forandringsledning

”Ingen frisk hjärna gillar förändring”

En genomtänkt förändringsledning kan förbättra resultatet för verksamheten, skriver författarna till boken ”Förändringsledning”.

Vad fick er att skriva boken?
”Vi tyckte att det saknades en bok om hur man på vetenskaplig grund kan arbeta med planerad förändring i en svensk kontext.”

Varför sätta det mänskliga perspektivet i centrum i förändrings­arbete? 

”Ingen förändring kommer till stånd om inte människor ändrar sina beteenden. Det är just det som är svårt. Vi gillar inte nödvändigtvis förändring – särskilt om vi inte förstår varför den måste ske och om vi känner oss hotade i vår yrkesroll eller som individer. För att få till stånd en förändring måste man därför arbeta medvetet med att stötta människor i deras förändringsresa. Naturligtvis måste man även förstå hur individer fungerar i grupp, kulturen och organisationens tekniska och politiska system och så vidare.”

moocs

Läs också: Bli smartare med MOOC:s – helt gratis

Vad tänker ni om män­niskors motstånd mot för­ändring? 

”Inom vetenskapen pratar man numera om reaktioner på förändring. Ingen frisk hjärna gillar förändring. Oro och motstånd är en naturlig del av all förändring. Ledarens roll är att hjälpa människor att hantera osäkerheten.”

Vad är viktigast att tänka på i en förändringsprocess?   

”Att tidigt involvera alla som blir påverkade av förändringen. Det är ofta också för kort tid mellan utbildning i det nya och att man ska jobba på ett nytt sätt. Man måste få hjälp och stöd att omsätta sin kunskap.”

Vad är min viktigaste roll som chef i en förändring?

”Att du synligt tar ställning för förändringen och hjälper dina medarbetare genom den. Du behöver ha en diskussion med dig själv om varför förändringen är viktig för dig och din del av organisationen. Du ska inte bara agera som en megafon åt ledningen.”

maria-content3

Läs också: Böckerna chefen ska läsa 2019

Relaterade artiklar

content-boxen
Chefboken

Skapa en förändring som håller – var agil, flexibel och lyssna

Nu behöver många organisationer förändras och det snabbt. Ett hinder kan vara rester av hierarkiska strukturer som skapades för maskinåldern. Det är kontroll snarare än tillit och mer information än kommunikation. Nu befinner sig många i ett läge där man verkligen behöver tänka nytt – på riktigt.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Anna Nordin (Svensk Handel), Lena Alke (Ica Krokom) och Nicki Eby (Clarion Hotel).
Verksamhetsutveckling

3 kreativa initiativ – mitt i coronakrisen

I kölvattnet av corona-isoleringen är det många företag och organisationer som tvingas gå ner på sparlåga. Men nöden är som bekant uppfinningarnas moder. Chef har pratat med tre chefer som kavlat upp ärmarna och tänker nytt.
trecheferkris
Verksamhetsutveckling

3 chefer med kriserfarenhet: Så hanterar vi utmaningarna

Fastighetskraschen på 90-talet, finanskrisen 2008, startups som går överstyr. Även om coronakriser kan bli den värsta av dem alla finns det värdefulla erfarenheter från förr. Chef frågat tre chefer som tagit sig igenom kriser och konkurser om deras viktigaste lärdomar.
satschefnyny
Verksamhetsutveckling

Sats-chefen: ”Vi jobbar på fler onlinelösningar”

Träningskedjan Sats med 700 000 medlemmar har stängt alla sina anläggningar. Men digitala klasser är gratis. Produktchefen Alexander Brochmann Myers berättar hur han och företaget resonerar.

niclasgerdbo
Verksamhetsutveckling

Årets Innovativa Ledare 2020: Niclas Gerdbo, chef Polisens kontaktcenter Syd

Turkost, magenta och orange är inte färgställningar vi normalt associerar med myndighetskontor. Men det gjorde Niclas Gerdbo. För att vinna priset som Årets Innovativa Ledare 2020 gäller det att våga tänka utanför boxen. ”Jag vill vara med och väcka människors energi och tankar,” säger han.

Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
cb-content-logarithmic
Chefboken

Framtiden med algoritmer

Känner du mest förvirring när du läser braskande rubriker om artificiell intelligens och hur den är på väg att förändra världen? I en hyllad bok riktad särskilt till chefer, "The Algorithmic Leader: How to Be Smart When Machines Are Smarter Than You", reder futuristen Mike Walsh ut hur AI, bortom programmering och teknik, kommer att påverka arbetsliv, ledarskap och kreativitet.