Jag tjänar mindre än manliga kollegor

Jag som kvinna får lägre lön än manliga kollegor. Hur tar jag upp det med min chef? Chefs löneexpert Peder Bertilsson ger råd.

Okategoriserade
Publicerad

Arbetsgivaren har rätt till att sätta de löner som man anser är lämpliga för att kunna anställa, utveckla och behålla sina medarbetare. Utifrån de lagstadgade diskrimineringsgrunder som samhället har tagit fram så får dock chefen inte sätta en lön som missgynnar kvinnor eller män. Våra lagar, kollektivavtal och även arbetsgivarens egen lönepolitik styr vad chefen får göra.

Vid lönesamtalet berättar du hur du upplever din lönesituation och ber din chef redogöra för hur hen ser på ditt löneläge. Antingen kan chefen förklara löneläget på ett tillfredställande vis under lönesamtalet eller så kan det vara läge att pausa lönesamtalet och be chefen återuppta det vid ett annat tillfälle. Det ger en möjlighet för din chef att inhämta mer kunskap i frågan och kanske i förlängningen ge möjligheter till en justerad lön.

Ett annat alternativ är att lyfta denna typ av frågeställning innan det är dags för ditt lönesamtal. Det ger chefen en möjlighet att reda ut möjliga osakliga löneskillnader innan det är dags för den årliga lönerevisionen.

Bör jag rentav ta upp det med min chefs chef?

 Du ska börja med att lyfta det med din närmaste chef. Lyssna på hur din chef förklarar organisationens/enhetens lönestruktur. Om du där efter inte upplever att du kan förstå eller anser att chefen missgynnar dig som kvinna så kan du lyfta det med nästa chefsled. Ett annat alternativ kan vara att prata med din HR avdelning om problemet.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden