krisledarskap-2
Aida Alvinius, expert på krisledarskap vid Försvarshögskolan.

Krisledarskap: ”Hellre ett felaktigt beslut än att vara feg”

Coronakrisen ställer ledarskapet på prov – sällan har svenska chefer tvingats till så svåra beslut på så osäkert underlag. Aida Alvinius, expert på krisledarskap vid Försvarshögskolan, ger råd om vägen framåt. ”Chefer måste visa mod”, säger hon.

I krig, kaos och kriser prövas ledaren. Coronaepidemin tvingar svenska chefer och ledare till snabba och kanske livsavgörande beslut på grunder som kan vara mycket osäkra.

”Vi behöver nu tänka om och tänka mer kollektivistiskt och solidariskt, med en stor portion omtanke och omsorg om andra och oss själva. Samtidigt måste vi ha hoppet kvar om att vi klarar vi detta som samhälle – lokalt, regionalt men också globalt”, säger Aida Alvinius, docent i ledarskap under påfrestande förhållanden vid Försvarshögskolan i Stockholm.

orony

Läs också: ”Som ledare har man inte lyxen att ge efter för oron”

Vad bör chefer som tvingas fatta beslut på dåligt underlag främst tänka på?

”Viktigt är att dokumentera vilket underlag man använder sig av för att fatta beslutet, även om det är undermåligt. Det kan gå fel om det går fort, men man måste vara transparent med sitt utgångsläge. Forskningen visar att transparens leder till förståelse, och toleransen för misstag ökar. Samtidigt får man inte vara rädd för att fatta beslut, chefer måste visa mod.”

”Vår forskning visar att brist på beslut, osynlighet och låt gå-ledarskap leder till bristande tillit. Det är då ledare tappar mest, mer än om man begår ett misstag. Hellre ett felaktigt beslut men med transparens om underlaget, än att vara feg. Någon gång kommer chefen att utkrävas ett ansvar, och då krävs att chefen visar vad den hade med sig från början”, säger Aida Alvinius.

vardchef

Läs också: Vårdjättens strategichef: ”Utmaningen handlar främst om att prioritera”

Hur gör man för att bli en stabil ledare när omgivningen skakar?

Det är samspelet mellan erfarenhet, personliga egenskaper och omgivningen som avgör framgången. Att behålla lugnet är förstås energikrävande, likaså att sprida ett lugn omkring sig och lugna oroliga medarbetare. Därför är det viktigt med egen stresshantering. Hitta ljusglimtar i vardagen, ha en andningspaus, reflektera över vad man har gjort bra och vad man kan förbättra. Om chefen exempelvis har självinsikten att förstå att den inte är så bra på att ‘ta människor‘, bör man överväga att delegera vissa uppgifter och vara ärlig om den strategin. Just för att den mänskliga kontakten och omtanken är viktigast i dessa tider.”

Vad kan ledaren göra för att stress, oro och osäkerhet inte ska smitta av sig på medarbetarna?

”Chefer är kulturbärare och bidrar till en emotionskultur i organisationen. Känslor smittar — det vet alla som har förmågan att komma in i ett rum och ta på stämningen. Man kan inte förbjuda de mest basala mänskliga reaktionerna som oro och osäkerhet. Men man kan acceptera det, erkänna att det finns, inse att alla känner sig oroliga och fråga sig vad kan man tillsammans kan göra åt det. Transparent kommunikation om känslor är viktigt i det här läget. Chefer har också ett ansvar att iaktta självbehärskning och att fungera som en container för en rad emotioner, egna och andras. Därför är det viktigt att ha förmågan att behålla lugnet även när man känner oro, snarare erkänna det för andra.”

Charlotte Forssander, advokat och arbetsrättsexpert

Läs också: 10 frågor och svar om arbetsrätt – under corona

Hur får man samspelet att fungera i en krissituation?

Samspelet mellan chefer och medarbetare i en kris präglad av ovisshet, är beroende av hur väl de byggt upp tilliten under ordinarie verksamhet. Om grundförutsättningarna är dåliga är det läge att man skärper till sig och tar ansvar. Tillgänglighet för samtal, mail, information och kommunikation är ett sätt att förbättra samspelet. Att faktiskt konfrontera är också viktigt, exempelvis om någon inte följer rådande rekommendationer. Prata om konsekvenser av människors handlande. Vilka risker tar du om du gör avsteg från myndigheternas råd och föreskrifter, och hur kan omgivningen drabbas? Det är också viktigt att alla har samma lägesbild och förståelse för det som händer, att tydlighet råder och att informationen inte eftersläpar. Samt att medarbetarna men även allmänheten har förståelse för att vi är i ett läge där vi ska ha empati för våra ledare. De flesta vill väl och kämpar i ett läge som för oss är nu helt nytt, där vi tvingas till drastiska åtgärder som vi inte alla gånger ser konsekvenserna av”, säger Aida Alvinius.

Bild på ledare som motar bort coronavirus

Läs också: Coronakrisen: Nu startar vi diskussionsforum för alla chefer och ledare i Sverige

chef_maj_2020-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Charlotte Forssander, arbetsrättsexpert på Vinge
Arbetsrätt

Las-förhandlingarna: så påverkas du som chef

Sedan förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare havererat är det nu politikerna som kan behöva göra upp om nya spelregler på arbetsmarknaden. Det liggande förslaget kan få stora konsekvenser – inte minst för chefer.
Annonssamarbete Chef + &frankly

”Chefer – se upp med de oskrivna reglerna”

Tuffa tider flyttar chefers fokus mot prestation och leverans. Företagskulturen kan hamna i skymundan.
”Tappa inte bort kulturbyggandet”, varnar hr-experten Lilian Ekelin på &frankly.

chefenfridahallgren
Beslutsfattande

Chefen i rampljuset i absurd och komisk pjäs

Nya teaterföreställningen ”Chefen” borrar djupt i det absurda och mörkt humoristiska i chefsrollen.
grafiker-till-webben-uppsa%cc%88gningar_rityta-1
Beslutsfattande

Nästan var femte chef säger upp på grund av corona

Nästan var femte chef har sagt upp, eller kommer att tvingas säga upp, medarbetare på grund av coronapandemin, visar Chefs undersökning.

Psykolog Liria Ortiz och en bild på två personer i ett svårt samtal
Beslutsfattande

Så lyckas du med svåra samtal – steg för steg

Många chefer vittnar om att svåra samtal är det tuffaste en ledare behöver göra. Psykologen och samtalsexperten Liria Ortiz guidar dig – ett steg i taget. 
Kikarsikte med fokus
Beslutsfattande

Från kaos till nyorientering – med tydliga vägar framåt

Arbetslivet fortsätter att präglas av covid 19-krisen även till hösten, med distansjobb och social distansering som det nya normala. Det visar en undersökning från Kairos Future.
kompass-2
Annonssamarbete Chef + Skandia

Trygg arbetsgivare lockar i osäkra tider

I tider av osäkerhet ökar behovet av trygghet.
”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.

elisabethbackteman1800
Beslutsfattande

Hon är doldisen som leder regeringens krisgrupp

Elisabeth Backteman, 53, syns nästan aldrig på bild men har ett blytungt ansvar i Sveriges hantering av coronasmittan.