Johannes Schildt på Kry
Foto Karina Ljungdahl

Kry-chefen bryter tystnaden

Nu bemöter vd:n för nätläkarplattformen Kry den allvarliga kritik som riktats mot bolaget för att dränera den vanliga vården på resurser.

Under corona-pandemin har intresset för privata vårdplattformen Kry rusat, med en tillväxt som pekar spikrakt uppåt. Samtidigt har kritiken mot bolaget nått stormstyrka, efter en DN-granskning om att bolaget via oklar information i sin app lurar till sig patienter, framförallt ”lätta” och särskilt lönsamma fall, och därmed dränerar den vanliga vården på resurser.

Exempelvis skrev socialminister Lena Hallengren (S) på Twitter: ”Rapporterna om hur patienter blivit omlistade till en annan mottagning utan att ha förstått har gjort mig förbannad. Såhär ska det inte gå till i vården”.

På torsdagen var både Hallengren och Schildt gäster på Chefdagen. I en intervju med Cissi Elwin på scenen bemötte Kry:s vd Johannes Schildt kritiken.

”Det handlar om ett missförstånd. Vi listar som alla andra. Patienten gör ett aktivt val”, säger han.

”Det är jättekul att så många anlitat oss. Det är väldigt tydligt att det vi erbjuder är en viktig del av vården framåt”, säger Johannes Schildt och fortsätter:

”Kritiken som riktas mot oss kommer aldrig från den enskilda patienten, utan främst från den traditionella vården. Jag förstår att vi provocerar, för vi gör något annorlunda. Men om det vi gjort inte varit bra, hade vi aldrig haft två miljoner patienter.”

Kry har tidigare uppgivit att bolaget gör kontinuerliga förändringar i sin app för att göra det så tydligt som möjligt vad en listning hos bolaget innebär.

Efter Johannes Schildt klev Lena Hallengren upp på scenen. Hon å sin sida uttryckte frustration över att patienter i vården alltmer ses som kunder, och menade att de digitala vårdbolagens marknadsföring är vilseledande.

Anders Tegnell och Cissi Elwin på Chefdagen 2020

Läs också: Anders Tegnell: ”Okej att jobba på kontoren – men med förnuft"

chef_maj_2020-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Pappa med två sjuka barn
Hälsa

Rusta dig: vabb-vågen är här

Upplever du att extra många av dina medarbetare varit hemma med sjuka barn på sistone? Du är inte ensam. Corona-vabbandet är just nu rekordhögt efter sommaren.
Annonssamarbete Chef + &frankly

”Chefer – se upp med de oskrivna reglerna”

Tuffa tider flyttar chefers fokus mot prestation och leverans. Företagskulturen kan hamna i skymundan.
”Tappa inte bort kulturbyggandet”, varnar hr-experten Lilian Ekelin på &frankly.

Kristina Ullgren, projektledare på RFSL, som infört 30 minuters friskvård varje dag
Hälsa

De har infört 30 minuters friskvård per dag – under corona

Hur motiverar man sina medarbetare att röra på sig under distansarbete? Det funderar många chefer och ledare på just nu. RFSL är en av de organisationer som har agerat – och infört 30 minuters friskvård per dag under corona.
Klocka och arbetsplats med sex timmars arbetsdag
Arbetsmiljö

Varannan: Vi klarar åtta timmars arbete på sex timmar

55 procent av de svarande vill införa sex timmars arbetsdag, visar en ny Sifo-undersökning. Dessutom menar varannan att de skulle få lika mycket gjort på sex timmar som på åtta.
Glad man bredvid en glad smiley och en stor hand som gör tummen upp
Arbetsmiljö

Oväntade corona-effekten: medarbetare mår bättre än tidigare

Trots coronaepidemins kraftigt negativa inverkan på svensk ekonomi trivs många medarbetare bättre på jobbet nu än före krisen. Det visar en ny rapport.
medarbetareisorg1800
Hälsa

Så stöttar du medarbetare i sorg under corona

När dödssiffror i pandemins spår rapporteras tvingas vi konfronteras med döden. Många har förlorat vänner, anhöriga eller kollegor, och du som chef kan behöva hantera svåra frågor framöver.