Cornelia Kaufmann, hr-chef på Ikea

Ikeas hr-chef: ”En siffra ger inte hela bilden”

Ikea är ett av de privata företag som gärna lyfter fram sitt mångfaldsarbete. Tanken är att chefer och medarbetare ska spegla den marknad de verkar på. ”Team med en mångfald bland medarbetarna är starkare, mer kreativa, mer framgångsrika”, säger Cornelia Kaufmann, hr-chef på Ikea Sverige.

”Vi vet väldigt väl hur kunderna ser ut men vi kan inte kvotera i rekryteringen. Därför säkerställer vi att basen är så bred som möjligt. Cheferna rekryterar vi i första hand internt vilket innebär att de lyfts upp från samma bas”, säger Cornelia Kaufmann, hr-chef på Ikea Sverige.

Men inte heller Ikea har några aktuella siffror på andelen chefer med utländsk bakgrund. De kan med andra ord inte följa upp om deras mångfaldsarbete ger önskat resultat.

”Vi menar att en siffra inte ger hela bilden eftersom vår metod är att jobba långsiktigt med en rad olika frågor och aktiviteter – där den siffran bara är en av komponenterna”, säger Cornelia Kaufmann.

De senaste siffrorna företaget begärt in från SCB är från 2017. Då låg andelen chefer med utländsk bakgrund på 16 procent, samtidigt som 28 procent av medarbetarna var födda i ett annat land än Sverige. Tre år senare ligger rikssnittet för chefer med utländsk bakgrund hos ­privata företag på 14,5 procent, och andelen medarbetare med utländsk bakgrund på 23,6 procent.

Enligt Cornelia Kaufmann är mångfaldsarbetet viktigt för Ikea för att man vill vara ett företag för många människor.

”Men vi gör ju det ju också av business-skäl. Vi blir mer framgångsrika om vi representerar de många. Team med en mångfald bland medarbetarna är starkare, mer kreativa, mer framgångsrika. Medarbetarna mår bättre. Det finns så många rapporter som visar detta.”

Sedan ett och ett halvt år tillbaka har rekryteringen centraliserats och sköts numera av tio rekryterare i Helsingborg.

”De är specialister på hög nivå och har hjälpt oss att vara ’non-bias’. Vidare tittar vi mycket på hur vi kan attrahera personer i fler kanaler, formulera oss bättre och vad mer vi kan göra för att attrahera jämnt i alla grupper.”

Alla chefer måste även gå en kurs i ’unconscious bias’, omedvetna fördomar. Och företaget har 100 procent inkludering som målsättning för att verka för mångfald inifrån och ut. För att vara relevanta hos både kunder och medarbetare på detta område mäter de tre olika KPI:er; jämlikhet, inkludering och mångfald.

”Oavsett bakgrund, kön, religion och så vidare ska alla Ikeas medarbetare känna att de kan vara sig själva. Ingen ska värdera dem utifrån dessa kriterier”, säger Cornelia Kaufmann.

Men varför går utvecklingen ändå så pass långsamt?

”Det finns många förutfattade meningar och underliggande värderingar. Alla måste gå in med ett öppet ’mindset’, och det krävs att företaget inte bara har viljan utan även omsätter det i förändrat beteende. Det är ett åtagande över lång tid.”

7 vita personer

Läs också: Mångfaldskrisen: Få chefer med utländsk bakgrund

mpuff
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

Rache Kilic, Locum
Mångfald

Rache Kilic: ”Vi har en större uppförsbacke”

”Jag har fått möta fördomar om att vara inkvoterad, trots att jag jobbar dubbelt så mycket som många andra.” Det säger Rache Kilic, som är inne på sin sjätte chefstjänst.
Vetenskapligt grundade strategier, metoder och teorier från Executive MBA-programmet på Stockholms universitet lyfter Pernilla Medsons förändringsledarskap. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Stockholms universitet

Studierna ger riktning och driv in i framtiden

Ledarskapsstudierna på universitetet ger extra energi och visar vägen – precis när det behövs som mest. "Lektionerna är ett tillfälle att lyfta blicken och tänka framtid", konstaterar Pernilla Medson, svensk vd på det digitala hälsobolaget ResMed.
Cissi Elwin
Mångfald

Cissi Elwin: ”Sluta tjafsa, börja mäta!”

Det råder en skriande brist på mångfald i chefsleden, visar Chefs senaste undersökning. Det är både korkat och olönsamt, skriver Cissi Elwin.
7 vita personer
Mångfald

Mångfaldskrisen: Få chefer med utländsk bakgrund

Det råder en skriande brist på mångfald i chefsleden – högst 15 procent av cheferna har utländsk bakgrund, visar Chefs undersökning. ”Pinsamt”, säger mångfaldsexperten Amanda Lundeteg.
Kvinna på anställningsintervju
Mångfald

Åldersdiskriminering vanligt i techbranschen

Sugen på en karriär inom techbranschen? Tips: var inte äldre än 35. Därefter betraktas du som för gammal, enligt ny forskning.
Kvinna på sjukhus
Mångfald

Kvinnor i chefs-majoritet i offentlig sektor

Allt fler kvinnor blir chefer inom den offentliga sektorn, där de nu utgör 64 procent av cheferna.
kvinnorimansgrupp1800
Mångfald

Minskat ledarintresse från kvinnor när männen utgör majoritet

Kvinnors intresse för ledarskap minskar när männen är i majoritet. Svagt stöd från omgivningen och minskat självförtroende i sådan miljö är viktiga orsaker, visar ny svensk forskning.
chefer8mars
Mångfald

Kvinnliga chefers lön tusentals kronor mindre än mäns – för samma roll

Fortfarande är det långt kvar till jämställdhet för cheferna. Var femte bolag saknar fortfarande helt kvinnor i ledningsgruppen och kvinnliga chefers medellön är 4435 kronor mindre än mäns per månad. Men ljusglimtar finns också.