Till vänster en ung kvinna på ett kontor som ser stressad ut. Till höger Nema Abdihakim Ali.

Hon startar en akut för chefer

Nu öppnar en chefsakut där erfarna mentorer ger samtalsstöd åt chefer som stött på problem.
”Det ska vara lika lätt som att boka en nätläkare”, säger entreprenören Nema Abdihakim Ali.

Krav på resultatförbättringar och medarbetare som ständigt måste hållas på gott humör – att chefen ofta hamnar i kläm är ingen hemlighet. Men ofta finns ingen att prata med: åtta av tio chefer känner sig ensamma på jobbet, visade en undersökning från Chef häromåret. 

Trots att bilden är känd har arbetsgivarna inte tillräckligt kavlat upp ärmarna för att skapa drägligare arbetsvillkor för sina chefer, menar Nema Abdihakim Ali, som med sin bror Ali Abdihakim sjösatt tjänsten Ledarskapsjouren. Eller ett Kry för chefer, som de kallar plattformen.

”Vi såg ett behov av att kompetensutveckla och stödja chefer på ett enkelt, snabbt och tillgängligt sätt. Lika lätt som att boka en nätläkare. Det som finns ute på marknaden idag är antingen väldigt dyrt eller tidskrävande vilket gör att kompetensutveckling och stöd till chefer inte genomförs i verksamheter, framförallt första linjens chefer”, säger Nema Abdihakim Ali.

Ett trettiotal experter, inom bland annat arbetsrätt och med lång chefserfarenhet från både privat och offentlig sektor, är i dag anslutna till plattformen. De finns tillgängliga för videosamtal både för löpande mentorskap och vid akuta behov. Det har visat sig att kniviga personalfrågor hör till det som cheferna oftast behöver hjälp med – åtskilliga har svårt att blotta sig och diskutera sådana problem inom den egna organisationen.

”Det som vi har sett är särskilt svårt är att genomföra förändringsarbete eller omorganisationer när alla medarbetare inte är benägna till förändring. Svårt är också när medarbetare påverkar arbetsgruppen negativt, eller då konflikter uppstår. Att engagera medarbetare att jobba mot samma mål är också en återkommande fråga”, säger Nema Abdihakim Ali.

karriara

Läs också: Därför kan en mentor på jobbet minska psykisk ohälsa

Idén till Ledarskapsjouren fick Nema Abdihakim Ali när hon gick sista året på tandläkarutbildningen: mentorsstöd borde vara lika enkelt att boka som en nätläkare. Med hjälp av startkapital från Vinnova kunde plattformen dra igång. Först ut att köpa in tjänsten var Höganäs kommun som nu erbjuder den till alla sina vård- och omsorgschefer. Sedermera har även Mölndal anslutit sig. 

”Kollegialt stöd är viktigt, och vi ser inte att denna plattform ska ersätta det. Däremot uttalar många chefer att de vill ha ett nytt perspektiv och ser därför stort värde i att få tala med någon utifrån. Dessutom kan vissa frågor vara svåra att bolla med en kollega eller överordnad chef som också ska bedöma ens prestation. Det vi ser är att chefer får möjlighet att vara sårbara och samla kraft när de får bolla med en extern part”, säger Nema Abdihakim Ali.

Två personer, varav en ska börja vara mentor åt den andra

Läs också: 3 tips: Så här skaffar du en mentor

Relaterade artiklar

Retorikexperten Elaine Eksvärd
Maria Geijer, affärsområdeschef, Morot & Co.
Annonssamarbete Chef + Morot & Co

3 sätt att hylla medarbetarna inför semestern

Våren rusar på och semestern står för dörren. Just i år finns fler skäl än vanligt att tacka medarbetarna för det gångna arbetsåret. ”Att som chef visa sin uppskattning är ett oslagbart sätt att skapa vi-känsla”, säger Maria Geijer på Morot & Co.
skrivaochberatta
Kommunikation

Så får du berättartekniken som får alla att lyssna

Rationella argument är bra, men en bra berättelse är oslagbar. Slipa på berättartekniken och få folk att lyssna – på jobbintervjun, i lönesamtalet och ledarskapet i stort. Här är tipsen på hur du gör.

kvallsmail_intervjuperson
Kommunikation

Vad tycker Chef-läsarna om mejlförbud efter arbetstid?

Chef har tidigare skrivit om mejlförbudet som sprider sig i Europa för att skydda de anställda från stress. Lagen är en konsekvens av det ökade distansarbetet under pandemin där allt fler får svårare att hålla gränsen mellan arbete och fritid. Vi frågade chefer på LinkedIn vad de tycker om lagen. Majoriteten uppskattar tanken av att det finns en tydlig gräns samtidigt som flera av kommenterar att det finns undantagsfall och andra sätt än böter att hantera detta.

Man som deltar i videomöte. Sitter i soffan med dålig hållning och kalsonger.
Kommunikation

Så många av dina medarbetare gör annat under det digitala mötet

Kanske har du som chef någon gång känt av utmaningen att få allas fulla uppmärksamhet under videomötet? Nu bekräftar en ny Sifo-undersökning din magkänsla. Drygt 3 av 4 svenskar passar nämligen på att göra helt andra uppgifter under videomötet. Dessutom har var fjärde person bytt ut kavajen mot en pyjamas!

En mobiltelefon och en datorskärm som visar på flera olästa mejl.
Kommunikation

Mejlförbud för chefer sprider sig

Ett tredje land i Europa, Belgien, har nu tagit beslut på att inte låta statsanställda chefer kontakta sina anställda efter arbetstid. Orsaken är att man vill skydda medarbetare från stress.

Utsikt över berget Harder Kulm i kantonen Bern, Schweiz.
Annonssamarbete Chef + Made in Bern

5 skäl att konferera i Schweiz

Aldrig har väl så många arbetsplatser varit i så stort behov av teambuilding som nu. Så varför inte stärka banden med en gemensam resa till Schweiz? Här finns gott om hållbara konferensmöjligheter och mängder med aktiviteter.
Böcker och Obama.
Kommunikation

Lästips från en ex-president: Obamas favoritböcker 2021

USA:s tidigare president, Barack Obama, är en storläsare av rang. Nu delar han med sig av sina favoritböcker från det gångna året. På listan finns bland annat Nobelpristagaren Ishiguros bok Klara och solen om artificiell intelligens och Lauren Groffs Matrix influerad av Trumps presidentskap.