Kompetensutveckling – därför kräver det modiga chefer

Det finns några gemensamma nämnare som alla chefer borde ta till sig för att underlätta viktig kompetensutveckling. Det säger Lars Kry, vd för Sigma och tidigare utsedd till Årets Chef, med anledning av en rapport om kompetensbristen inom it-yrket.

Verksamhetsutveckling
Publicerad

Sigma har i en ny rapport – Tomorrow Report – i samarbete med Kantar Sifo frågat svenskar om de kan tänka sig att jobba inom it eller tech. 17 procent svarar att det är intressant, och vad mera är: undersökningen visar att nästan 400 000 svenskar kan tänka sig att utbilda sig ett år eller mer för att kunna ta ett sådant jobb.

Detta får Lars Kry att kalla kompetensbristen för ett mysterium.

”Vi har ju själva tidigare basunerat ut att det råder en kompetensbrist i branschen – 70 000 jobb saknas till 2022 – samtidigt som vår regering satt ett mål om att vi ska bli världens mest digitaliserade land.”

Lars Kry menar att det inte handlar om någon branschfråga, eftersom it-kompetens behövs inom alla branscher.

Så vad behövs då för att man ska kunna ställa om sin yrkesbana under en pågående karriär? För arbetsgivares och arbetstagares del pekar Lars Kry på framför allt fyra punkter:

4 krav för kompetensutveckling

  • Struktur i form av kapital, finansiering och utbildningsaktörer.
  • Mod bland chefer – att kunna leva med att personalstyrkan rör sig mer än tidigare.
  • Att man ska våga själv som anställd – utan att behöva riskera något. ”Vi är ju trygghetssökande som människor, så den punkten går egentligen tillbaka till finansieringen,” säger Lars Kry.
  • Goda exempel.

Så långt vad som kan göras på chefs- och organisationsnivå – men Lars Kry säger att mycket arbete återstår även på en samhällelig nivå.

”Regeringen har ett jobb att göra, antingen ställer vi om arbetsmarknaden nu eller så ser vi på när andra gör det. Många länder ligger mycket längre fram än oss här.”

För att komma tillrätta med kompetensbristen när det gäller yrken inom just tech och it föreslår han en ’tech-check’ för att underlätta för de personer som vill utveckla sin digitala kompetens.

”Det skall vara ett substantiellt belopp. Samt skattelättnader för bolag som investerar i att ställa om sin personal och höja it-kompetensen,” säger Lars Kry.

”Slutsatsen att vårt sätt att utbilda oss i en klump och sen jobba hela livet är över – den är ju generisk, det gäller alla yrken. Den här rapporten är ytterligare ett bevis på det. Företagen är inte riggade för detta – inte heller utbildningsföretagen, finansieringssystemen eller a-kassan.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden