Hon skrotar BNP-måttet i Nya Zeeland – ska mäta välmående istället

Hon är världens yngsta kvinnliga premiärminister. Nu har Jacinda Ardern tagit beslutet om att Nya Zeeland inte bara ska mäta ekonomisk tillväxt utan även välmående.

Beslutsfattande
Publicerad

BNP-måttet, som ska vara en indikator hur bra det går för ett land, är ifrågasatt av många. Det anses inte till fullo mäta hur bra innevånarna faktiskt mår. Det har Jacinda Ardern, premiärminister i Nya Zeeland, tagit fasta på. Trots att landet har ekominsk tillväxt och en arbetslöshet på 3,9 procent är hon inte nöjd.

”Med traditionella mått hade folk tittat på oss och sagt att det går bra för landet. Men samtidigt har vi en svindlande hög andel hemlösa och en hög självmordsstatistik bland unga i OECD-länderna. Vår psykiska hälsa och välbefinnande är inte vad den kan vara”, sa hon till under toppmötet i Davos skriver VA.

Därför ska landet från och med i år börja med mätverktyget ”the living standards framework”. Verktyget ska mäta fyra olika punkter inom välmående:

  • Socialt kapital
  • Mänskligt kapital
  • Naturligt kapital
  • Finansiellt kapitalt

Det här ska ge en bättre indikator om hur välmåendet hos nyzeeländarna och ge politiker en möjlighet att bättre se effekten av långsiktiga politiska beslut.

”En del av det arbete vi gör nu kommer inte att ge resultat förrän om 20 år. Men om man tittar på politik genom en lins av vänlighet, empati och välbefinnande spelar det egentligen ingen roll vad som händer över årtionden”, sa premiärministern i Davos.

Missa inget – prenumerera på Chefs nyhetsbrev!

Chefs populära och kostnadsfria nyhetsbrev samlar varje vecka det bästa från Chef.se.

  • Ditt ledarskap: Senaste nyheterna om ledarskap
  • Din karriär: Tips, verktyg och inspiration
  • Din söndag: Forskning, trendspaning

Klicka här: Gå med i Chefs nyhetsbrev!

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden