suv
Ökar även i Sverige. I fjol gick försäljningen av Suvar och Cross­overs om sedaner, alltså bilar med klassisk bagagelucka.

Hatade, älskade SUV

När stadsjeepen slog igenom ordentligt i början av 2000-talet var de både beundrade och bespottade. Många gilla­de att sitta högt, att ta sig en sväng på en gropig väg. Bilarna rullade dock mest i storstäder. Snart kom kritiken. Aktivistgruppen Asfaltsdjungelns Indianer släppte ut luft ur däcken. Dörrar nycklades, biltypen SUV var under attack. En orsak var hög bränsleförbrukning och rejäla koldioxidutsläpp. Stadsjeepen var motsatsen till fotgängare och cyklister.

Östermalmsjeep blev ett skällsord, politiskt inkorrekt.

Men Suven dog aldrig. Den ändrade bara form.

– I sju-åtta år har man pratat om att Suven är död. Men i realiteten lever den ganska gott, säger Håkan Andersson, bilskribent på NyTeknik.

Argumenten för att Suven kommer att dö är: för tung, för stor och för onödiga terrängegenskaper.

– Bilköp är inte rationella. Man köper sig en identitet och ett utseende man gillar. Det handlar sällan om egenskaper, säger Håkan Andersson.

I USA passerade Suv-försäljningen i fjol 1,5 miljoner sålda bilar. Suvar och Cross­overs står nu för en tredjedel av nybilsförsäljningen.

Här i Sverige är bilmodeller som Volvo XC60, Nissan Qashqai, Kia Sportage, Mistubishi Outlander och Volkswagen Tiguan storsäljarna.

– Biltillverkarna har tagit till sig av kritiken. Med mindre Suvar, så kallade Crossovers så har man, åtminstone på pappret, kunnat visa att biltypen inte behöver vara så bränsleslukande, säger Mikael Wickelgren, Bilindustriexpert på Högskolan i Skövde.

Han spår att stadsjeeparna kommer att öka i antal de närmsta åren.

– Om man tittar på biltillverkarnas planer så handlar det om en massiv satsning. Vi kommer att få se biltypen i fler storlekar. Audi tror till exempel att inom ett par år kommer varannan bil de säljer att vara en stadsjeep av något slag.

Text: Oskar Hammarkrantz

Läs mer: Läs alla Chefs artiklar om tjänstebilen 2015

Läs mer: Nya Volvo XC90 – i Zlatans tjänst (extern länk)

Läs mer: ”Jag förstod att det var en Tesla jag skulle ha” (extern länk)

Läs mer: Slipp risken för feltankning (extern länk)

Relaterade artiklar

osto%cc%88rd-1
 

Vårda din viktigaste resurs - ditt fokus

Det är inte du eller din dåliga självdisciplin som gör att du inte alltid lyckas med det du tänkt göra. Det är dina strategier och din miljö som behöver förändras. Lär dig att tänka och agera för att skapa en ostörd bubbla för fokuserat arbete.

I nya boken Ostörd – Principer för en skärpt arbetsdag visar forskaren Gisela Bäcklander hur du kan göra. Hon har forskat på självledarskap och anser att det inte hjälper att förändra oss själva och skärpa till oss när vi inte kan fokusera eller får saker gjorda. Det är smartare att ha olika strategier som minskar belastningen för dina kognitiva resurser och ditt arbetsminne. Ledarcoachen Maria Gerlofson sammanfattar Ostörd i senaste Chefboken.

Kavla upp ärmarna. Här är trenderna som chefer och arbetsgivare behöver hantera framöver, enligt hr-experterna på Simployer.
Annonssamarbete Chef + Simployer

5 stora skiften för chefer – förbered dig så här

Pandemin har förändrat våra arbetsplatser och rivstartat allt från ny lagstiftning till digitalisering. Nu måste chefer och arbetsgivare hänga med i allt det nya.  Hr-experterna på Simployer framtidsspanar – och ger dig möjlighet att ligga steget före.
whatsyourproblem_bjornhedensjo-1
Chefboken

Boken som gör dig till mästare på problemlösning

När du försöker lösa problem — ger du dig då på rätt problem? Har du och dina kollegor lagt ner själ och hjärta i något, bara för att efteråt upptäcka att det var fel sak? Då är du inte ensam. Hyllade boken ”What’s your problem?” ger cheferna nycklar till en strategisk superkraft — förmågan att faktiskt lösa rätt problem.

 

chefboken-alltid-relevant-sammanfattning
Chefboken

Så håller sig chefer relevanta

Vad utmärker en bra chef i en tid präglad av artificiell intelligens, enorma utvecklingskliv och ständig digitalisering? I den nya boken "Alltid relevant" guidar digitaliseringsexperterna Ann Helenius och Per Mosseby chefer till vad som krävs för att hinna med i den nya verkligheten — och blomstra i den.
4-day-week
Chefboken

Inför 4-dagarsvecka och vinn i lönsamhet och engagemang

Att jobba fem dagar i veckan är gammalmodigt och hör till 1900-talet. Det är dags att tänka om och mäta de anställdas insats på vad de faktiskt gör på jobbet, inte hur länge de är där.

Andreas Kind, driftchef på Ohlssons AB
 

Driftschefen Andreas räddade medarbetarens liv

Driftschefen Andreas Kind fick en dålig magkänsla när medarbetaren uteblev från jobbet. Han åkte hem till kollegan – och räddade hans liv.
Mathias Törnblom på Dustin har checklistan för bättre flyt på den digitala arbetsplatsen.
Annonssamarbete Chef + Dustin

Checklista för flow på din digitala arbetsplats

Kontor står tomma, samtidigt som flitens lampa lyser hos alla hemmajobbare. Den digitala arbetsplatsen, där vi jobbar tillsammans online, är här för att stanna. Med öppen-dörr-möten och annat nytänk kan chefer förbättra den nya arbetsvardagen.
makthavare1800x1013
Ledarskap

Världens makthavare – här är deras 7 ledarstilar under corona

Coronaviruset ställer höga krav på chefer. Inte minst om de leder ett helt land. Chef reder ut hur världens makthavare har agerat i krisen så här långt.