Havredrycken – det som får bägaren att rinna över

Att dålig stämning på jobbet sällan gynnar karriären är känt. Men vad orsakar den dåliga stämningen? Nu visar forskning från Lunds universitet att havredryck är en källa till konflikt!

Arbetsmiljö
Publicerad
Illustration: Lotta Sjöberg

Vanliga grogrunder är disken i fikarummet, tydliga politiska ställningstaganden och – havremjölk, visar forskning från Lunds universitet.

”Det kunde både handla om att det fanns för mycket eller för lite eller att någon tagit av någon annans, överhuvudtaget var det väldigt laddat, säger etnologen Katarzyna Herd om konflikterna kring havremjölken till tidningen Arbetsliv.

Efter analys och djupintervjuer med chefer från hela Sverige har hon och forskarkollegan Jakob Löfgren landat i slutsatsen att dålig stämning är vanligare i Sverige än i andra länder. Orsaken sägs vara att svenskarna oftare lägger ”locket på” vid konflikter, och då blir dålig stämning det pris man får betala.

”Det är väldigt svårt att hitta ett motsvarande begrepp (dålig stämning) på andra språk, och det säger ju en del”, säger Jakob Löfgren till Arbetsliv.

Forskarna menar vidare att dålig stämning ofta bottnar i någon form av brist, till exempel otydligt ledarskap, brist på respekt eller dålig kommunikation. Deras råd är att konflikter bör upp på bordet så fort som möjligt.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden