”Jag har en konstant noja”

Hennes dagar är extremt optimerade och när hon äntligen lägger sig ner för att sova känns huvudet som en popcornkastrull. I podden Chef Dilemma berättar entreprenören och tv-aktuella Gunilla von Platen även om att när det kommer till lite aviga och udda entreprenörer så har hon lärt sig att det lönar sig att vara generös med tid. 

Ledarskap
Publicerad

”Jag älskar det här huset! När det var till salu för snart nio år sedan så bestämde jag mig: det där huset ska jag äga! Jag ska gå i Anna Whitlocks fotspår – den här fantastiska, coola, starka kvinnan som har kämpat för oss kvinnor”, säger investeraren och filantropen Gunilla von Platen, när Chefs Cissi Elwin möter henne på hennes kontor i gamla Whitlocks skola, ett palatsliknande hus ett stenkast från Stureplan i Stockholm, för inspelning av ledarskapspodden Chef Dilemma. 

Många känner igen Gunilla von Platen som en av investerarna i tv-programmet Draknästet. Nu är det tv-dags igen. Hon programleder nystartade The Apprentice Sverige i TV4, där 12 entreprenörer tävlar om en miljoninvestering.  

Programformatet finns över hela världen. Den programledare som satt störst avtryck är utan tvekan Donald Trump, som med sitt beryktade: ”You´re fired!” satte skräck i hoppfulla unga karriärister i den amerikanska versionen av programmet.  

Gunilla von Platen tycker själv att det svåraste som chef är att säga upp personer. 

”Jag började som chef i 20-årsåldern. Mitt misstag då var att jag såg alla som mina kompisar.

Det blev en enorm utmaning när jag var tvungen att sparka någon.” 

”Många gånger försökte jag att dra ut på det. Jag tänkte att jag ger det en chans till, eller att jag formar om jobbet – för att jag tycker så mycket om personen. Men jag insåg till slut att jag bara drog ut på lidandet för alla.” 

Gunilla von Platens dagar optimeras hårt för att hinna allt.  

”Man måste tänka smart”, säger hon och berättar hur hon passar på att klämma in ett eget träningspass när hon följer med sonen till hans jujutsu. Hon bokar frisörtid till alla fyra barnen samtidigt, och ringer direkt upp mottagningen om något av barnen får en kallelse till tandläkaren. 

”Jag kan ju inte gå till skolan och hämta ETT barn och gå till tandläkaren och tillbaka. Det är två timmars ineffektivitet! Jag bokar in alla fyra ungar samtidigt.” 

Just för tillfället lägger hon mycket tid på Transcom, ett kundtjänstföretag där hon är delägare som har över 30 000 anställda i 26 länder. Men hon har också en lång rad andra engagemang i företag hon investerat i, styrelser, stiftelser och välgörenhet.  

Prestationsångesten som hon har talat mycket om tidigare berättar hon har avtagit, men… 

”Idag har jag inte prestationsångest. Idag har jag en konstant noja!”, säger hon och gapskrattar. 

”Jag tror att alla entreprenörer känner igen sig i att ju bättre det går desto mer orolig blir man att allt kommer att gå åt helvete.” 

”Min största svårighet i livet är att kunna luta mig tillbaka.” 

Men kan du koppla av, kan du sova bra? 

”Nej jag sover inte så mycket. Det har jag aldrig gjort. När jag lägger huvudet på kudden börjar popcornkastrullen i huvudet. Det poppar upp den ena saken efter den andra. Jag ligger med mobiltelefonen under täcket och min man blir galen på mig, så då går jag upp istället”, berättar hon och skrattar igen. 

Hon har lång erfarenhet av att investera i personer och bolag men tycker att hon att hon lärde sig en ny viktig sak under inspelningen av The Apprentice Sverige. 

”När jag gick in i programmet var jag säker på att jag skulle investera i en viss person.”  

Men det blev andra personer än de hon först trodde som vann hennes investerarhjärta.  

Finns en risk att man missar entreprenörer som inte är tuffa och har vassa armbågar? 

”Ja, till 100 procent! Efter inspelningen var jag på en presentation av ett företag med en kille – hade det varit innan inspelningen så hade jag sågat honom: extremt långsam och inte säljande för fem öre. Jag hade dömt ut honom. Men med den erfarenhet jag har gjort så vet jag att folk kan växa. Jag gav honom två möten till. Och nu: han är magisk. Magisk! Jag kommer att stoppa in ganska mycket pengar i det bolaget.” 

Hon vet själv hur det är att bygga upp bolag när man inte passar in i mallen och berättar i podden om olika tillfällen när hon som invandrare och kvinna utsatts för både rasism och hotfulla undertoner.  

”Jag vet inte hur många gånger jag har suttit i fosterställning och bara gråtit och tänkt att jag ger upp.” 

Gunilla von Platen har också varit tvingad att hantera sexism. Metoo har inte lyckats vädra ut det unkna och ojämställda i maktens korridorer, menar hon. 

”Det finns fortfarande många rötägg i maktposition som passar på och utnyttjar det.” 

Sverige ligger dåligt till i EU-statistik med kvinnligt företagande i fokus. 

”Jag blir otroligt ledsen att man inte har kommit längre. 2022. Titta på andelen kvinnliga företagare. Italien har kommit mycket längre än Sverige. De flesta kvinnliga företagare här startar enmansbolag. Och under en procent av riskkapital går till företag som startas av kvinnor.” 

Hon berättar om sina svagheter som ledare. Och om sina främsta styrkor: 

”Jag är bra på att se medarbetare. Och jag är bra på att se om någon inte mår bra. Jag har ju själv varit med om så mycket tuffa saker i mitt liv. Man kommer inte förbi mig om man till exempel har alkoholproblem eller har det tufft hemma i en relation.” 

Vad är ditt största dilemma som ledare? 

”Mina fyra barn! Att leda tusentals medarbetare är en fröjd. Men tonårsbarn är den tuffaste utmaningen i mitt liv!” 

Gunilla von Platen, entreprenör och investerare, berättar i Chef Dilemma om:

 • Hur hon gör för att säga upp någon på ett bra sätt.
 • Sexism och rasism hon mött i näringslivet och media.
 • Personen som hon alltid velat bevisa sig för.
 • Våndan under inspelningen av The Apprentice Sverige när hon var tvungen att sparka fina personer hon verkligen gillade.
 • Vad hon tycker om sin föregångare i programmet – Donald Trump.
 • Varför kvinnor ibland motarbetar varandra i karriären.
 • Sina svagheter och styrkor som chef.
 • Varför hon aldrig kan njuta av framgångar.
 • Misstag hon gjorde som ung chef.
 • Hur hon coachar entreprenörer som inte följer mallen.
 • Hur hon värderar en affärsidé som är bra för klimatet men inte ger snabb vinst.
 • När hon var tvungen att hantera en entreprenör hon satsat på som var kriminell.

Om Gunilla von Platen

Bor: Lägenhet på Östermalm i Stockholm.

Familj: Maken Alfred von Platen och fyra barn.

Bakgrund: Föddes 1972 i en kristen syriansk by i Turkiet och döpt till Günel Anip. Flydde med sin familj till Sverige som fyraåring.

Karriär: Entreprenör och investerare. Delägare i globala callcenterföretaget Transcom Worldwide. Grundare och ägare av kundserviceföretaget Xzakt Kundrelation som såldes till Altor 2017. Äger flera fastigheter i Stockholm. Filantrop och bland annat ordförande för Pratham Sweden, en välgörenhetsorganisation inriktad på utbildning för barn och unga i Indien.

Övrigt: Programledare för The Apprentice Sverige i TV4. Biografin Draken i rummet kom ut 2020. Sommarpratade i P1 2020 och 2007. Medverkade som en av investerarna i Draknästet i SVT 2009. Utsågs till Entrepreneur of the Year av Ernst & Young 2006.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

 • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden