”Kinesiska affärslivet mer jämställt än det svenska”

Karriär
Text: Calle Fleur
Publicerad
Kinesiska affärslivet nästa anhalt för karriärslystna svenska chefer? Illustration: Sanna Mander.

Begrunda följande siffror:

– 51 procent av cheferna i Kina är kvinnor (enligt revisionsbyrån Grant Thornton).

– 29 procent av företagen i Kina ägs av kvinnor (enligt kreditbolaget Mastercard).

– Kina ligger på plats 42 av 86 på OECD:s jämställdhetslista Social institutions and gender index. Bara för fem år sedan, 2009, rankades Kina som nummer 83.

Förvånad? Det är inte Lydia Liu, som varit bosatt i Sverige sedan 2001 och arbetar som konsult, eller ”brobyggare” mellan kinesiska och svenska företag. Hon menar att jämställdheten ökar snabbt i Kina.

Du har beskrivit det kinesiska affärslivet som mer jämställt än det svenska. Hur menar du då?
”Det är min egen uppfattning, samtidigt som siffrorna talar för sig själva: 51 procent av cheferna är kvinnor.

Det centralstyrda systemet har sina fördelar: Alla har samma utbildning och får samma ingångslöner, oavsett kön. Jag har inte upplevt att karriär är en fråga om kön i Kina, det handlar bara om hur hårt du jobbar.”

I Sverige talas ofta om att det är svårt för kvinnor att kombinera chefskarriären med familjelivet. Hur är det i Kina?
”Kina är ett mer familjecentrerat samhälle, så förutsättningarna för kvinnor är annorlunda. Behöver du jobba långa dagar kan familjen nästan alltid ställa upp. Enbarnspolitiken påverkar också, liksom faktumet att det är billigare att köpa hushållstjänster.”

Vilken är den största skillnaden mellan svenskt och kinesiskt ledarskap?
”Det är svårt att jämföra, för kinesiska organisationer är mycket mer hierarkiska. Svenska företag har ofta en platt organisationsform, men i Kina kan du inte bråka med chefen. Där är det status att vara chef: Kinesiska chefer fattar beslut, det är disciplin som gäller.”

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden