sorgehantering

Hon hyllas för sin krishantering – efter terrordådet i Nya Zeeland

Nya Zeelands premiärminister, Jacinda Ardern, har på kort tid genomfört en rad förändringar i landet efter terrordådet i Christchurch. Nu hyllas hon för sin krishantering. 

Ett terrordåd riktat mot muslimer skakade nyligen om staden Christchurch i Nya Zeeland. Det var under en bönestund som en man i 30-årsåldern öppnade eld och snabbt visade det sig att mannen köpt vapnen som användes under attacken på laglig väg.

Det fick Jacinda Ardern, premiärminister i Nya Zeeland, att snabbt agera. Hon och regeringen tog beslut om att omgående ändra landets vapenlagar och därmed förbjuda halvautomatiska vapen, skriver The Guardian.

Ardern har efter dådet vägrat att nämna den gripne gärningsmannens namn.

”Ni kommer aldrig höra mig säga hans namn. Det är en sak jag kan försäkra er om”, säger Jacinda Ardern.

bnp

Läs också: Hon skrotar BNP-måttet i Nya Zeeland – ska mäta välmående istället

För hennes snabba beslut och krishantering i samband med terrordådet har premiärministerns ledarskap hyllats världen över. Bland annat har de demokratiska politikerna Bernie Sanders och Alexandria Ocasio-Cortez uttryckt sin beundran.

Under lördagen fick hon även sitt ansikte projicerat på världens högsta byggnad, den 829 meter höga Burj Khalifa i Dubai. Men hon själv vill tona ner sin egen roll.

”Jag tycker inte att jag visat ledarskap, jag tycker att jag visat mänsklighet. I varje situation där jag haft möjlighet att säga saker har jag frågat mig ”Vad är det nyzeeländarna känner just nu?”, säger hon till en tidning i Nya Zeeland.

Chef i kostym

Läs också: Krisexperten: Här är chefens vanligaste misstag

Relaterade artiklar

Petter Wåhlberg, anstaltschef för Storboda. Foto: Martina Huber
Beslutsfattande

Anstaltschefen: ”Man kan inte pausa ett fängelse”

Coronakrisen har skruvat upp pressen på chefer inom Kriminalvården. Ett tufft läge har blivit tuffare. ”Vi alla klarar av lite mer än vi tror”, säger anstaltschefen Petter Wåhlberg.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
uppsagningarbjorn
Konflikthantering

Fråga psykologen: ”Hur ska man informera om uppsägningar?”

Hur ska man informera om uppsägningar i coronakrisen? Och hur hanterar man med medarbetare som haft missbruksproblematik eller som sprider apokalyptisk stämning på videomötena? Det är några frågor psykologen Björn Hedensjö fått om svåra samtal i Chefs facebookgrupp Chefa i coronakrisen. Här ger han svar på dem.
kvinnlig_chef
Konflikthantering

Forskning: Tuffare få kritik av kvinnlig chef

Kvinnliga chefer diskrimineras ”underifrån”, visar ny forskning. Medarbetare av båda könen blir betydligt mer upprörda av negativ feedback från kvinnliga chefer än manliga.

Meghan Markle och prins Harry
Konflikthantering

”Kungliga krisen symbolisk för ett ledarskap i förändring”

När prins Harry och Meghan förklarade att de inte längre fogar sig i ledet utan tänker bo halva året i Kanada gruffar farmor drottning Elizabeth. Men ledarskapsexperten Alexander Holmberg myser: ”Det här är exakt vad många styrelser och vd:ar brottas med i dag.”
Två män i samtal.
Konflikthantering

Viktigaste tipset för svåra samtal

Många chefer drar sig för svåra samtal. Kommunikationsexperten Leena Männik Styren vill med boken Chefens 42 samtal – samtal du våndas inför och alla andra samtal ge konkreta verktyg för dialoger om allt från löner till kränkningar och missbruk.

al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
gretathunbergaretsperson
Konflikthantering

Greta Thunbergs 4 viktigaste ledaregenskaper

Som första svensk någonsin har klimataktivisten Greta Thunberg fått utmärkelsen Årets person av amerikanska tidskriften Time. Här är fyra saker du som ledare kan lära dig av henne.