Kan jag kräva ett betyg?

Jag har arbetat för samma arbetsgivare i snart 11 år, varav de senaste fem åren i ledande befattning. Under alla åren har jag haft samma chef. Jag kommer nu byta befattning inom samma koncern och kommer få ny chef. Min nuvarande chef skall inte sluta. Kan jag kräva att få ett betyg av min nuvarande chef? Med vänlig hälsning, Erik

Hej,

Nej, du kan inte kräva att få ett betyg av din arbetsgivare eller nuvarande chef.

Det finns inte någon lag som säger att en arbetsgivare är skyldig att utfärda ett betyg till en anställd som begär det. Arbetsgivaren är endast skyldig, enligt lag om arbetslöshetsförsäkring, att på begäran utfärda ett intyg enligt ett särskilt formulär för att a-kassan skall kunna bedöma om en person har rätt till a-kassa. Ett sådant intyg innehåller inte några vitsord.

Däremot är praxis på arbetsmarknaden att arbetsgivare utfärdar ett betyg om en arbetstagare frågar, men du kan inte rättsligen tvinga fram ett betyg.

Ett betyg brukar innehålla en beskrivning av arbetsuppgifterna och ansvarsområdet samt arbetsgivarens värdering av hur uppgifterna har utförts. Vidare brukar ett betyg ange en bedömning av hur arbetstagaren fungerat som person individuellt och i samarbete med sina kollegor.

Värderingen av hur arbetstagaren har utfört sitt arbete är arbetsgivarens subjektiva bedömning och den kan inte arbetstagaren ändra.

Vänligen,

Marie Bengtsson

Relaterade artiklar

Shoji Morimoto
Karriär

Oväntade karriärsuccén: Han hyr ut sig själv – för att ”göra ingenting”

Japanske Shoji Morimoto hyr ut sig själv som sällskap. Själv säger han att han inte gör någonting – men tusentals människor står i kö.
Maria Geijer på Morot & Co ger råd om hur du knyter dina kunder närmare. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Morot & Co

Så enkelt tar du klivet närmare kunden

Bli bättre på att få nya kunder och behålla dem ni har. ”Många missar hur enkelt det kan vara att testa, utforska och samla in kunskap om vad som är intressant för just deras kunder”, säger Maria Geijer, på Morot & Co

jobbetifara
Karriär

Jobbet i fara? Så tar du dig vidare

Har du förlorat ditt jobb under pandemin, eller är orolig för att det ska hända? Här är 6 råd. 
Hemma-arbetare
Arbetsmiljö

Forskare varnar: Hemifrån-arbete kan ge sämre lön

Det flexibla arbetslivet är här för att stanna, även efter coronakrisen. Nu varnar forskare för att hemmajobbandet kan ge sämre karriärmöjligheter, sämre lön och prestationer som inte syns.
Lönesamtal
Karriär

Experten: Så lyckas du med lönesamtalet

Efter förra årets paus på grund av coronapandemin, stundar nu lönerevision i många branscher. Ledarnas löneexpert Peder Bertilsson tipsar om vad du bör tänka på inför lönesamtalet.
E-handlare som gör high five
Karriär

15 hetaste branscherna i Sverige just nu

Genom analyser av sina tre miljoner användare i Sverige har Linkedin tagit fram de 15 snabbast växande jobbkategorierna just nu.
anna_hellman3
Annonssamarbete Chef + Stockholms universitet

Gör dig startklar att leda i förändring

En rejäl kunskapsinvestering – i exakt rätt tid. ”Det är bland det bästa som har hänt mig!”, säger Anna Hellman, vd, om sin Executive MBA från Stockholms universitet.

Arbetsplats/Hemmakontor/Helg
Arbetsmiljö

Framtidens arbetsliv: Nio till fem blir 3-2-2

Att jobba "nio till fem" är ett standarduttryck för den vardagligt normala arbetstillvaro som bara rullar på – men nu har covid 19-pandemin ställt även det begreppet på ända.