Katarina Zetterqvist, verksamhetsområdesansvarig HR, Lantmäteriet

Här får de anställda 5000 kronor till hemmakontoret

Drömmer du om en lite härligare arbetsplats hemma? På Lantmäteriet ges alla 5000 kronor var att inreda sina arbetsplatser med.
”Vi såg att våra medarbetare behövde få bättre förutsättningar att göra sitt jobb”, säger Katarina Zetterqvist, verksamhetsområdesansvarig HR på myndigheten.

Lantmäteriet tillhör Finansdepartementet och har 2200 anställda utspridda på 50 lokalkontor runt om i landet. I december fick alla anställda möjlighet att hämta ut 5000 kronor var för att köpa utrustning till sina hemmakontor.

”För oss kändes det viktigt att kunna göra något som var lika för alla våra medarbetare oavsett vilket kontor de tillhör. Vi insåg tidigt att distansarbete skulle pågå under lång tid och även bli vanligare efter pandemin, så det här är en långsiktig lösning”, säger Katarina Zetterqvist, verksamhetsområdesansvarig HR på Lantmäteriet.

traningmimer

Läs också: Här får de anställda mer ledigt – om de tränar: ”Gav resultat direkt”

Teknisk utrustning som skärmar, datorer och tangentbord hade alla medarbetare fått tillgång till sedan tidigare, men många har nu använt de extra pengarna till att köpa höj- och sänkbara skrivbord eller ergonomiska stolar, berättar hon. Men exakt vad pengarna gått till behöver de inte veta.

”Vi kräver inte kvitton och följer inte upp vad de köper. Vårt ledarskap bygger på tillit, och det här är ett sätt för de anställda att själva skaffa sig det de behöver.”

Vad har ni fått för respons?
”Den har varit jättepositiv. Det här behövdes verkligen för att underlätta vardagen.”

”Flera medarbetare har ju också tidigare köpt utrustning för egna pengar, och fick nu det tillbaka, vilket också varit uppskattat.”

Lantmäteriet har även arrangerat utbildningar i ergonomi, rätt belysning för hemmakontoret och säkerhet.

Och åtgärderna tycks ha gett resultat på flera håll.

Efter 2020 fick myndigheten högre betyg i både medarbetar- och ledarindex än tidigare. Både sjukfrånvaron och personalomsättningen har dessutom varit lägre.

”Vi hade en stor satsning under våren då vi utbildade alla våra chefer och ledare för att stärka dem i sin roll i det nya digitala ledarskap som kom i och med coronapandemin, samt kring säkerhet och arbetsmiljö utifrån de nya förutsättningarna. Det är en framgångsfaktor för hela myndigheten att cheferna känner att de har kompetens att kommunicera och leda.”

svett1

Läs också: Här är företaget i norr – där medarbetarna får ”svettlön”: 6000 kr/år

Fakta: Så funkar det

Hemmakontor med stol samt höj- och sänkbart skrivbord.

Alla anställda fick i december möjlighet att hämta ut en engångssumma om 5000 kronor att använda för sitt hemmakontor. Även kommande nyanställda kommer att få samma erbjudande.

Pengarna är en skattepliktig engångssumma på 5 000 kronor. För de flesta, beroende på skattesats, innebär det strax under 3 500 kronor netto.

Alla får samma summa, även de som vissa dagar jobbar på plats fysiskt. ”Vi har bestämt att vi vill ge alla samma förutsättningar”, säger Katarina Zetterqvist.

Kristina Ullgren, projektledare på RFSL, som infört 30 minuters friskvård varje dag

Läs också: De har infört 30 minuters friskvård per dag – under corona

Relaterade artiklar

laptop
Arbetsmiljö

Chefen fick dold kopia – på alla anställdas mejl

Ett företag i Småland har hamnat i blåsväder sedan det upptäckts att vd:n fick en dold kopia varje gång en anställd tog emot ett mejl. En person på IT-avdelningen satte stopp för förfarandet.
Maria Geijer, affärsområdeschef, Morot & Co.
Annonssamarbete Chef + Morot & Co

3 sätt att hylla medarbetarna inför semestern

Våren rusar på och semestern står för dörren. Just i år finns fler skäl än vanligt att tacka medarbetarna för det gångna arbetsåret. ”Att som chef visa sin uppskattning är ett oslagbart sätt att skapa vi-känsla”, säger Maria Geijer på Morot & Co.
nyttjobb-4
Arbetsmiljö

6 avgörande områden för en god arbetsmiljö

Arbetsmiljöveckan är i full gång och hashtaggen #arbetsmiljö trendar på Twitter. Frågan om arbetsmiljö rymmer livsviktiga områden som stress, arbetsbelastning och säkerhet. 
Cheferna på France Télécom står åtalade för medarbetares självmord.
Arbetsmiljö

Chefer kan fängslas för våg av självmord

Rättegången kring den självmordsvåg som skakade det franska telekombolaget France Télécom för dryga tio år sedan går mot sitt slut. Höga böter och fängelse krävs av åklagaren.
harksare
Arbetsmiljö

10 sätt att bemöta härskartekniker – på jobbet

Så gör du  för att uppmärksamma – och bemöta – det giftiga beteendet.
sakerhet12
Arbetsmiljö

Forskare: Bra ledare – minskar risken för olyckor på jobbet

Det går inte underskatta vikten av bra ledarskap på en arbetsplats.
Utsikt över berget Harder Kulm i kantonen Bern, Schweiz.
Annonssamarbete Chef + Made in Bern

5 skäl att konferera i Schweiz

Aldrig har väl så många arbetsplatser varit i så stort behov av teambuilding som nu. Så varför inte stärka banden med en gemensam resa till Schweiz? Här finns gott om hållbara konferensmöjligheter och mängder med aktiviteter.
hogpresterare-2
Arbetsmiljö

Siffror: Kraftig ökning av sjuka chefer

Allt fler chefer hamnar i lång sjukfrånvaro. Främst är det kvinnliga chefer som är drabbade, visar nya siffror.