Kan jag kräva ett betyg?

Jag har arbetat för samma arbetsgivare i snart 11 år, varav de senaste fem åren i ledande befattning. Under alla åren har jag haft samma chef. Jag kommer nu byta befattning inom samma koncern och kommer få ny chef. Min nuvarande chef skall inte sluta. Kan jag kräva att få ett betyg av min nuvarande chef? Med vänlig hälsning, Erik

Hej,

Nej, du kan inte kräva att få ett betyg av din arbetsgivare eller nuvarande chef.

Det finns inte någon lag som säger att en arbetsgivare är skyldig att utfärda ett betyg till en anställd som begär det. Arbetsgivaren är endast skyldig, enligt lag om arbetslöshetsförsäkring, att på begäran utfärda ett intyg enligt ett särskilt formulär för att a-kassan skall kunna bedöma om en person har rätt till a-kassa. Ett sådant intyg innehåller inte några vitsord.

Däremot är praxis på arbetsmarknaden att arbetsgivare utfärdar ett betyg om en arbetstagare frågar, men du kan inte rättsligen tvinga fram ett betyg.

Ett betyg brukar innehålla en beskrivning av arbetsuppgifterna och ansvarsområdet samt arbetsgivarens värdering av hur uppgifterna har utförts. Vidare brukar ett betyg ange en bedömning av hur arbetstagaren fungerat som person individuellt och i samarbete med sina kollegor.

Värderingen av hur arbetstagaren har utfört sitt arbete är arbetsgivarens subjektiva bedömning och den kan inte arbetstagaren ändra.

Vänligen,

Marie Bengtsson

Relaterade artiklar

En liten, blond pojke undersöker en gräsmatta med ett förstoringsglas.
Karriär

Gåtan om chefers framgång löst

Varför blir vissa chefer mer framgångsrika än andra? Frågan engagerar en hel ledarskapsindustri. Nu menar hjärnorna bakom karriärcoachningsfirman Velocity att de äntligen funnit svaret.

Visa hjärta som chef. Petra Spranger, HR-chef på Fastighets AB Balder, vill visa empati och omsorg om medarbetare – både på jobbet och privat. Foto: Anna Rehnberg
Annonssamarbete Chef + Feelgood

Får friskare medarbetare – med empatiskt ledarskap

”Vi vill kunna stötta medarbetare när det händer något i privatlivet”, säger HR-chef Petra Sprangers på fastighetsbolaget Balder. Där har empatiskt ledarskap, med fokus på hela hälsan, blivit en nyckel till engagerade medarbetare.

En äldre man sitter i en fåtölj med en bärbar dator i knäet.
Karriär

Seniorer heta på arbetsmarknaden

Arbetsmarknaden skriker efter seniorer. Det hävdar åtminstone Svenskt Närings­livs Carina Lindfelt, stick i stäv med en ofta framförd uppfattning om motsatsen.

Till vänster: En leende ung kvinna pratar med några kolleger. Till höger: Fredrik Andersson
Karriär

Här är de hetaste företagen – när traineetalangerna får välja

Personer som väljer att gå ett traineeprogram stannar cirka två år längre på ett företag än andra medarbetare, visar en ny studie gjord av talangnätverket 4 potentials. Här är listan på de företag vars traineeprogram är mest eftertraktade ­– och de företag som är bäst på att behålla sina talanger.

Ung kvinna sitter framför datorn och håller sig för pannan. Bredvid henne ligger ett par glasögon och på bordet står en kanna med kaffe.
Karriär

Ny rapport: Distansjobb kämpigast för unga

Yngre medarbetare oroar sig mer än äldre för hur distansarbetet påverkar deras karriärer. De är också mer oroliga för att det har påverkat deras sociala förmåga, visar en ny rapport från kommunikationsföretaget Poly. 

En kvinna som tränar på gym. Och en hund som ligger på stranden med solglasögon.
Karriär

Jobbförmånerna som lockar nya talanger

Vill du som arbetsgivare behålla eller locka till dig nya talanger? Då ska du se över anställningsförmånerna. En av fyra kan nämligen tänka sig att byta arbetsgivare för att få bättre anställningsförmåner, visar en ny, svensk undersökning.

I år kan arbetsgivare vara extra generösa vid jul, tipsar Helena Törnell på Delicard. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Delicard

Därför blir årets företagsjulklapp extra generös

Mycket pekar mot att det blir en generös jul på svenska arbetsplatser i år. Med rekordutrymme för skattefria julgåvor kan arbetsgivare slå på stort. ”Vi hjälper chefen att bli tomtehjälte”, säger Helena Törnell på Delicard.
Bonnie Roupé med armarna i kors.
Karriär

Den äventyrliga vd:n som var nära att jobba ihjäl sig

Karriären har varit rena berg- och dalbanan för Bonnie Roupé, som bokstavligen höll på att jobba ihjäl sig. Efter lansering av gravid-appen Bonzun i Kina är den äventyrliga entreprenören tillbaka i Sverige, nu med titeln börs-vd.