sova

Ny studie: Hemma-arbetare sover mer

En dryg halvtimme per natt. Så mycket mer sömn i genomsnitt får de som jobbar hemifrån, visar en ny studie. ”Det kan ha en positiv inverkan på hälsan på längre sikt”, säger forskaren David Hallman.

Det är tidningen Arbetsliv som rapporterar om den nya studien om hemarbete och sömn. Anställda vid Gävle kommun fått föra dagbok över veckans arbets- och sömntider, helgen inkluderad. Kartläggningen skedde under maj och juni förra året, då personalen växlade mellan att jobba hemifrån och på kontor. Det visar sig att de sov i genomsnitt 34 minuter längre under de dygn de jobbade hemifrån, jämfört med perioderna då arbetet skedde från kontor.

”När man jobbar hemma har man möjlighet att lägga om sin tid lite och sova längre även om man fortfarande arbetar åtta timmar. Förmodligen eftersom man slipper restid och andra förberedelser för jobbet. Det kan ha en positiv inverkan på hälsan på längre sikt. För lite sömn kan leda till hälsoproblem och kortare livslängd och då kan en halvtimma betyda mycket”, säger David Hallman, docent i arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle till tidningen.

Det finns farhågor om att hemarbete leder till minskad fysisk aktivitet, men något sådant samband märks inte i studien.

De som ingick i vår studie satt lika mycket på kontoret som när de jobbar hemma. Så distansarbete behöver inte betyda att man blir mindre aktiv. Men naturligtvis är det viktigt att arbetsgivaren uppmuntrar till fysisk aktivitet, säger David Hallman.

Nu är Jia-Chwen Wu kvitt sina svåra sömnproblem. Foto: Theresia Köhlin

Läs också: Sömnbristen gav henne hallucinationer

mpuff
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

Zoom-fria fredagar
Arbetsmiljö

De inför zoom-fria fredagar – för att motverka pandemitröttheten

Fredagar utan videomöten – så vill en av världens största banker stävja pandemitrötthet och förbättra hälsan bland medarbetarna.
Vetenskapligt grundade strategier, metoder och teorier från Executive MBA-programmet på Stockholms universitet lyfter Pernilla Medsons förändringsledarskap. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Stockholms universitet

Studierna ger riktning och driv in i framtiden

Ledarskapsstudierna på universitetet ger extra energi och visar vägen – precis när det behövs som mest. "Lektionerna är ett tillfälle att lyfta blicken och tänka framtid", konstaterar Pernilla Medson, svensk vd på det digitala hälsobolaget ResMed.
Hund och person som sover
Hälsa

Äntligen bevisat: En tupplur gör dig pigg

Alla eftermiddagströtta kan nu verkligen glädja sig. En kort tupplur på dagen gör dig nämligen piggare – och en längre vilopaus förbättrar dina kognitiva förmågor. 
Händer som håller upp en skylt där det står bravo.
Hälsa

Ny forskning: En komplimang på jobbet lyser upp hela dagen

Vi underskattar de positiva effekterna som komplimanger har, visar ny forskning. De får inte alls mottagaren att känna sig obekväm utan kan tvärtom påverka hela dagen positivt.
undersokningchefersarbetsbordakvall
Hälsa

Ny undersökning: Chefer jobbar mer under pandemin

Arbetsbördan har ökat under pandemin. Det uppger en majoritet, 64 procent, av cheferna i Chefs undersökning.
lille-lo%cc%88rdag
Hälsa

Lill-lördag går på export som antistress-metod

BBC uppmanar engelsmännen att börja med ”Lille-lördag”. De kallar det för en svensk antistress-tradition som bär oss genom arbetsveckorna.
ballonger-3
Hälsa

10 kreativa sätt att satsa på medarbetarnas hälsa

Under ett år av oro har en av arbetsgivarens viktigaste uppgifter varit att få medarbetare att må bra. Och det har gjorts på ovanligt kreativa sätt.
Wivecka Ljungh, Bostadsbolaget Mimer
Hälsa

Företagets nya friskvårdssatsning: ”16 weeks of health”

Extra lång semester om de tränar, hälsocoacher och massage på kontoret – bostadsbolaget Mimer har kommit långt i sin hälsosatsning. Och nu tar de ett steg till.