ida
Ida Karlberg Gidlund. Foto: Richard Silver.

Ida Karlberg Gidlund, vd, Teach for Sweden, är Årets ledarutvecklare 2016

Vilka egenskaper är viktigast för att få andra att utvecklas?

”Man måste vara modig och våga ta steg fram när andra backar hem. Jag tror att både jag och min verksamhet har varit modiga och vågat utmana gamla sanningar genom att ständigt sätta fokus på att alla barn kan.”

”För mig handlar det om att hela tiden tänka: Varför gör jag det här? Och varje gång kommer jag fram till att det beror på att jag stenhårt tror på ett samhälle där alla ska få växa och där barn har rätt till en likvärdig utbildning genom bra ledarskap i klassrummet.”

Vilket är det bästa sättet att mäta effekten av ledarutveckling?

chefgalanbraChefgalan ägde rum 9 mars 2016 i Stockholm. Läs mer om Chefgalan och juryns arbete här.

Priset Årets ledarutvecklare presenteras av Ledarna.

”Ledarna”

”Annika

Annika Elias, ordförande, Ledarna.

”Utan bra chefer stannar Sverige”

På vilket sätt är ledarutveckling ett strategiskt verktyg? 

”Chefer och ledarskap är det som gör störst skillnad för individer och verksamheter. Ett gott ledarskap är en unik konkurrensfördel då det påverkar verksamhetens lönsamhet och resultat på ett positivt sätt och ledarutveckling är ett av de viktigaste strategiska verktygen för att nå framgång. Du blir en bättre ledare genom att skapa en kultur där du inte pekar på andra utan på dig själv. Alla vinner på ett bra ledarskap – människor växer och verksamheter utvecklas.”

”Arbetet börjar med varje individ. Det fina med ledarskap är att man kan bygga i det lilla. Vi gör skillnad för en elev, och så en till. I dag vet jag att vi möter 5 000 elever med de ledare som vi utbildat.”

”Innan vi har försökt med varenda unge så kan vi inte stanna upp. Vi jobbar hårt för att våra ledare ska inse hur viktigt det är att ha höga förväntningar på eleverna.”

Du brinner för alla barns lika möjligheter till skolgång och utbildning. Varifrån kommer den drivkraften?

”I dag finns ungefär 13 000 elever i årskurs 9 som inte kan söka till gymnasiet för att de saknar fullständiga betyg. Den viktigaste ledstjärnan för många av de här barnen är läraren. I klassrummen behöver vi de skickligaste ledarna.”

”Demokrati bygger på mångfald där alla kan blomstra och alla kommer med. Alla ska få vara med och bidra i ett samhälle.”

Ida Karlberg Gidlund

Gör: Vd, Teach for Sweden.

Ålder: 40.

Motivering: ”Hon har genom hela sin karriär brunnit för att skapa och utveckla en likvärdig skola genom att utveckla ledarskapet i klassrummet. Hon kompletterar lärarrollen med ledarinfluenser från näringsliv, offentlig sektor och forskning.”

De var också nominerade till Årets ledarutvecklare: Ann-Sofie Henriksson, enhetschef och pedagogisk utvecklare, adjunkt, KTH och Marie-Helén Lindström, områdeschef, Försäkringskassan.

Se intervju med Ida Karlberg Gidlund

Relaterade artiklar

chef1-2
Evenemang

Ingvar Larsson, koncernchef Lindex, är Årets chef 2016

Räddat medarbetarna från brinnande kontor. Var bara hälften så gammal som dem han ledde på första chefsjobbet. Oavsett utmaning har Ingvar Larsson, vd för Lindex, alltid bemött dem med ett lugn. Hans ledarskapsskola? Idrotten. På Chefgalan 9 mars utnämndes han till Årets Chef 2016.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
jancarlzon-2
Evenemang

Jan Carlzon, tidigare vd, SAS, får Chefgalans Stora hederspris 2016

Kärleksfullt ledarskap + medarbetare som mår bra. Receptet låter enkelt, men när Jan Carlzon skrev sin bok för 30 år sedan var det banbrytande. I dag är Riv Pyramiderna en bibel för många chefer. På Chefgalan den 9 mars 2016 belönades han med Stora hederspriset.
veronica
Evenemang

Veronica Rörsgård, executive VP hr & it, Skanska, är Årets hr-chef 2016

Genom idogt arbete ute i organisationen och i ledningen har Veronica Rörsgård kopplat hr till affärsnytta. Och så har hon visat hur mångfald på alla sätt bidrar till att göra Skanska bättre. På Chefgalan 9 mars utsågs hon till Årets hr-chef 2016.
annawikland
Evenemang

Anna Wikland, affärsområdeschef Google, är Årets framtidschef 2016

Från svaga siffror till bäst i klassen. På kort tid skapade Anna Wikland Nordens vassaste team. Nu höjer hon blicken och blir chef över Google Sverige. På Chefgalan 9 mars utnämndes hon till Årets framtidschef 2016.
torbjorn
Evenemang

Torbjörn Eriksson, vd och grundare, Tenant & Partner, är Årets hälsofrämjande chef 2016

Torbjörn Eriksson satsade på att bygga en organisation som skapar vilja till hälsa. Mentalt och fysiskt är lika viktigt. Numera drivs mycket av hälsoarbetet på medarbetarnas eget initiativ. På Chefgalan 9 mars utsågs han till Årets hälsofrämjande chef 2016.
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
chefgalan_vinnare
Evenemang

Här är vinnarna på Chefgalan 2015

Här är alla vinnarna på Chefgalan. Följ rapporteringen i efterhand, läs intervjuer och se filmer med Sveriges bästa chefer.