Ny studie: Hemma-arbetare sover mer

En dryg halvtimme per natt. Så mycket mer sömn i genomsnitt får de som jobbar hemifrån, visar en ny studie. ”Det kan ha en positiv inverkan på hälsan på längre sikt”, säger forskaren David Hallman.

Hälsa
Publicerad

Det är tidningen Arbetsliv som rapporterar om den nya studien om hemarbete och sömn. Anställda vid Gävle kommun fått föra dagbok över veckans arbets- och sömntider, helgen inkluderad. Kartläggningen skedde under maj och juni förra året, då personalen växlade mellan att jobba hemifrån och på kontor. Det visar sig att de sov i genomsnitt 34 minuter längre under de dygn de jobbade hemifrån, jämfört med perioderna då arbetet skedde från kontor.

”När man jobbar hemma har man möjlighet att lägga om sin tid lite och sova längre även om man fortfarande arbetar åtta timmar. Förmodligen eftersom man slipper restid och andra förberedelser för jobbet. Det kan ha en positiv inverkan på hälsan på längre sikt. För lite sömn kan leda till hälsoproblem och kortare livslängd och då kan en halvtimma betyda mycket”, säger David Hallman, docent i arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle till tidningen.

Det finns farhågor om att hemarbete leder till minskad fysisk aktivitet, men något sådant samband märks inte i studien.

De som ingick i vår studie satt lika mycket på kontoret som när de jobbar hemma. Så distansarbete behöver inte betyda att man blir mindre aktiv. Men naturligtvis är det viktigt att arbetsgivaren uppmuntrar till fysisk aktivitet, säger David Hallman.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden