Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

”Kungliga krisen symbolisk för ett ledarskap i förändring”

När prins Harry och Meghan förklarade att de inte längre fogar sig i ledet utan tänker bo halva året i Kanada gruffar farmor drottning Elizabeth. Men ledarskapsexperten Alexander Holmberg myser: ”Det här är exakt vad många styrelser och vd:ar brottas med i dag.”

Konflikthantering
Publicerad
Meghan Markle och prins Harry

Beskedet om att delvis dra sig tillbaka från de kungliga plikterna gjorde prins Harry och Meghan på sitt eget Instagramkonto Sussexroyal. Bara det väckte uppseende – att inte gå genom hovets pressavdelning utan sociala medier.

Efter många månaders reflektioner hade paret beslutat att under det här året skapa en ny, progressiv roll inom institutionen, meddelade de.

Svaret från den 93-åriga drottningen dröjde några timmar. Sedan förklarade hon i ett pressmeddelande att det här var en process som var komplicerad och som skulle ta tid. Något som tolkades som en tillrättavisning.

Men kommer den att funka? Ledarskapsexperten Alexander Holmberg tror inte det.

”Den spontana reaktionen är att det mest uppenbara här är mötet mellan det som har varit och dit vi är på väg. Det finns en stor symbolik här i hur ledarskapet i stort håller på att förändras. Du har den klassiska hierarkiska ledarrollen och det nya ledarskapet som är icke-hierarkiskt. Jag tycker att det är fantastiskt att det här kom såpass tidigt som det gjorde – och till och med i kungahuset!”

Prins Harrys och Megans önskan om att bo halva året i Kanada och att ifrågasätta sitt sätt att jobba är att jämföra med diskussionen kring gamla strukturer där det är cementerat att man har en åttatimmars arbetsdag och att man inte jobbar hemma.

”Det är att göra upp med en massa gamla sanningar. Det visar att man faktiskt kan göra om sitt sätt att leda.”

Meghan och Harry lanserade sin avgång på egna Instagramkontot @sussexroyal – av allt att döma utan drottning Elizabeths vetskap.

Hur gör man om man vill få relationen att överleva då? Om man som arbetsgivare faktiskt inte vill förlora en viktig resurs? Ja, det handlar inte om att Harry ska rätt in sig i ledet igen, menar Holmberg.

”Man kan inte backa bandet nu. Och varför skulle han vilja göra det? Får han inte distansarbeta? Bara för att det historiskt fungerat att jobba på ett visst sätt betyder inte det att man alltid måste göra så. Jag tror att drottningen måste acceptera att världen förändras.”

”Men det här är ett jättesvårt möte för alla styrelser och vd:ar när de möter den nya verkligheten och det nya sättet att jobba på”, säger Alexander Holmberg.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden