kina-2
Kinesiska affärslivet nästa anhalt för karriärslystna svenska chefer? Illustration: Sanna Mander.

”Kinesiska affärslivet mer jämställt än det svenska”

Begrunda följande siffror:

– 51 procent av cheferna i Kina är kvinnor (enligt revisionsbyrån Grant Thornton).

– 29 procent av företagen i Kina ägs av kvinnor (enligt kreditbolaget Mastercard).

– Kina ligger på plats 42 av 86 på OECD:s jämställdhetslista Social institutions and gender index. Bara för fem år sedan, 2009, rankades Kina som nummer 83.

Förvånad? Det är inte Lydia Liu, som varit bosatt i Sverige sedan 2001 och arbetar som konsult, eller ”brobyggare” mellan kinesiska och svenska företag. Hon menar att jämställdheten ökar snabbt i Kina.

Du har beskrivit det kinesiska affärslivet som mer jämställt än det svenska. Hur menar du då?
”Det är min egen uppfattning, samtidigt som siffrorna talar för sig själva: 51 procent av cheferna är kvinnor.

Det centralstyrda systemet har sina fördelar: Alla har samma utbildning och får samma ingångslöner, oavsett kön. Jag har inte upplevt att karriär är en fråga om kön i Kina, det handlar bara om hur hårt du jobbar.”

I Sverige talas ofta om att det är svårt för kvinnor att kombinera chefskarriären med familjelivet. Hur är det i Kina?
”Kina är ett mer familjecentrerat samhälle, så förutsättningarna för kvinnor är annorlunda. Behöver du jobba långa dagar kan familjen nästan alltid ställa upp. Enbarnspolitiken påverkar också, liksom faktumet att det är billigare att köpa hushållstjänster.”

Vilken är den största skillnaden mellan svenskt och kinesiskt ledarskap?
”Det är svårt att jämföra, för kinesiska organisationer är mycket mer hierarkiska. Svenska företag har ofta en platt organisationsform, men i Kina kan du inte bråka med chefen. Där är det status att vara chef: Kinesiska chefer fattar beslut, det är disciplin som gäller.”

Relaterade artiklar

karriarprofilwebb
Karriär

Daniel Forss: ”Jag började så långt ner man kan komma”

Daniel Forss är bondsonen som blev dagligvarustjärna som blev fastighets-vd. ”Jag har alltid velat ligga steget före”, säger han. 

Psykologen Agnes Mellstrand samt bild på nöjda medarbetare.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 saker alla chefer borde göra – innan stressen blir farlig

Åtta av tio upplever hög stress på jobbet, men all stress är inte dålig. Så vad kan du som chef göra för att medarbetarna (och du själv) ska slippa brytas ner av negativ stress? Här får du psykologens bästa råd.
David Ståhlberg och Johan Eriksson har grundat Chapter X, som utbildar i entreprenör- och intraprenörskap.
Karriär

Webinar: Så vässar du dina karriärmöjligheter

Video + Text

Kört fast i karriären? Att gå vidare och utveckla nya idéer behöver inte vara svårt, säger Johan Eriksson, utvecklings­­- och innovationsexpert hos Google. ”Det krävs inga speciella egenskaper. Hjärnan är plastisk och vi kan alla göra val. Det som krävs är en vilja och nyfikenhet.”

Person som vaskar fram en gyllene person ur sand.
Karriär

Chefs undersökning: Ont om guldkorn vid rekryteringar

Inte bara svårt att rekrytera, utan mycket svårt. En femtedel av Sveriges chefer tycker att det är närmast omöjligt att hitta rätt kandidat. Det visar Chefs undersökning. Samtidigt har covid-19-pandemin fört med sig nya sätt att komma framåt med rekryteringen.

Byggarbetare som arbetar
Karriär

Kompetensexperten om utmaningarna för byggbranschen

Saknas: Över 10 000 nya medarbetare – om året. Byggbranschen skriker efter folk och ser förändringar i utbildningssystemen som ett sätt att säkra kompetensförsörjningen. Samtidigt finns massor för enskilda chefer att göra här och nu. Det menar Elin Kebert på Byggföretagen.

serdilwebb
Karriär

Högtryck efter pandemin för djursjukhuschefen

När fler skaffar husdjur får Serdil Öcmaz mer att göra på jobbet. Rollen som Sverigechef på snabbväxande djursjukhuskedjan Anicura är senaste utmaningen i en karriär som kretsat kring samhällsnytta. Att bygga och skapa struktur är min grej”, säger hon. 

Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
Man som byter jobb
Karriär

Fyra av tio tjänstemän vill byta jobb

Går du i tankarna att byta jobb? Då är du inte ensam. Drygt fyra av tio privatanställda är sugna på att byta arbete eller arbetsgivare och det är kvinnorna som trivs sämre på sin nuvarande arbetsplats.