mystery

Heta trenden: Så lyckas du med din ”Mystery Lunch”

På techföretaget Tobii har ”Mystery Lunch” blivit en metod för spännande möten, nya konstellationer och bättre sammanhållning mellan medarbetarna.

När företaget expanderar så snabbt att personalstyrkan på kort tid utökas med 140 personer, skapar det glädje på många håll – men också en del växtvärk. Hur ska alla nya och gamla medarbetare lyckas lära känna varandra så pass att den nya, större organisationen inte blir stel och trögrörlig? Det var frågan som pockade på ett svar när delar av Tobii Tech samlades på konferens för ett drygt halvår sedan.

”Hela syftet var att komma iväg och lära känna varandra, genom gruppövningar, mingel och föreläsningar om vikten av nätverkande. I slutet av konferensen gällde det att nominera förslag om hur vi skulle lyckas behålla den här öppenheten även till vardags. Någon föreslog: Varför inte tussa ihop folk som inte känner varandra på luncher? Det var så konceptet Mystery Lunch föddes”, berättar Cecilia Eriksson som är global hr-direktör på Tobii, där drygt 400 personer arbetar på det svenska kontoret i Danderyd.

Allt sedan dess skickar ledningen ut månatliga inbjudningar till de ”mystiska” luncherna, som de anställda frivilligt kan anmäla sig till. När dagen är inne samlas de lunchsugna i receptionen och går ut och käkar i förutbestämda grupper om tre och tre.

”Vi anstränger oss verkligen för att få till nya konstellationer och tänka på mångfalden, så att grupperna består av folk från olika delar av verksamheten och som jobbat här olika länge. Responsen har varit jättepositiv. Tobiianerna vill verkligen lära känna varandra, men det är ju inte alltid så lätt att bryta isen i vanliga fall. Luncherna hjälper till med det där, de blir en puff i rätt riktning. Sedan vi började ser man att personer som inte tidigare känt varandra fått kontakt och pratar med varandra, det är mer hejande i korridorerna.”

”Ja, jag tycker verkligen att Mystery Lunch fått en positiv effekt. Detta är också en viktig signal från oss som företag: Vi tycker det är bra att ni lär känna varandra och skapar en gemenskap. Det främjar en enkel, ickehierarkisk kommunikation och snabba beslutsvägar.”

Så bildar du lunchgrupper

1) Mångfald

Låt lunchgrupperna bli nya konstellationer, av folk från olika avdelningar och i alla åldrar.

2) Frivillighet

Ingen ska tvingas gå på mysterie­lunch. De tveksamma anmäler sig tids nog ändå, när de upptäcker fördelarna.

3) Var inte för många per träff

Tre ska det vara – tre personer till bords är precis lagom för att ett samtal mellan obekanta ska lyfta, det är varken för många eller för få.

Läs också: Ställer jobbfrågor på terapin – för snabbare stressrehab

Men att luncha med okända – blir det inte lite stelt?

”Visst såg vi en sådan risk i början, när vi hade tankar om att låta folk luncha parvis. Men med tre personer runt bordet är det inga problem, har det visat sig. Stämningen blir fort väldigt avspänd. Tre är precis lagom för att få igång en konversation, cirkulera ämnen och få samtalet att flyta.”

När Cecilia Eriksson själv begav sig ut på Mystery Lunch för första gången, var det i sällskap med två kolleger som hon tidigare bara morsat kort på. Några pinsamma tystnader uppstod knappast. Efter jobbsnack om pågående projekt och vad man egentligen sysslar med på företaget, gled sam-talet över i mer privata ting.

”Det var jättekul. En av lunchkompisarna berättade att han gör musik på fritiden. Det hade jag ju ingen aning om innan. Efter lunchen mejlade han över en Spotifylista med sina låtar, vilket var väldigt spännande.”

Trevligt, som sagt – och kanske även lönsamt. I förlängningen kan de gemensamhetsfrämjande mysterieluncherna mycket väl leda till ett effektivare arbetssätt och bättre produkter, menar Cecilia Eriksson.

”Ja, vi är övertygade om det. Många av våra anställda är ingenjörer som jobbar med komplicerade projekt, där allt från hårdvarukomponenter, kameror och elektronikkort till avancerade matematiska algoritmer ska klaffa tillsammans. Om man då lär känna varandra ökar chansen till synergier, och att problem upptäcks tidigt i arbetscykeln.”

Vill du bli bättre på att nätverka? Som prenumerant får du alla verktyg du behöver!

  • Tidningen Chef – direkt hem i din brevlåda.
  • Tillgång till Chef Premium, en låst tjänst på Chef.se med vårt unika ledarskapstest, verktyg, avtal och mallar.
  • Metodbanken: Smarta genvägar för alla chefer – 300 användbara metoder, modeller och guider.

Erbjudande: Prova på tre nummer av Chef + Chef Premium för endast 199 kr!

Läs också: TV: Vem trivs bäst i öppna landskap? Så växte dagens kontor fram

Relaterade artiklar

sakersage
Kommunikation

3 gånger chefen ska vara tyst under ett möte

Att vara chef innebär att du måste behärska konsten att veta när du ska driva ett möte framåt – och när det är bäst att vara tyst och släppa fram andra. Här är några råd för att lyckas!
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
googlestudien
Beslutsfattande

Googlestudie: 10 saker chefen måste leva upp till

Uppdaterar svaren i den 10-åriga studien.

mall
Kommunikation

Gratis mall: Utvecklingssamtal

Snart är det dags för samtalen många chefer bävar för. Utvecklingssamtalen. Men om du förbereder dig kan de leda till bättre arbetsmiljö och en djupare relation med dina medarbetare.
chef-tillit
Arbetsmiljö

Transparenta chefer skapar tillit i teamet

I tider av oro och ständiga förändringar har tillit blivit allt viktigare. Med hög tillit i gruppen får du mer självgående medarbetare som kräver mindre styrning – även om de också kan bli mindre benägna att ta emot råd. Men hur skapar du denna tillit?
introvert-3
Kommunikation

4 saker som introverta önskar att alla visste

Som chef måste du kunna leda flera olika typer av människor.
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
snacka
Kommunikation

Så håller du i ett möte – utan prata sönder det

Har du gått från ett möte och känt att du pratat överlägset mest av alla? Det kan bli ett problem i längden.