Meghan Markle och prins Harry
Foto TT/MEGA

”Kungliga krisen symbolisk för ett ledarskap i förändring”

När prins Harry och Meghan förklarade att de inte längre fogar sig i ledet utan tänker bo halva året i Kanada gruffar farmor drottning Elizabeth. Men ledarskapsexperten Alexander Holmberg myser: ”Det här är exakt vad många styrelser och vd:ar brottas med i dag.”

Beskedet om att delvis dra sig tillbaka från de kungliga plikterna gjorde prins Harry och Meghan på sitt eget Instagramkonto Sussexroyal. Bara det väckte uppseende – att inte gå genom hovets pressavdelning utan sociala medier.

Efter många månaders reflektioner hade paret beslutat att under det här året skapa en ny, progressiv roll inom institutionen, meddelade de.

Svaret från den 93-åriga drottningen dröjde några timmar. Sedan förklarade hon i ett pressmeddelande att det här var en process som var komplicerad och som skulle ta tid. Något som tolkades som en tillrättavisning.

Men kommer den att funka? Ledarskapsexperten Alexander Holmberg tror inte det.

”Den spontana reaktionen är att det mest uppenbara här är mötet mellan det som har varit och dit vi är på väg. Det finns en stor symbolik här i hur ledarskapet i stort håller på att förändras. Du har den klassiska hierarkiska ledarrollen och det nya ledarskapet som är icke-hierarkiskt. Jag tycker att det är fantastiskt att det här kom såpass tidigt som det gjorde – och till och med i kungahuset!”

Prins Harrys och Megans önskan om att bo halva året i Kanada och att ifrågasätta sitt sätt att jobba är att jämföra med diskussionen kring gamla strukturer där det är cementerat att man har en åttatimmars arbetsdag och att man inte jobbar hemma.

”Det är att göra upp med en massa gamla sanningar. Det visar att man faktiskt kan göra om sitt sätt att leda.”

Hur gör man om man vill få relationen att överleva då? Om man som arbetsgivare faktiskt inte vill förlora en viktig resurs? Ja, det handlar inte om att Harry ska rätt in sig i ledet igen, menar Holmberg.

”Man kan inte backa bandet nu. Och varför skulle han vilja göra det? Får han inte distansarbeta? Bara för att det historiskt fungerat att jobba på ett visst sätt betyder inte det att man alltid måste göra så. Jag tror att drottningen måste acceptera att världen förändras.”

”Men det här är ett jättesvårt möte för alla styrelser och vd:ar när de möter den nya verkligheten och det nya sättet att jobba på”, säger Alexander Holmberg.

petterny

Läs också: ”Följ inte dina drömmar” – här är Stordalens 10 livsregler

Relaterade artiklar

Porträtt av Patrik Hofbauer, bild med en kvinna som tittar misstänksamt på en annan kvinna.
Konflikthantering

Chef Dilemma: Jag tror min chef försöker mygla – vad gör jag?

Ta tag i tveksamheter. Omedelbart. I veckans dilemma ger Svenska Spels vd och koncernchef Patrik Hofbauer råd till en projektledare som upptäcker att en chef slirar med etiken.
Att snabbt kunna hjälpa till i coronakrisen, bland annat med att paketera handsprit, ökade engagemanget hos medarbetare, menar Anna-Lena Strömsten på Scania.
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

”Att hjälpa till finns i Scanias DNA”

En tvärnit i verksamheten startade en positiv kedjereaktion hos Scania. Att hjälpa till under pandemin har gett både ett innovationslyft och ny stolthet. ”Jag ser en nytändning hos medarbetarna”, säger Anna-Lena Strömsten, Head of People Development, hos lastbilstillverkaren.
Petter Wåhlberg, anstaltschef för Storboda. Foto: Martina Huber
Beslutsfattande

Anstaltschefen: ”Man kan inte pausa ett fängelse”

Coronakrisen har skruvat upp pressen på chefer inom Kriminalvården. Ett tufft läge har blivit tuffare. ”Vi alla klarar av lite mer än vi tror”, säger anstaltschefen Petter Wåhlberg.
uppsagningarbjorn
Konflikthantering

Fråga psykologen: ”Hur ska man informera om uppsägningar?”

Hur ska man informera om uppsägningar i coronakrisen? Och hur hanterar man medarbetare som haft missbruksproblematik eller som sprider apokalyptisk stämning på videomötena? Det är några frågor psykologen Björn Hedensjö fått om svåra samtal i Chefs facebookgrupp Chefa i coronakris. Här ger han svar på dem.
kvinnlig_chef
Konflikthantering

Forskning: Tuffare få kritik av kvinnlig chef

Kvinnliga chefer diskrimineras ”underifrån”, visar ny forskning. Medarbetare av båda könen blir betydligt mer upprörda av negativ feedback från kvinnliga chefer än manliga.

Två män i samtal.
Konflikthantering

Viktigaste tipset för svåra samtal

Många chefer drar sig för svåra samtal. Kommunikationsexperten Leena Männik Styren vill med boken Chefens 42 samtal – samtal du våndas inför och alla andra samtal ge konkreta verktyg för dialoger om allt från löner till kränkningar och missbruk.

Se webbinariet Chef Live i efterhand, med Apoteket, Handelshögskolan och Stora Enso.
46:07
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

Lär dig om ledarskapet som ökar innovation och lönsamhet

Video:

Svenska storbolag och forskare är överens: Det här är ledarskapet som bygger lönsamma affärer. Se webbinariet Chef Live där du lär dig om ansvarsfullt ledarskap av Stora Ensos vd Per Lagervall, Apotekets Magnus Frisk och forskare på Handelshögskolan.

gretathunbergaretsperson
Konflikthantering

Greta Thunbergs 4 viktigaste ledaregenskaper

Som första svensk någonsin har klimataktivisten Greta Thunberg fått utmärkelsen Årets person av amerikanska tidskriften Time. Här är fyra saker du som ledare kan lära dig av henne.