”Hur lär jag mig att säga nej?”

Chefs expert i effektivitet Petra Brask lär dig säga ”nej” till saker som kan vara tidstjuvar.

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

Hur lär jag mig att säga ”nej”?

Petra Brask: En av de största tidstjuvarna mina kollegors och mina deltagare alltid nämner och som ofta ligger först i vår topplista av tidstjuvar är att det är svårt att säga nej. Många upplever att de säger nej till en person och inte till en arbetsuppgift. Det gör nejet svårare.

Så hur ska jag tänka?

Petra Brask: Människor respekterar dig när de förstår att du har gränser. Du visar att du respekterar dig själv och du får respekt från andra. Om du alltid säger ja till allt är risken att kvaliteten på ditt jobb blir lidande. Du  tappar kontrollen över din egen tid om du inte kan säga nej. Det behöver du inte vara kontrollfreak för att uppleva som obehagligt. Livet blir helt enkelt mindre stressigt om du säger nej.

Varför säger vi ja så ofta?

Petra Brask: Vi säger många gånger ja för att det är minsta motståndets lag. Det är enklare än att behöva förklara varför vi säger nej. Ett tips är att lära sig säga nej bestämt utan att låta oförskämd.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden