Kreativa medarbetare på utomhuskonferens

Kan du tänka dig att hålla nästa konferens utomhus? Postpandemin för med sig nya idéer och en önskan om att få vistas mer ute i friska luften.

Arbetsmiljö
Publicerad

Många medarbetare har redan klängt runt i höghöjdsbanor, blött ner sig under paddelturer och grillat långt mycket mer än pinnbröd. Idén med utomhuskonferenser är inte ny men viljan att konferera i skog och mark har stärkts under pandemin.

Personlig utveckling i naturen, både privat och i arbetslivet, kommer på första plats i Visit Swedens rapport om naturturism 2020. På andra och tredje plats finns ökad efterfrågan på bekväma och säkra upplevelser samt en längtan efter det genuina i naturen.

Så lagom till att fågelkvittret får oss att länga ut från arbetsplatserna kommer en uppsjö med förslag på utomhuskonferenser. Och de kan ha inte bara en teambuildande utan även kreativt gynnsam effekt på oss.

”Man tänker så bra, får nya perspektiv och kommer närmare varandra”, säger Åsa Ringström som är en av cheferna på Astra Zenica som gungar rödnäst i en av tolv hängmattor under en utekonferens arrangerad av Svenska möten.

Ökad koncentrationsförmåga, sänkta stressnivåer, ökad kapacitet av arbetsminne och bättre kognitiv förmåga är andra positiva effekter som utomhuskonsulterna Yamina Enedahl och Jessica Wicklund adderar.

”Det finns all anledning att tro att kreativiteten ökar av att vara utomhus och att möta det som inte bara är rätlinjigt och tillrättalagt utan som innehåller andra former och upplevelser än de vanliga, säger Klas Sandell, professor i kulturgeografi som forskat på friluftsliv, naturturism och utomhuspedagogik i 25 år.

Han förespråkar dock en kombination av utomhus och inomhus när det kommer till konferenser.

”Dels för att själv växlingen kan ha en stimulerande effekt. Dels för att vissa moment, som ett mer öppet reflektionsmoment som ett ’walk and talk’ med fördel kan läggas utomhus.”

Han menar att genom att tänka igenom olika moment och teman i konferensen och hur de kan förläggas utomhus kan man växla upp pedagogiskt och få ett bättre och mer långsiktigt resultat.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden