»Jag ville inte ha ett toppjobb«

Okategoriserade
Publicerad

»Aldrig, aldrig vill jag uppleva en enda dag, som dessa 800 dagar.«
Så skriver Ebba Lindsö i boken
Livet, makten och konsten att vara sig själv (Albert Bonniers förlag) om tiden som vd på Svenskt Näringsliv.

Under de två åren hann hon sällan träffa sina barn, hon pekades ut som en dålig chef i medierna och kritiserades internt av styrelseledamöterna i Svenskt Näringsliv. Till slut fick hon avgå.

Vad lärde du dig av den erfarenheten?
»Tiden som vd på Svenskt Näringsliv gav mig en ny ödmjukhet. Och en förståelse för att människor inte alltid bedöms för det jobb de gör, det kan vara andra saker som blir avgörande. På Svenskt Näringsliv gjorde jag det vi hade bestämt att jag skulle göra, men bedömdes inte utefter det.«

Kan du ta ett sådant jobb igen, eller har du blivit bränd?

»En lång tid efteråt var jag inte alls intresserad av några toppjobb, och jag vet inte om jag är det framgent heller. Jag har andra prioriteringar i livet i dag. Nu är jag glad att jag har tid till att umgås med mina barn. Även om de är vuxna nu, så är det väldigt viktigt för mig.«

Hur prioriterade du då?
»Då kände jag att jobbet på Svenskt Näringsliv gav mig möjlighet att påverka något för alla svenskar och kommande generationer. Det gav mig kraft.«

Vad har du för råd till andra chefer som känner att chefslivet äter på deras familjeliv?
»Jag tror att väldigt många känner så. Och det är ett oerhört pusslande om man har små barn och båda jobbar heltid. Jag tycker att man ska försöka se sitt familjeliv ur ett längre perspektiv. När du blir äldre, hur önskar du då att du hade gjort? Det är så få år som barnen är små.«

Vilka är dina framtidsplaner?
»De ligger på en väldigt bred skala. Dels handlar det om ett operativt jobb, där jag sitter i diskussioner just nu. Men jag funderar också på att studera teologi.«

Vad är viktigast för dig om du väljer ett nytt jobb?
»Att den uppgift jag ska göra stämmer överens med mina värderingar. Jag vill inte kompromissa med dem.«

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden