chefboken_the_good_people

Knäck koden: Lär dig hitta bra personer

Årets julläsning för chefer? Nya Chefboken Good People vill göra både dig och dina medarbetare till bättre människor.

”Den är särskilt bra om du är i en reflekterande del av din karriär”, menar Chefs redaktör Björn Hedensjö.

Vad innebär det att vara en genuint bra person och hur kan man hjälpa sig själv och sina medarbetare att bli det? Den frågan har sysselsatt internetpionjären, Ted Talk-föreläsaren och riskkapitalisten Anthony Tjan. I sin nya bästsäljande bok Good People ringar han in det.
Han tar också upp hur man hittar riktigt bra människor att jobba med. Och då menar vi inte bara att de ska vara duktiga på det de gör, utan bra rakt igenom.

Chefbokens redaktör Björn Hedensjö har sammanfattat den amerikanska bästsäljaren Good People för Chefbokens prenumeranter. Vi passar på att ställa lite frågor om den nya boken som nu finns att läsa, eller lyssna på, på bara 19 minuter.

Missa inte: Vill du också läsa ”Good people” på bara 19 min? Prenumerera på Chefboken!

Vad handlar Good People om?

”Bland annat om hur man hittar bra personer i anställningssammanhang och när man ska bemanna en organisation. Då pratar man i regel om kompetens. Men här menar författaren att den formella kompetensen bara är en hygienfaktor och att det finns något annat som utmärker de allra bästa. Det är den där andra delen av att vara bra som han vill konkretisera och ringa in här. Vad innebär det att vara en bra person?”

Hur kan vi ta reda på om någon är det?

”Författaren menar att vi har en intuitiv känsla för det, men gör också ett seriöst försök att konkretisera vad det handlar om. Bland annat med sin Godhetspyramid: ett ramverk med egenskaper som utmärker goda, bra människor. Han bryter sedan ner det till konkreta beteenden som folk ägnar sig åt på arbetsplatser. Dessutom ger han sina exempel liv genom att lyfta in verkliga ledare och organisationer, som Warren Buffet, eller Lego.”

Finns det något han tipsar om som är extra spännande?

”Jag hajade till vid en kul detalj, något han själv är noga med när han anställer. Han kollar alltid upp vad folk läser och menar att vad du läser säger mycket om hur du inhämtar kunskap.”

Vem är boken användbar för?

”För alla ledare. Särskilt om du är i en reflekterande del av din karriär. Då och då behöver man kliva ur och se på sitt eget ledarskap och tänka lite längre. Kanske nu under julen?”

Vad fastnade du själv mest för?

”Det är mycket fokus på mentorskap och hur otroligt utvecklande det är för det egna ledarskapet. Nästan så att den här boken kan användas som en instruktionsbok kring mentorskapet. Anthony Tjan menar att den allra högsta formen av ledarskap är att lyfta det bästa hos andra – något som gör också det egna ledarskapet bättre.”

Missa inte: Chefboken sammanfattar den viktigaste ledarskapslitteraturen – lyssna eller läs på 19 min.

Relaterade artiklar

chefboken-think-like-a-rocket-scientist-1
Chefboken

Raketforskare hjälper chefer att göra det omöjliga

Raketforskning tog människan till månen men kan användas till betydligt mer än så. I massivt hyllade ”Think like a rocket scientist” delar tidigare raketforskaren Ozan Varol med sig av lättbegripliga strategier för att faktiskt lyckas med det som verkar omöjligt.

Se webbinariet Chef Live i efterhand, med Apoteket, Handelshögskolan och Stora Enso.
46:07
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

Lär dig om ledarskapet som ökar innovation och lönsamhet

Video:

Svenska storbolag och forskare är överens: Det här är ledarskapet som bygger lönsamma affärer. Se webbinariet Chef Live där du lär dig om ansvarsfullt ledarskap av Stora Ensos vd Per Lagervall, Apotekets Magnus Frisk och forskare på Handelshögskolan.

whatsyourproblem_bjornhedensjo-1
Chefboken

Boken som gör dig till mästare på problemlösning

När du försöker lösa problem — ger du dig då på rätt problem? Har du och dina kollegor lagt ner själ och hjärta i något, bara för att efteråt upptäcka att det var fel sak? Då är du inte ensam. Hyllade boken ”What’s your problem?” ger cheferna nycklar till en strategisk superkraft — förmågan att faktiskt lösa rätt problem.

 

chefboken-alltid-relevant-sammanfattning
Chefboken

Så håller sig chefer relevanta

Vad utmärker en bra chef i en tid präglad av artificiell intelligens, enorma utvecklingskliv och ständig digitalisering? I den nya boken "Alltid relevant" guidar digitaliseringsexperterna Ann Helenius och Per Mosseby chefer till vad som krävs för att hinna med i den nya verkligheten — och blomstra i den.