Hur tacklar jag att lönepotten är så liten?

300 kr till någon som är jätteduktig känns nästan som en kränkning. Hur tacklar jag att det är så lite pengar att fördela? Chefs expert Peder Bertilsson tipsar om bra förhållningssätt.

Okategoriserade
Publicerad

Det finns alltid en omvärld att förhålla sig till som organisation. Det betyder att det finns en gräns för hur mycket en arbetsgivare är beredd att investera i löneökningar. Att som chef förstå hur ledningen tänker kring lönebildningen dvs kunskap kring lönepolicy samt den lönerevisionsplan som är satt för året kan hjälpa till att förklara varför du har bedömt att en jätteduktig medarbetare ska ha 300 kr. Sedan handlar det alltid om att fokusera på den nya lönens nivå i förhållande till den lönestruktur organisationen vill ha, inte endast på löneökningen.

Finns andra belöningar som kan jämställas med löneökning?

 Ja absolut! Själva lönen har en viss betydelse för hur tillfredsställda vi är med våra arbeten men är inte avgörande. Forskning visar också att själva lönehöjningen ofta ger en relativt kort motivationshöjning. Ju bättre du känner till din medarbetares drivkrafter desto bättre förstår du på vilket sätt du kan belöna hen. Detta i kombination med vilka möjligheter din organisation ger dig med att använda andra medel än enbart lön till att belöna. Vissa organisationer använder sig utav extra semesterdagar, kompetensutvecklingsinsatser, specifika förmåner, extra pensionsinbetalningar, friskvårdsersättning, bonus eller resultatlön.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden