Cornelia Kaufmann, hr-chef på Ikea

Ikeas hr-chef: ”En siffra ger inte hela bilden”

Ikea är ett av de privata företag som gärna lyfter fram sitt mångfaldsarbete. Tanken är att chefer och medarbetare ska spegla den marknad de verkar på. ”Team med en mångfald bland medarbetarna är starkare, mer kreativa, mer framgångsrika”, säger Cornelia Kaufmann, hr-chef på Ikea Sverige.

”Vi vet väldigt väl hur kunderna ser ut men vi kan inte kvotera i rekryteringen. Därför säkerställer vi att basen är så bred som möjligt. Cheferna rekryterar vi i första hand internt vilket innebär att de lyfts upp från samma bas”, säger Cornelia Kaufmann, hr-chef på Ikea Sverige.

Men inte heller Ikea har några aktuella siffror på andelen chefer med utländsk bakgrund. De kan med andra ord inte följa upp om deras mångfaldsarbete ger önskat resultat.

”Vi menar att en siffra inte ger hela bilden eftersom vår metod är att jobba långsiktigt med en rad olika frågor och aktiviteter – där den siffran bara är en av komponenterna”, säger Cornelia Kaufmann.

De senaste siffrorna företaget begärt in från SCB är från 2017. Då låg andelen chefer med utländsk bakgrund på 16 procent, samtidigt som 28 procent av medarbetarna var födda i ett annat land än Sverige. Tre år senare ligger rikssnittet för chefer med utländsk bakgrund hos ­privata företag på 14,5 procent, och andelen medarbetare med utländsk bakgrund på 23,6 procent.

Enligt Cornelia Kaufmann är mångfaldsarbetet viktigt för Ikea för att man vill vara ett företag för många människor.

”Men vi gör ju det ju också av business-skäl. Vi blir mer framgångsrika om vi representerar de många. Team med en mångfald bland medarbetarna är starkare, mer kreativa, mer framgångsrika. Medarbetarna mår bättre. Det finns så många rapporter som visar detta.”

Sedan ett och ett halvt år tillbaka har rekryteringen centraliserats och sköts numera av tio rekryterare i Helsingborg.

”De är specialister på hög nivå och har hjälpt oss att vara ’non-bias’. Vidare tittar vi mycket på hur vi kan attrahera personer i fler kanaler, formulera oss bättre och vad mer vi kan göra för att attrahera jämnt i alla grupper.”

Alla chefer måste även gå en kurs i ’unconscious bias’, omedvetna fördomar. Och företaget har 100 procent inkludering som målsättning för att verka för mångfald inifrån och ut. För att vara relevanta hos både kunder och medarbetare på detta område mäter de tre olika KPI:er; jämlikhet, inkludering och mångfald.

”Oavsett bakgrund, kön, religion och så vidare ska alla Ikeas medarbetare känna att de kan vara sig själva. Ingen ska värdera dem utifrån dessa kriterier”, säger Cornelia Kaufmann.

Men varför går utvecklingen ändå så pass långsamt?

”Det finns många förutfattade meningar och underliggande värderingar. Alla måste gå in med ett öppet ’mindset’, och det krävs att företaget inte bara har viljan utan även omsätter det i förändrat beteende. Det är ett åtagande över lång tid.”

7 vita personer

Läs också: Mångfaldskrisen: Få chefer med utländsk bakgrund

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

Tre män iförda arbetskläder står och diskuterar på en byggarbetsplats.
Mångfald

Var femte byggchef har utsatts för rasism

Trots att 16 procent av byggcheferna själva har varit utsatta för rasism uppger endast sex procent att de tror att etnisk diskriminering förekommer på deras arbetsplats idag. Det kan bero på dålig kunskap och att endast fyra av tio chefer gör mätningar, säger branschföreningen Byggcheferna.

Hemma eller på arbetsplatsen? Nu luckras gränserna upp. IKEA ser sex trender som formar hybridkontoren. Foto: IKEA (Landskrona fåtölj 2749 kr exkl moms)
Annonssamarbete Chef + IKEA

IKEA: Se trenderna som formar ditt hybridarbete

”Arbetsplatsen behöver bli en magnet som får tillbaka folk”, menar Kicki, företagsinredare på IKEA och ger sina bästa råd för effektivt – och hemtrevligt – hybridarbete.

Ahmed Abdirahman utanför stiftelsens kontor.
Mångfald

Ny kartläggning: Chefer dåliga på etnisk mångfald

Gärna etnisk mångfald, men inte på min gata. En färsk undersökning visar att det glappar mellan hur svenska chefer lever och de värderingar de säger sig ha.
”Näringslivet och cheferna kommer undan för lätt”, säger Ahmed Abdirahman, vd och grundare av The Global Village.

En grupp personer håller upp gula skyltar med frågetecken på framför sina ansikten.
Mångfald

Två av tre chefer väljer bort fördomsfri rekryteringsmetod

Fördomsfri rekrytering är viktigt, uppger nio av tio chefer. Ändå frångår två av tre chefer fakta till förmån för sin egen intuition när de anställer. En kartläggning från TNG visar på ett stort glapp mellan vad man säger och vad man gör. 

Sofia Falk och omslaget till Mångfaldsparadoxen
Mångfald

Magin med mångfald

Mångfaldsarbete i organisationer handlar inte om att leva upp till diskrimineringslagen utan om att ta tillvara en mångfald av perspektiv för bättre affärer. Det menar inkluderingsaktivisten Sofia Falk, aktuell med boken Mångfaldsparadoxen.
Helya Riazat, rektor på Järvaskolan, är Framtidens kvinnliga ledare
Ledarskap

Helya Riazat är Framtidens kvinnliga ledare 2021

Järvaskolans rektor Helya Riazat har utsetts till Framtidens kvinnliga ledare 2021 av fackförbundet Ledarna.

Annonssamarbete Chef + Netigate

360-analys av chefen är viktigare än någonsin

Pandemi, digitalisering och hybridarbete. Hur har ledarskapet hängt med i den senaste tidens extrema omställningar?  ”360-graders feedback ger chefer och organisationer en tydlig bild av vilka ledarskapsförmågor som behöver stärkas”, säger Sophie Hedestad på Netigate. 
linda_waxin_kronikor
Arbetsmiljö

Linda Waxin: ”Vågar du skapa dålig stämning?”

”Många som känner mig ytligt kommer att ha väldigt svårt att tro på detta. Men jag är en av de många kvinnor som hållit tyst”, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.