Hur göra när medarbetaren inte presterar?

Konflikthantering
Text: Redaktionen
Publicerad

”Jag är ansvarig för en it-konsult-verksamhet. Till en av mina medarbetare lyckas jag inte få uppdrag. Hon har en attityd som gör att kunderna upplever henne som speciell. Hon är mycket kvalificerad inom ett smalt tekniskt område, men utanför sitt kompetensområde presterar hon inte det hon ska. Jag ser det som att vi har arbetsbrist för just henne, men inte för andra. Medarbetaren är den senast anställda, men jag planerar att anställa fler i vår. Kan man hävda ’selektiv arbetsbrist’, för en särskild medarbetare?”

Mattias

Experten svarar:

Det finns inget som heter ’selektiv arbetsbrist’ eller ’personlig arbetsbrist’. En konsult som inte går att hyra ut brister i sin kompetens och av den anledningen ska en uppsägning baseras på omständigheter relaterade till den anställda, det vill säga personliga skäl.

Men innan en sådan uppsägning kan ske måste den anställda uppmärksammas på problematiken och ges möjlighet att förbättra sin kompetens och ändra sitt beteende. En sådan process tar i de flesta fall mellan tre och sex månader.

En annan möjlighet – beroende på hur befattningen ser ut – är att bredda konsultrollen för samtliga konsulter.

Om det uppstår arbetsbrist finns det saklig grund för uppsägning av den person du beskriver, eftersom hon är sist anställd.

Om du därefter behöver nyanställa, kommer den person du beskriver att ha företrädesrätt till återanställning enligt LAS. Men företrädesrätten förutsätter att hon har tillräckliga kvalifikationer för den nya tjänsten. Kraven på kvalifikationer för den nya tjänsten måste givetvis vara befogade och nödvändiga för de arbetsuppgifter som ingår.

Fredrik Dahl,arbetsrättsadvokat och delägare advokatfirman Vinge

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden