expertsvar-traning

”Hjälp – jag vill inte bli tjock på semestern”

Fråga:
”Jag är orolig för att min hälsa ska förfalla under semestern. Jag vet att jag fullkomligt släpper träningen på lediga veckor. Jag äter okej, men utan träningen brukar det ändå sluta med att jag går upp ganska rejält i vikt till varje höst vilket ger mig en, ursäkta uttrycket, skitstart på arbetsterminen. Det hänger också ihop med en hel del öl och vin, på ledigheten. Inga kläder sitter bra, jag känner mig tung och trött tills jag fått in mina vardagsrutiner igen. Jag är rädd att jag kommer att trilla dit i mina ovanor även denna sommar. Jag behöver några konkreta råd!”

Maj

Svar:
Semester är tid för avkoppling, att ladda batterierna och njuta. För många innebär det att man lägger träningen på hyllan. Men semester behöver inte nödvändigtvis betyda slappa vanor. Att må bra handlar i grunden om att hitta balans mellan aktivitet och vila, en balans som vi behöver vare sig det är vardag eller semester. Kanske råden nedan kan vara till hjälp:

Sätt upp ett mål med till exempel träning och gör i god tid en plan för hur du vill hantera detta under sommaren. Hur ofta ska du träna? Hur många glas vin ska du unna dig? Har du en plan har du också något att hålla fast vid när motivationen tryter.

Sänk kraven, du kommer troligtvis inte att kunna träna som du brukar men det gör inget, huvudsaken är att du gör något. Tänk positivt och belöna dig själv när det går bra.

All rörelse räknas och man kan få mycket motion utan att man ens tänker på att man tränar. Ta trappor, promenera i stället för att ta bilen, arbeta i trädgården etc. Gör det som är roligt och som fungerar.

Cecilia Ritzman Liljevall, leg psykolog och organisationspsykolog, inriktning hälsa och ledarskap

Relaterade artiklar

Carin Forsling är Chefs ämnesexpert.
Carin Forsling

Experten svarar: Så säkrar ni upp mot IT-hot

Chefs ämnesexpert inom digitalisering och förändring, Carin Forsling, svarar på hur chefen för ett mellanstort företag bäst kan sätta igång sitt arbete för starkare IT-säkerhet.
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

myter1
02:51 min
Beslutsfattande

5 myter om ledarskap som experten krossar

Video + Text Som chef är du högvilt för de som vill sälja på dig enkla lösningar på komplexa ledarskapsproblem. Men vad är myt och vad är sanning? Chefs ledarskapsexpert Leif E Andersson guidar dig förbi några vanliga fällor och missförstånd. 
Carin Forsling är Chefs ämnesexpert.
Carin Forsling

Experten: 3 tips för att bli mer digitala

Så här gör du för att få med dig medarbetarna i en nödvändig digitaliseringsprocess. Chefs expert i ämnet, Carin Forsling, ger sina bästa råd till dig som chef.
trumpen1-2
02:03 min
Arbetsrätt

3 råd när medarbetarens inlägg gränsar till rasism

Video + Text Chefs expert i arbetsrätt, Fredrik Dahl, ger råd för hur en chef ska agera när hen upptäcker att en medarbetare uttrycker sig olämpligt på nätet.
ledaree
Experterna

50+ och vill vässa ditt ledarskap? Så gör du

Chefs expert i ledarskap Alexander Holmberg guidar en erfaren chef i hur man kan vässa sitt ledarskap.
experten-2
Experterna

”Har ingen kemi med min chef. Byta jobb?”

Chefen Oskar har en dålig relation med en högre chef. Nu ber han Chefs expert om råd. Är det dags att bryta upp och byta jobb?
lonen-3
Experterna

Experten: Så får du upp lönen – på ditt nästa jobb

Ärlighet eller en vit lögn? Så här tacklar du frågan "vilken lön har du idag?" enligt Chefs expert i lönesättning.