”Hjälp – jag vill inte bli tjock på semestern”

Okategoriserade
Publicerad

Fråga:
”Jag är orolig för att min hälsa ska förfalla under semestern. Jag vet att jag fullkomligt släpper träningen på lediga veckor. Jag äter okej, men utan träningen brukar det ändå sluta med att jag går upp ganska rejält i vikt till varje höst vilket ger mig en, ursäkta uttrycket, skitstart på arbetsterminen. Det hänger också ihop med en hel del öl och vin, på ledigheten. Inga kläder sitter bra, jag känner mig tung och trött tills jag fått in mina vardagsrutiner igen. Jag är rädd att jag kommer att trilla dit i mina ovanor även denna sommar. Jag behöver några konkreta råd!”

Maj

Svar:
Semester är tid för avkoppling, att ladda batterierna och njuta. För många innebär det att man lägger träningen på hyllan. Men semester behöver inte nödvändigtvis betyda slappa vanor. Att må bra handlar i grunden om att hitta balans mellan aktivitet och vila, en balans som vi behöver vare sig det är vardag eller semester. Kanske råden nedan kan vara till hjälp:

Sätt upp ett mål med till exempel träning och gör i god tid en plan för hur du vill hantera detta under sommaren. Hur ofta ska du träna? Hur många glas vin ska du unna dig? Har du en plan har du också något att hålla fast vid när motivationen tryter.

Sänk kraven, du kommer troligtvis inte att kunna träna som du brukar men det gör inget, huvudsaken är att du gör något. Tänk positivt och belöna dig själv när det går bra.

All rörelse räknas och man kan få mycket motion utan att man ens tänker på att man tränar. Ta trappor, promenera i stället för att ta bilen, arbeta i trädgården etc. Gör det som är roligt och som fungerar.

Cecilia Ritzman Liljevall, leg psykolog och organisationspsykolog, inriktning hälsa och ledarskap

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden