Johannes Schildt på Kry
Foto Karina Ljungdahl

Kry-chefen bryter tystnaden

Nu bemöter vd:n för nätläkarplattformen Kry den allvarliga kritik som riktats mot bolaget för att dränera den vanliga vården på resurser.

Under corona-pandemin har intresset för privata vårdplattformen Kry rusat, med en tillväxt som pekar spikrakt uppåt. Samtidigt har kritiken mot bolaget nått stormstyrka, efter en DN-granskning om att bolaget via oklar information i sin app lurar till sig patienter, framförallt ”lätta” och särskilt lönsamma fall, och därmed dränerar den vanliga vården på resurser.

Exempelvis skrev socialminister Lena Hallengren (S) på Twitter: ”Rapporterna om hur patienter blivit omlistade till en annan mottagning utan att ha förstått har gjort mig förbannad. Såhär ska det inte gå till i vården”.

På torsdagen var både Hallengren och Schildt gäster på Chefdagen. I en intervju med Cissi Elwin på scenen bemötte Kry:s vd Johannes Schildt kritiken.

”Det handlar om ett missförstånd. Vi listar som alla andra. Patienten gör ett aktivt val”, säger han.

”Det är jättekul att så många anlitat oss. Det är väldigt tydligt att det vi erbjuder är en viktig del av vården framåt”, säger Johannes Schildt och fortsätter:

”Kritiken som riktas mot oss kommer aldrig från den enskilda patienten, utan främst från den traditionella vården. Jag förstår att vi provocerar, för vi gör något annorlunda. Men om det vi gjort inte varit bra, hade vi aldrig haft två miljoner patienter.”

Kry har tidigare uppgivit att bolaget gör kontinuerliga förändringar i sin app för att göra det så tydligt som möjligt vad en listning hos bolaget innebär.

Efter Johannes Schildt klev Lena Hallengren upp på scenen. Hon å sin sida uttryckte frustration över att patienter i vården alltmer ses som kunder, och menade att de digitala vårdbolagens marknadsföring är vilseledande.

Anders Tegnell och Cissi Elwin på Chefdagen 2020

Läs också: Anders Tegnell: ”Okej att jobba på kontoren – men med förnuft"

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Person i hoodie med ryggen mot kameran
Hälsa

Deprimerade medarbetare gör manliga chefen osäker

Stigmatiseringen av psykisk ohälsa riskerar att underblåsas av manliga chefer, visar en ny studie. Men både manliga och kvinnliga chefer tycker det är stressande med medarbetare som lider av depression.
Maria Geijer på Morot & Co ger råd om hur du knyter dina kunder närmare. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Morot & Co

Så enkelt tar du klivet närmare kunden

Bli bättre på att få nya kunder och behålla dem ni har. ”Många missar hur enkelt det kan vara att testa, utforska och samla in kunskap om vad som är intressant för just deras kunder”, säger Maria Geijer, på Morot & Co

fragortillmedarbetare
Arbetsmiljö

Tre frågor du borde ställa till dina medarbetare just nu

Under covid 19-krisen är det lätt att missa viktiga aspekter av ledarskapet. Här är tre frågor du borde ställa till dina medarbetare som chef.
Chef som sitter i hallkorridor
Arbetsmiljö

Larmsiffrorna: Varannan chef känner obehag inför att gå till jobbet

Allt fler chefer känner obehag inför att ”gå till jobbet”. Värst är det inom offentliga sektorn, enligt Jobbhälsobarometern 2020. Det är en markant försämring i år. Cheferna trivs varken med jobb eller arbetsuppgifter.
Ullustraton med stressad chef framför ett skrivbord på våren, samma chef som är lugnare på hösten.
Hälsa

Chefer mer stressade nu än före pandemin: "Tickande ohälsa"

Många chefer är mer stressade nu än före pandemin. Ändå verkar den ökade pressen från pandemins första akuta fas till viss del ha sjunkit undan. Det visar Chefs undersökning.
Två personer vid skrivbord, med orden
Hälsa

Här är orden från chefen – som skrämmer medarbetarna mest

Genom att anställda fick ha en pulsklocka på arbetstid undersöktes vilka ord från chefen som fick medarbetarnas puls att rusa.
anna_hellman3
Annonssamarbete Chef + Stockholms universitet

Gör dig startklar att leda i förändring

En rejäl kunskapsinvestering – i exakt rätt tid. ”Det är bland det bästa som har hänt mig!”, säger Anna Hellman, vd, om sin Executive MBA från Stockholms universitet.

Pappa med två sjuka barn
Hälsa

Rusta dig: vabb-vågen är här

Upplever du att extra många av dina medarbetare varit hemma med sjuka barn på sistone? Du är inte ensam. Corona-vabbandet är just nu rekordhögt efter sommaren.