”Ingen frisk hjärna gillar förändring”

En genomtänkt förändringsledning kan förbättra resultatet för verksamheten, skriver författarna till boken ”Förändringsledning”.

Verksamhetsutveckling
Text: Maria Gerlofson
Publicerad

Vad fick er att skriva boken?
”Vi tyckte att det saknades en bok om hur man på vetenskaplig grund kan arbeta med planerad förändring i en svensk kontext.”

Varför sätta det mänskliga perspektivet i centrum i förändrings­arbete? 

”Ingen förändring kommer till stånd om inte människor ändrar sina beteenden. Det är just det som är svårt. Vi gillar inte nödvändigtvis förändring – särskilt om vi inte förstår varför den måste ske och om vi känner oss hotade i vår yrkesroll eller som individer. För att få till stånd en förändring måste man därför arbeta medvetet med att stötta människor i deras förändringsresa. Naturligtvis måste man även förstå hur individer fungerar i grupp, kulturen och organisationens tekniska och politiska system och så vidare.”

Vad tänker ni om män­niskors motstånd mot för­ändring? 

”Inom vetenskapen pratar man numera om reaktioner på förändring. Ingen frisk hjärna gillar förändring. Oro och motstånd är en naturlig del av all förändring. Ledarens roll är att hjälpa människor att hantera osäkerheten.”

Vad är viktigast att tänka på i en förändringsprocess?   

”Att tidigt involvera alla som blir påverkade av förändringen. Det är ofta också för kort tid mellan utbildning i det nya och att man ska jobba på ett nytt sätt. Man måste få hjälp och stöd att omsätta sin kunskap.”

Vad är min viktigaste roll som chef i en förändring?

”Att du synligt tar ställning för förändringen och hjälper dina medarbetare genom den. Du behöver ha en diskussion med dig själv om varför förändringen är viktig för dig och din del av organisationen. Du ska inte bara agera som en megafon åt ledningen.”

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden