suv
Ökar även i Sverige. I fjol gick försäljningen av Suvar och Cross­overs om sedaner, alltså bilar med klassisk bagagelucka.

Hatade, älskade SUV

När stadsjeepen slog igenom ordentligt i början av 2000-talet var de både beundrade och bespottade. Många gilla­de att sitta högt, att ta sig en sväng på en gropig väg. Bilarna rullade dock mest i storstäder. Snart kom kritiken. Aktivistgruppen Asfaltsdjungelns Indianer släppte ut luft ur däcken. Dörrar nycklades, biltypen SUV var under attack. En orsak var hög bränsleförbrukning och rejäla koldioxidutsläpp. Stadsjeepen var motsatsen till fotgängare och cyklister.

Östermalmsjeep blev ett skällsord, politiskt inkorrekt.

Men Suven dog aldrig. Den ändrade bara form.

– I sju-åtta år har man pratat om att Suven är död. Men i realiteten lever den ganska gott, säger Håkan Andersson, bilskribent på NyTeknik.

Argumenten för att Suven kommer att dö är: för tung, för stor och för onödiga terrängegenskaper.

– Bilköp är inte rationella. Man köper sig en identitet och ett utseende man gillar. Det handlar sällan om egenskaper, säger Håkan Andersson.

I USA passerade Suv-försäljningen i fjol 1,5 miljoner sålda bilar. Suvar och Cross­overs står nu för en tredjedel av nybilsförsäljningen.

Här i Sverige är bilmodeller som Volvo XC60, Nissan Qashqai, Kia Sportage, Mistubishi Outlander och Volkswagen Tiguan storsäljarna.

– Biltillverkarna har tagit till sig av kritiken. Med mindre Suvar, så kallade Crossovers så har man, åtminstone på pappret, kunnat visa att biltypen inte behöver vara så bränsleslukande, säger Mikael Wickelgren, Bilindustriexpert på Högskolan i Skövde.

Han spår att stadsjeeparna kommer att öka i antal de närmsta åren.

– Om man tittar på biltillverkarnas planer så handlar det om en massiv satsning. Vi kommer att få se biltypen i fler storlekar. Audi tror till exempel att inom ett par år kommer varannan bil de säljer att vara en stadsjeep av något slag.

Text: Oskar Hammarkrantz

Läs mer: Läs alla Chefs artiklar om tjänstebilen 2015

Läs mer: Nya Volvo XC90 – i Zlatans tjänst (extern länk)

Läs mer: ”Jag förstod att det var en Tesla jag skulle ha” (extern länk)

Läs mer: Slipp risken för feltankning (extern länk)

Relaterade artiklar

Illustration med en liten stuga med skylten kontor framför ett fjäll.
 

5 nya arbetssätt i hybridvärlden

Har du hört talas om hybrid 3:2, on demand- och scaleup-kontor? Det är några av de allra senaste arbetssätten i framtidens ännu mer flexibla arbetsliv. 
Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
tomtkontor-2
Ledarskap

Äntligen tillsammans, eller?

Tomma kontor trots att restriktioner lyfts? Under pandemin väntade många på att saker och ting skulle bli som vanligt igen. Nu när det börjar ljusna kring pandemin väntas det fortfarande på att det ska bli som vanligt. Förgäves menar ekonomiprofessorn Nicholas Bloom i ett uttalande till BBC:  ”Komma tillbaka till kontoret-dagen är död”.

siriwikanderhelbild1800-1680x945-1024x576-2
webbcaxton
Karriär

Världsmästaren i mentorskap: Så ska du göra som chef

Det stod mellan sex finalister från olika delar av världen. Nu har Caxton Njuki tagit hem den globala vinsten i Mentor of the Year Award 2021. Chef ställde frågan om vilka tips han vill dela med Sveriges chefer för att de ska bli bättre mentorer och hur han vill fortsätta med sitt mentorskap.

fredrik-webb
Ledarskap

Jobbsökanden tar för givet att chefen ska vara bra

Hur stor roll spelar du som chef för en arbetssökande? När kandidater fått svara på vilken fråga som är viktigast under rekryteringsprocessen uppger allt färre att en bra chef är det mest avgörande. Men siffrorna är inte allt, det handlar snarare om att allt fler tar för givet att chefen är bra, säger Fredrik Hillelson, vd och grundare för Novare som gjort undersökningen.

tva%cc%8akvinnorps
Annonssamarbete Chef + Försäkringskassan

Hallå chefen! Det finns ett viktigt hälsobidrag att söka

Många chefer missar ett viktigt bidrag för att förebygga ohälsa hos medarbetare. ”Rätt hjälp kan göra skillnad”, säger Rebecca Kolga på Försäkringskassan och uppmanar chefer att söka stödet på upp till 200 000 kronor per år.
En spargris, miniräknare och mynt
Karriär

Jobben som ger dig en topplön

Är du sugen på att ge dig själv ett rejält lönelyft? Då gäller det inte bara att ha ett stort driv utan också att välja rätt arbetsgivare! Chef listar var du hittar de 10 bäst betalande företagen.