Hon hyllas för sin krishantering – efter terrordådet i Nya Zeeland

Nya Zeelands premiärminister, Jacinda Ardern, har på kort tid genomfört en rad förändringar i landet efter terrordådet i Christchurch. Nu hyllas hon för sin krishantering. 

Konflikthantering
Publicerad

Ett terrordåd riktat mot muslimer skakade nyligen om staden Christchurch i Nya Zeeland. Det var under en bönestund som en man i 30-årsåldern öppnade eld och snabbt visade det sig att mannen köpt vapnen som användes under attacken på laglig väg.

Det fick Jacinda Ardern, premiärminister i Nya Zeeland, att snabbt agera. Hon och regeringen tog beslut om att omgående ändra landets vapenlagar och därmed förbjuda halvautomatiska vapen, skriver The Guardian.

Ardern har efter dådet vägrat att nämna den gripne gärningsmannens namn.

”Ni kommer aldrig höra mig säga hans namn. Det är en sak jag kan försäkra er om”, säger Jacinda Ardern.

För hennes snabba beslut och krishantering i samband med terrordådet har premiärministerns ledarskap hyllats världen över. Bland annat har de demokratiska politikerna Bernie Sanders och Alexandria Ocasio-Cortez uttryckt sin beundran.

Under lördagen fick hon även sitt ansikte projicerat på världens högsta byggnad, den 829 meter höga Burj Khalifa i Dubai. Men hon själv vill tona ner sin egen roll.

”Jag tycker inte att jag visat ledarskap, jag tycker att jag visat mänsklighet. I varje situation där jag haft möjlighet att säga saker har jag frågat mig ”Vad är det nyzeeländarna känner just nu?”, säger hon till en tidning i Nya Zeeland.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden