soffice13

Kreativiteten frodas i soffan

Varför bjuder du hem folk att jobba i din soffa?
”Jag har ett så roligt och bra nätverk och tänkte att det är synd att många människor sällan samtalar med en vidare krets än sina dagliga kolleger, sådana som är ganska likasinnade, och får bekräftelse där på om det man gör är okej eller inte. Så i stället kan man komma och jobba hemma hos mig en vardag varannan vecka. Man tar med sig sin laptop och det uppdrag man har den dagen. S:et står för soppa, soffa och samtal.”

Varför jobbar man bättre hemma i din soffa?
”Omväxling stimulerar kreativitet. Jag vill utmana tanken om den traditionella arbetsplatsen. När du sitter i en ny miljö med nya människor med andra erfarenheter och synvinklar öppnas det upp för de där egna innovativa tankarna. Och du får både idéer och praktisk hjälp från oväntade håll. Efter någon timme eller två brukar folk släppa garden och då händer det magiska saker. Det handlar mycket om att våga dela med sig av sin kunskap, sina misstag och framgångar.”

De flesta brukar inte heller mysa i en soffa med sina kolleger?
”Nej, jag vill åt det där att komma nära varandra. När du är hemma hos någon tar du av dig skorna. Och när du sitter nära i soffan kan du kika över din grannes axel och inspireras av det som händer på hans eller hennes dator. Du kan också ligga ner i soffan, ha en workshop i sovrummet eller ståendes på terrassen. Jag vill uppmana chefer att låta sina medarbetare gå på och/eller hålla i sina egna Soffice ibland. Att de kan se vilken tillgång en fysisk och mental förflyttning kan innebära.”

 

Relaterade artiklar

fredrik-webb
Ledarskap

Jobbsökanden tar för givet att chefen ska vara bra

Hur stor roll spelar du som chef för en arbetssökande? När kandidater fått svara på vilken fråga som är viktigast under rekryteringsprocessen uppger allt färre att en bra chef är det mest avgörande. Men siffrorna är inte allt, det handlar snarare om att allt fler tar för givet att chefen är bra, säger Fredrik Hillelson, vd och grundare för Novare som gjort undersökningen.

Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
En spargris, miniräknare och mynt
Karriär

Jobben som ger dig en topplön

Är du sugen på att ge dig själv ett rejält lönelyft? Då gäller det inte bara att ha ett stort driv utan också att välja rätt arbetsgivare! Chef listar var du hittar de 10 bäst betalande företagen.

Sofia Nygård bland it-prylar
Hållbarhet

It-chefen Sofia Nygård ger prylarna längre liv

Nya datorer på jobbet? Kul – men samtidigt ett underskattat miljöproblem. På Chalmers har återtag och återvinning av it-prylar blivit en väg mot större hållbarhet. ”Det handlar om att använda produkterna så länge som möjligt”, säger it-chefen Sofia Nygård.

katarina-webb
Hälsa

Psykologen om hur vi skapar goda relationer

Alltfler studier pekar på att goda sociala relationer är avgörande för vår hälsa. Psykologen Katarina Blom ger en djupare förståelse för vår sociala hjärna. 

Nisha Besara, Chefredaktör på tidningen Chef
Ny som chef

Fem frågor till Nisha Besara, Chefs nya chefredaktör

Chefs nya chefredaktör Nisha Besara räds varken att kasta sig från flygplan eller anta utmaningar inom yrkeslivet. Med tidigare yrkeserfarenhet från bland annat Regeringskansliet och Unga Klara ser hon nu fram emot att fortsätta hålla tidningen relevant för målgruppen och inte backa för att ställa givna sanningar på ända.

Lär känna henne här genom fem frågor svar!

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
Bild på Chefs chefredaktör Nisha Besara.
Krönikor

Nisha Besara: "Allt börjar inte från noll"

I sin första krönika skriver Chefs nya Chefredaktör Nisha Besara om hur hon ser på den roll hon nu tar sig an. ”När jag klev in i den här rollen för några veckor sedan så började allt inte från noll helt enkelt – det finns en hel historia att ta hänsyn till. Jag har aldrig riktigt förstått mig på chefer som tror att de omedelbart vet bäst”.