cecilia-duberg-3-5
Cecilia Duberg.

”Jobbet tär på mig”

Fråga: ”Jag är chef på en flyktingförläggning där många av de boende mår mycket dåligt. Det före­kommer hot och trakasserier både mellan boende och mot personalen. Även utifrån har det kommit hot och anläggningen har vandaliserats. Arbetsmiljön har blivit tuffare. Jag tycker egentligen att mitt arbete är intressant och viktigt, men det tär på mig. Jag har svårt att sova och på sistone har jag haft ångestattacker. Jag är 54 år och tror inte jag är så het på arbetsmarknaden. Vad ska jag göra?”

/Bengt

 

Svar: Utmaningarna och kraven i ditt arbetsuppdrag är mycket högre än din möjlighet att hantera dem, vilket leder till negativ stress. Ditt nervsystem är inställt på fara och ligger bakom ångestattackerna. Det blir en negativ spiral av otillräcklighet, trots att du förmodligen arbetar hårdare än någonsin. Du behöver:

• Avgränsa. Du kan bara vara på topp för uppdraget om du vilar mellan insatserna. Begränsa din tid på arbetsplatsen och var stenhård mot dina uppdrags­givare med att du inte får störas efter och utanför arbetstid. Jag vet att ditt uppdrag är gränslöst formulerat – det är därför du behöver sätta gränserna. Se över dina hälsovanor. Träna trots att du är trött, det hjälper både mot ångesten och genererar sömn.

• Engagera dig mer i stället för mindre när du väl jobbar. Välj ut några case som du kan lyckas med, och genomför dem. Engagemang och meningsfullhet är de viktigaste grundpelarna för välmående.

• Relationer. I stället för att dra dig undan, fördjupa de relationer du har framför dig. Öppna upp för utbytet med både personal och de boende. En relation både ger och tar, se till att du inte stänger ute det som ger.

Med din erfarenhet, är du för­modligen följsam, kreativ, beslutsfattande, genomförande, modig och mångkulturellt erfaren – eftertraktade färdigheter på arbetsmarknaden. Låt inte din nuvarande känsla av otillräcklighet och trötthet spilla över på beskrivningen av din kompetens, om du kommer fram till att du vill söka nytt jobb.

/Cecilia Duberg, leg. psykolog, specialiserad inom coachning, hälsa och ledarskap

Relaterade artiklar

pederlon
Peder Bertilsson

Experten: Så får du upp din lön som chef

Det snabbaste sättet att få en högre lön är att byta jobb. Men hur ska man göra om man vill ha kvar sin nuvarande tjänst – men alltid känner att man går från löneförhandlingen och är besviken? Peder Bertilsson, lönestrateg på Ledarna, ger råd.

Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
hungrigmedarbetare1
Arbetsmiljö

”Hur hanterar jag medarbetare som går på diet?”

Mina medarbetare blir omotiverade och gnälliga när de är hungriga - vad kan jag göra?, frågar en läsare. Chefs expert Leif E Andersson, leg psykolog och ledarskapsutvecklare, svarar.
Carin Forsling är Chefs ämnesexpert.
Carin Forsling

Experten svarar: Så säkrar ni upp mot IT-hot

Chefs ämnesexpert inom digitalisering och förändring, Carin Forsling, svarar på hur chefen för ett mellanstort företag bäst kan sätta igång sitt arbete för starkare IT-säkerhet.
myter1
Beslutsfattande

5 myter om ledarskap som experten krossar

Som chef är du högvilt för de som vill sälja på dig enkla lösningar på komplexa ledarskapsproblem. Men vad är myt och vad är sanning? Chefs ledarskapsexpert Leif E Andersson guidar dig förbi några vanliga fällor och missförstånd. 
Carin Forsling är Chefs ämnesexpert.
Carin Forsling

Experten: 3 tips för att bli mer digitala

Så här gör du för att få med dig medarbetarna i en nödvändig digitaliseringsprocess. Chefs expert i ämnet, Carin Forsling, ger sina bästa råd till dig som chef.
Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
trumpen1-2
02:03 min
Arbetsrätt

3 råd när medarbetarens inlägg gränsar till rasism

Video + Text Chefs expert i arbetsrätt, Fredrik Dahl, ger råd för hur en chef ska agera när hen upptäcker att en medarbetare uttrycker sig olämpligt på nätet.