dorren1

Styrelsen – en nyckel till innovation

Världen snurrar snabbare. Digitaliseringen vänder upp och ner på etablerade affärsmodeller. Innovationer och förnyelse behövs för att framtidssäkra företag.
Nu kan styrelser med innovationsdriv bli svenska bolags nya superkraft.

Men hur hittar styrelsen sin nya roll i företagets innovationsarbete? Vad krävs för att lyckas?

I samarbete med innovationsmyndigheten Vinnova har Chef tagit fram en guide för styrelser.

Här nedanför kan du läsa hela guiden direkt på skärmen. Du kan också ladda ner den (med pilen i övre vänstra hörnet på bilden av guiden du vill ha).

Guide: Så blir styrelsen innovationsdrivande

”Medvetenheten om styrelsens betydelse för företags innovationskraft ökar. Men, för att kunna axla rollen som strategisk resurs för innovation behöver styrelser utveckla sig. Nya arbetssätt och nya former för samverkan med företagets ledning, medarbetare och andra aktörer behövs”, säger Vinnovas generaldirektör Darja Isaksson.

I den här guiden finns råd och konkreta tips på hur ett sådant styrelsearbete kan ta form. Här får du idéer om hur styrelsen kan bygga innovationskultur, tips om hur ni kan omvärldsbevaka på nya sätt och hur styrelsen hittar en ny balans mellan kontroll och osäkerhet i en mer oförutsägbar digitaliserad värld.

 

Andra guider i samarbete med Vinnova

Läs och ladda ned Chef och Vinnovas guide Innovationschef i offentlig sektor (2015). 

I den här guiden finns metoder och steg-för-steg-instruktioner för  innovation i offentlig sektor. Just här är ju förutsättningarna delvis annorlunda, med lagstiftning, sparkrav och granskande medier.

Guiden beskriver också en rad lyckade och inspirerande innovationsprojekt i offentlig sektor. Här får du möta chefer som tagit sig an allt från snöröjning, deklarationer och ungdomsarbetslöshet med ett innovativt tankesätt.

 

Läs och ladda ned Chef och Vinnovas guide Bli en innovationschef (2013).

I dag kämpar alla organisationer för att vara innovativa. Du som chef har en nyckelroll i det arbetet.  Den här guiden gör det enklare att som chef leda mot det nya och kan hjälpa dig att ta dina och dina medarbetares idéer hela vägen in i mål.

Här får du som chef tankar, idéer och metoder som både kan utveckla din egen förmåga att leda innovation, ge medarbetare en miljö där nya idéer kan slå rot och bygga relationer och de samarbeten som behövs för att lyckas.

Fler artiklar på Chef.se om innovation

star_cv_intervju_stjarna
Motivation

Så skapar Nobelpristagare innovationer

Hur jobbar världens smartaste hjärnor för att genomföra sina briljanta idéer? Tobias Degsell, kreativitetsexpert och tidigare curator på Nobelmuseet, har grävt i mängder av data och pratat med pristagare över hela jordklotet om deras tillvägagångssätt. Här är några tips.
tanketid
Hälsa

Här får medarbetarna 4 timmar – enbart till reflektion

Ledningsgruppen på Youcall avsatte fyra timmar i veckan åt reflektion. Redan efter tre veckor gav det resultat. De blev mer harmoniska och fick lika mycket eller mer gjort. Nu släpper Tony Nilsson loss hela företagets tankekraft.
asdasd
Kommunikation

Pia Anderberg: ”Makten har flyttat till kunden”

Digitaliseringen förändrar vad en verksamhet har att förhålla sig till. Det ställer nya krav på organisation, processer och kompetens. Vilket i slutänden ger HR nya uppgifter. ”HR måste förstå tekniken och vilken del av den som är viktig i verksamheten”, säger Pia Anderberg, direktör för HR och innovation på Axel Johnson-koncernens ägarbolag.
lego-2
Verksamhetsutveckling

Sex principer som gjorde Lego störst i världen

Lego var störst i världen, när allt plötsligt vände. I början av 2000-talet stod leksaksföretaget vid ruinens brant. Men genom att gå tillbaka till kärnvärdena – grundaren Ole Kirk Christiansens visioner – lyckades Lego hitta rätt väg.