Här tjänar kvinnliga chefer mer

Byggindustrin är den enda bransch där kvinnors chefslöner är högre än de manliga kollegornas. Det visar SCB-statistik som sammanställts av Sveriges Byggindustrier SB. Enligt granskningen ligger kvinnornas chefslöner i snitt sex procent högre än männens i byggsektorn.

Motivation
Publicerad

Det visar SCB-statistik som sammanställts av Sveriges Byggindustrier SB.

Enligt granskningen ligger kvinnornas chefslöner i snitt sex procent högre än männens i byggsektorn.

”Jag tycker man ska sätta det i relation till andra branscher och ställa frågan varför de manliga cheferna tjänar mera där, i vissa fall är det väldigt stora skillnader i både procent och kronor”, säger Elin Kebert, SB:s expert på kompetensförsörjning till tidningen Byggvärlden.

En förklaring till de sex procentens löneskillnad inom byggbranschen kan vara att många företag fokuserat på att locka specifikt kvinnor till den mycket mansdominerade sektorn:

”Vi vill ha en större mångfald och samtidigt finns jättestort rekryteringsbehov – inte minst på chefssidan. Då kan lön vara ett sätt att locka över personal från andra branscher”, säger Elin Kebert.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden