expertsvar-traning

”Hjälp – jag vill inte bli tjock på semestern”

Fråga:
”Jag är orolig för att min hälsa ska förfalla under semestern. Jag vet att jag fullkomligt släpper träningen på lediga veckor. Jag äter okej, men utan träningen brukar det ändå sluta med att jag går upp ganska rejält i vikt till varje höst vilket ger mig en, ursäkta uttrycket, skitstart på arbetsterminen. Det hänger också ihop med en hel del öl och vin, på ledigheten. Inga kläder sitter bra, jag känner mig tung och trött tills jag fått in mina vardagsrutiner igen. Jag är rädd att jag kommer att trilla dit i mina ovanor även denna sommar. Jag behöver några konkreta råd!”

Maj

Svar:
Semester är tid för avkoppling, att ladda batterierna och njuta. För många innebär det att man lägger träningen på hyllan. Men semester behöver inte nödvändigtvis betyda slappa vanor. Att må bra handlar i grunden om att hitta balans mellan aktivitet och vila, en balans som vi behöver vare sig det är vardag eller semester. Kanske råden nedan kan vara till hjälp:

Sätt upp ett mål med till exempel träning och gör i god tid en plan för hur du vill hantera detta under sommaren. Hur ofta ska du träna? Hur många glas vin ska du unna dig? Har du en plan har du också något att hålla fast vid när motivationen tryter.

Sänk kraven, du kommer troligtvis inte att kunna träna som du brukar men det gör inget, huvudsaken är att du gör något. Tänk positivt och belöna dig själv när det går bra.

All rörelse räknas och man kan få mycket motion utan att man ens tänker på att man tränar. Ta trappor, promenera i stället för att ta bilen, arbeta i trädgården etc. Gör det som är roligt och som fungerar.

Cecilia Ritzman Liljevall, leg psykolog och organisationspsykolog, inriktning hälsa och ledarskap

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

trumpen1-2
02:03 min
Arbetsrätt

3 råd när medarbetarens inlägg gränsar till rasism

Video + Text Chefs expert i arbetsrätt, Fredrik Dahl, ger råd för hur en chef ska agera när hen upptäcker att en medarbetare uttrycker sig olämpligt på nätet.
Torbjörn Lindgren, Invono
Annonssamarbete Chef + Invono

4 vanor att sno från lyckade ledningsgrupper

Digitaliseringen i svenska bolag når inte alltid ända upp i toppen. Ledning och styrelse ligger ofta efter i sina arbetssätt. ”Man lever inte som man lär”, säger Torbjörn Lindgren på Invono.

ledaree
Experterna

50+ och vill vässa ditt ledarskap? Så gör du

Chefs expert i ledarskap Alexander Holmberg guidar en erfaren chef i hur man kan vässa sitt ledarskap.
experten-2
Experterna

”Har ingen kemi med min chef. Byta jobb?”

Chefen Oskar har en dålig relation med en högre chef. Nu ber han Chefs expert om råd. Är det dags att bryta upp och byta jobb?
lonen-3
Experterna

Experten: Så får du upp lönen – på ditt nästa jobb

Ärlighet eller en vit lögn? Så här tacklar du frågan "vilken lön har du idag?" enligt Chefs expert i lönesättning.
petraa
01:00 min
Petra Brask

”Hur slutar jag helgjobba?”

Video Har du svårt att släppa ditt arbete på helg och ledigheter? Du är inte ensam. Nu ger Chefs expert i effektivitet Petra Brask 5 tips för en mer rofylld fritid. 
elisabeth-wennstrom1
02:19 min
Annonssamarbete Chef + ManpowerGroup

Årets Chef: "Lär dig leda med Styrkefokus"

Video:

Fokusera på styrkorna för att lyfta dina medarbetare, ditt ledarskap och resultat. Elisabeth Wennström, Årets Chef 2018 berättar om modellen bakom hennes ledarskap.

hosthost
Experterna

Eva Forsberg Schinkler: 5 tips för att boosta immunförsvaret

Förkylningstider. Men hur gör du bäst för att skydda dig? Här är hälsoexpertens 5 bästa råd för ett bra immunförsvar.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden