johan_t_lindwall

Johan T Lindwall: ”Jag står för det jag har gjort”

De flesta förknippar honom med glamour, kändisar och kungligheter. Men det var inte för att få in en fot i den fina världen som Johan T Lindwall, chefredaktör för Svensk Damtidning, klev in på den journalistiska banan.

I stället var det drömmen om gratis datorspel som lockade honom.

”Jag var 13 år och hade precis fått en hemdator i julklapp. Det fanns få spel och de som fanns var väldigt dyra. Då tänkte jag att om jag kan skriva spelrecensioner för Expressen måste det betyda att tillverkarna kommer att ge mig spel. Då slår jag två flugor i en smäll – jag får spela gratis och får betalt för att skriva om det”, säger han.

Ett samtal till Expressen senare och jobbet var hans. Under hela skoltiden kom han sedan att jobba lov, helger och kvällar på olika lokaltidningar i Småland där han växte upp.

Efter gymnasiet gjorde han militärtjänst på Värnpliktsnytt och blev sedan värvad av Expressen, som han med några få undantag har varit trogen under hela sin karriär.

Men från och med december förra året heter hans arbetsplats Svensk Damtidning. I och med det har han också bytt roll från reporter till chefredaktör, och tagit steget in i en formell chefsroll, vilket är helt nytt för honom. Trots detta var det aldrig någon tvekan om att han skulle tacka ja.

”En sådan här chans kommer bara en gång. Och jag kände att efter 16 år på Ex­pressen och så många år som reporter var det ett naturligt steg i min karriär. Det var det här eller chef på Expressen jag skulle bli, men där finns ju redan en chefredaktör.”

Den jakt på adrenalin som har varit en av hans främsta drivkrafter som reporter tror han inte kommer att försvinna bara för att han lägger pennan ifrån sig. Tidigare handlade det om att få till en bra story och hamna på löpet. Nu är det andra saker i fokus.

Johan T Lindwalls 3 karriärtips

1. Tro på dig själv. Våga ha självförtroende och visa det. Det är osvenskt och sticker i ögonen på vissa, men det är bra.

2. Våga ta steget och gör det du tror på. Släpp sargen och åk ut på isen. Sluta upp med att vara en trygghetsnarkoman.

3. Ta fram din sociala sida och börja nätverka. Om du tycker om att träffa och prata med allt och alla kommer du att ha nytta av det i din karriär.

”Nu handlar kicken om att få till försäljningen av tidningen och trafiken till webben, att visa resultat och svarta siffror”, säger han.

Och valet av Johan T Lindwall som chefredaktör för Svensk Damtidning känns inte helt långsökt. Under större delen av sin karriär har han skrivit om kändisar i allmänhet och kungligheter i synnerhet.

Skälet till detta är att han tidigt insåg att han var tvungen att nischa sig som journalist för att bli mer eftertraktad. Han funderade på att bli politisk reporter, men när han fick upp ögonen för den kungliga journalistiken såg han sin chans.

Under åren har han även blivit utsatt för en hel del kritik och häcklande, inte minst av de personer som har figurerat i hans artiklar. Men inte heller detta bekommer honom nämnvärt.

”Någon med ett lite svagare psyke hade nog inte klarat det. Jag har ju blivit ganska hårt ansatt. Men jag står för det jag har gjort och har aldrig känt att jag har gått över gränsen.”

När det gäller karriärmässiga höjdpunkter vill Johan T Lindwall i första hand lyfta fram åren som korrespondent för Expressen i New York 2002 och 2004 till 2007. Då bevakade han bland annat orkanen Katrina och Christer Fuglesangs första rymdresa.

Samtidigt går det inte att komma runt den händelse som på allvar satte hans namn på såväl den svenska som den internationella mediekartan.

Tillsammans med en fotograf lyckades han 1995 nosa upp skådespelaren Richard Gere i en tämligen privat situation under ett besök i Sverige.

”Det går inte att förklara hur stor Richard Gere var på den tiden. Han var det största som fanns och vi fick bilder på honom badande naken med en ung svensk tjej en tidig morgon utanför Båstad. En helt osanno­lik historia.”

Fick Johan T Lindwall spola tillbaka bandet och göra om sin karriär är det möjligt att han skulle ha bytt tidnings­redaktionen mot en rättssal. Som ung drömde han om att bli brottmålsadvokat.

”Det skulle vara kul att veta hur jag skulle ha blivit som jurist. Skulle jag ha blivit en av Sveriges bästa brottmålsadvokater som jag drömde om?”

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

drama
Hälsa

4 sätt att stärka dig själv

Nätverkande, löneförhandlingar och anställningsintervjuer.  Karriärlivet är fullt av tillfällen då du behöver tro på dig själv och göra ett säkert intryck.
caroline-fjellner-3b
Annonssamarbete Chef + &frankly

7 nödvändiga frågor att ställa till medarbetare 2018

Ställ de avslöjande frågorna – om och om igen. Och jobba vidare med dem tillsammans. Det är vägen framåt för företag och ledare som vill ha engagerade medarbetare som mår bra och utvecklas. ”Allt fler sätter välmående på agendan”, konstaterar &franklys Caroline Fjellner.
younggloballeaders
Karriär

Svenskar blir årets unga globala ledare

Två svenskar har utsetts till årets unga globala ledare av World Economic Forum: Claudia Olsson, digital guru och vd för Exponential, samt Nina Rawal, affärsområdeschef inom Life Science på Industrifonden. Därmed gör de sällskap med bland andra Google-grundaren Sergey Brin och Yahoos koncernchef Marissa Mayer, som tidigare fått utmärkelsen.
star_cv_intervju_stjarna
Karriär

Så framstår du som en a-spelare på intervjun

Dags för anställningsintervju? Så här framstår du som den högpresterande "a-spelare" du vet att du är.
linkedin-6
Arbetsrätt

Bästa tipsen: Så lyfter du på Linkedin

Oavsett om du ska söka jobb, stärka ditt personliga varumärke eller bygga ditt nätverk är Linkedin mer eller mindre ett nödvändigt verktyg i dag. Men hur använder du ditt konto i praktiken för att få hjälp i karriären?
afvd
Karriär

Manligt nätverk ska locka fler kvinnor

Anställda i tekniktunga branscher är till stor del är män. Det är något ÅF:s vd Jonas Wiström vill ändra på, och snabbt ska det gå. Metoden: Ett manligt nätverk med en enda fråga på agendan.
MIljöchef Olle Bertilsson, Landstinget Västernorrland
Annonssamarbete Chef + SJ

Saltade räkningar la grunden för miljösuccé

Många blev sura när landstingets politiker beslutade att salta räkningarna för de som väljer flyg eller bil istället för tåg på tjänsteresan. ”Men diskussionerna som uppkom bidrog till förändringen”, berättar miljöchef Olle Bertilsson. Chefer som står kvar, bemöter kritik och tålmodigt förklarar lyckas bäst i omställningar.
centiro
Delegering

De har platt organisation – på riktigt

Den platta organisationen kan lätt bara bli ett buzzword. Men på Centiro har vd Niklas Hedin gjort verklighet av ett företag utan hierarkier. Traditionella titlar har skippats och alla viktiga beslut tas av medarbetarna själva.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden