”

När prins Harry och Meghan förklarade att de inte längre fogar sig i ledet utan tänker bo halva året i Kanada gruffar farmor drottning Elizabeth. Men ledarskapsexperten Alexander Holmberg myser: ”Det här är exakt vad många styrelser och vd:ar brottas med i dag.”

Beskedet om att delvis dra sig tillbaka från de kungliga plikterna gjorde prins Harry och Meghan på sitt eget Instagramkonto Sussexroyal. Bara det väckte uppseende – att inte gå genom hovets pressavdelning utan sociala medier.

Efter många månaders reflektioner hade paret beslutat att under det här året skapa en ny, progressiv roll inom institutionen, meddelade de.

Svaret från den 93-åriga drottningen dröjde några timmar. Sedan förklarade hon i ett pressmeddelande att det här var en process som var komplicerad och som skulle ta tid. Något som tolkades som en tillrättavisning.

Men kommer den att funka? Ledarskapsexperten Alexander Holmberg tror inte det.

”Den spontana reaktionen är att det mest uppenbara här är mötet mellan det som har varit och dit vi är på väg. Det finns en stor symbolik här i hur ledarskapet i stort håller på att förändras. Du har den klassiska hierarkiska ledarrollen och det nya ledarskapet som är icke-hierarkiskt. Jag tycker att det är fantastiskt att det här kom såpass tidigt som det gjorde – och till och med i kungahuset!”

Prins Harrys och Megans önskan om att bo halva året i Kanada och att ifrågasätta sitt sätt att jobba är att jämföra med diskussionen kring gamla strukturer där det är cementerat att man har en åttatimmars arbetsdag och att man inte jobbar hemma.

”Det är att göra upp med en massa gamla sanningar. Det visar att man faktiskt kan göra om sitt sätt att leda.”

Hur gör man om man vill få relationen att överleva då? Om man som arbetsgivare faktiskt inte vill förlora en viktig resurs? Ja, det handlar inte om att Harry ska rätt in sig i ledet igen, menar Holmberg.

”Man kan inte backa bandet nu. Och varför skulle han vilja göra det? Får han inte distansarbeta? Bara för att det historiskt fungerat att jobba på ett visst sätt betyder inte det att man alltid måste göra så. Jag tror att drottningen måste acceptera att världen förändras.”

”Men det här är ett jättesvårt möte för alla styrelser och vd:ar när de möter den nya verkligheten och det nya sättet att jobba på”, säger Alexander Holmberg.

petterny

Läs också: ”Följ inte dina drömmar” – här är Stordalens 10 livsregler

egenannons-chefse-chefgalan
Chefgalan 2020

Upskilla eller försvinna

Chefgalan hyllar det goda ledarskapet med en unik blandning av kunskap, nätverk och inspiration. 11 mars på Grand Hotêl i Stockholm. Boka innan 31/12 för att spara 500 kr på din biljett!

Relaterade artiklar

Två män i samtal.
Konflikthantering

Viktigaste tipset för svåra samtal

Många chefer drar sig för svåra samtal. Kommunikationsexperten Leena Männik Styren vill med boken Chefens 42 samtal – samtal du våndas inför och alla andra samtal ge konkreta verktyg för dialoger om allt från löner till kränkningar och missbruk.

Hemfrids vd Monica Lindstedt
Annonssamarbete Chef + Hemfrid

Ge dig själv mer vardagsflow 2020

Andan i halsen. Ständigt dåligt samvete. Många chefer har tappat livsbalansen. ”Har du råd, så köp en tjänst och ta hand om dig själv”, råder Hemfrids Monica Lindstedt.
gretathunbergaretsperson
Konflikthantering

Greta Thunbergs 4 viktigaste ledaregenskaper

Som första svensk någonsin har klimataktivisten Greta Thunberg fått utmärkelsen Årets person av amerikanska tidskriften Time. Här är fyra saker du som ledare kan lära dig av henne.

rpc
Konflikthantering

Rikspolischefen: ”Så arg får du bli som chef”

I podden Chef Dilemma svarar rikspolischef Anders Thornberg på hur mycket känslor man får visa som chef: ”Jag hade rätt hett humör när jag var yngre, jag också.”

nypoddigen
Konflikthantering

Få hjälp av toppcheferna – i Chefs nya podd

I Chefs nya podd delar toppchefer med sig av sina erfarenheter och hjälper vanliga chefer med deras dilemman. ”Vi vill ta samtalet bortom ledarskapsklyschor och istället prata konkret kring vardagsledarskap och rollen som chef,” säger Cissi Elwin, programledare.

Kvinna vid datorn, julgran bredvid.
Konflikthantering

Frånvaro-mejl? Undvik dessa tre dödssynder

För att inte ruinera ledigheten — och därmed dig själv — finns det tre viktiga saker att tänka på när du utformar ditt frånvaro-meddelande.
skandia_3
Annonssamarbete Chef + Skandia

Bli en magnet för de bästa medarbetarna

Konkurrensen är knivskarp. Företag som vill locka – och hålla kvar – de bästa medarbetarna behöver steppa upp. ”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.
greta
Hållbarhet

Retorikexperten: ”Gretas tal kan få dubbel effekt”

Greta Thunbergs känsloladdade och konfrontativa tal jämförs redan med Martin Luther Kings ”I have a dream” och andra historiska anföranden. Men talet kan uppfattas på olika sätt, säger Chefs expert Sofia Kacim.