bortvald-2

Inte ens 40 år – då valdes han bort från chefsjobbet

”Jag blev förvånad – och förbannad”, säger Michael Strauss som ratades vid rekryteringen av åldersskäl.

Det var i början av 2000-talet som Michel Strauss sökte det lediga chefsjobbet inom bemanningsbranschen. Han kallades till intervju, som dock avbröts innan den ens hunnit börja.

”Min profil inte var inte den rätta, fick jag veta av företagets representant. Jag fattade ingenting. Men det vara bara att resa sig upp och gå”, berättar Michael Strauss.

Händelsen tärde på honom. Så pass att han någon vecka senare ringde tillbaka för att få större klarhet i vad som låg bakom avfärdandet. Själv kunde Michael Strauss inte se annat än att hans ”profil” mycket väl överensstämde med företagets krav för tjänsten. Vad var det alltså som pågick?

”Vid samtalet kröp det fram, som en freudiansk felsägning, att man valt att gå vidare med en yngre sökande. Jag förstod att det var min ålder som var problemet, trots att jag då inte ens fyllt 40. Det här var ett ungt gäng, med den senaste tekniken, som väl hellre tänkt sig en 31-åring.”

graffe-2

Läs också: Chef och passé – redan vid 43 år

Hur reagerade du?

”Jag blev jätteförvånad, bestört – och förbannad. Dittills hade jag inte alls tänkt i de här banorna. Att jag kunde drabbas av ålderism. Det var en icke-fråga för mig. Jag kände mig ju fortfarande ganska ung. Hade små barn hemma, sprang Lidingö-loppet … men enligt det här företaget var jag tydligen redan för gammal”, säger Michael Strauss.

När han hörde sig för i bekantskapskretsen, visade det sig att fler råkat ut för ungefär samma sak. Ingen ville emellertid göra något större väsen kring saken. Vem vill bli stämplad som bråkmakare?

För Michel Strauss blev historien en ögonöppnare – som faktiskt ledde till en ny karriär. I dag är han vd för det egna företaget Go veteran, ett rekryterings- och bemanningsföretag som underlättar för äldre på arbetsmarknaden. Han ser en attitydförändring till det bättre.

”I dag är det fint och bra om du kan ha en lång karriär. För alla vet att man mår bra av att ha utmaningar i livet.”

lenaapler1

Läs också: Lena Apler: ”Nöj dig inte med att bli utesluten”

Relaterade artiklar

Fyra tips för att skapa tillit i rekryteringen.
Rekrytering

4 tips: Så skapar du tillit när du ska rekrytera

Hur de sökande upplever rekryteringsprocessen kan påverka bilden av din organisation. Följ dessa enkla tips för att skapa förtroende och öppenhet när du anställer.
Carolina Fjellner på &frankly. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Nya sättet – så ökar du engagemanget i ditt team

12 000 svenska chefer använder verktyget &frankly för att öka engagemanget i sina team. ”Det har blivit chefernas digitala ledningsverktyg”, säger vd Caroline Fjellner. Nu lanseras ett ännu enklare och snabbare sätt att komma igång.
jobbetinterjvu
Karriär

5 skäl till att du inte fick jobbet – trots en ”lyckad” intervju

Allt kändes rätt på intervjun. Men ändå får du inte jobbet. Då kan det vara dags att utvärdera om det är något du kan göra annorlunda för att lyckas i din jobbjakt. 
intervju-6
Rekrytering

"Tar hellre in någon som vågat”

Fokusera på kandidatens förmåga att reflektera snarare än deras CV. Det är Traci Wilk, tidigare HR-chef på Starbucks, budskap till rekryterare i jakten på innovativa medarbetare.

cvet
Rekrytering

Här söker du jobb – utan CV eller personligt brev

Har det personliga brevet gjort sitt? Det tror i alla fall mediebyrån Oh My! som nu går en annan väg när företaget ska rekrytera.
lenaapler1
Karriär

Lena Apler: ”Nöj dig inte med att bli utesluten”

Åldersnoja? Varför det? Företagsledaren Lena Apler jobbar vidare vid fyllda 67, och tipsar om hur man håller sig relevant på arbetsmarknaden, år efter år.
osasker
Karriär

"Osäkra" hetast på toppfirmor

Känner du dig sårbar och känslig? Då är du som klippt och skuren för ett högstatusjobb. Det visar en ny amerikansk studie.

internett
Rekrytering

Forskare varnar: Googla jobbkandidaten kan leda dig fel

Informationssökning och bakgrundskontroller på Internet är ett vanligt komplement vid rekryteringar. Men forskare varnar för felkällor.