Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Här får de anställda 5000 kronor till hemmakontoret

Drömmer du om en lite härligare arbetsplats hemma? På Lantmäteriet ges alla 5000 kronor var att inreda sina arbetsplatser med.
”Vi såg att våra medarbetare behövde få bättre förutsättningar att göra sitt jobb”, säger Katarina Zetterqvist, verksamhetsområdesansvarig HR på myndigheten.

Arbetsmiljö
Publicerad

Vad

Lantmäteriet gav anställda ekonomiska bidrag till hemmakontoren. Myndigheten fick positiv respons. Sjukfrånvaron och personalomsättningen minskade.

Nytta

Framgångsrik metod för att förbättra arbetsmiljön vid distansarbeten.
Katarina Zetterqvist, verksamhetsområdesansvarig HR, Lantmäteriet

Lantmäteriet tillhör Finansdepartementet och har 2200 anställda utspridda på 50 lokalkontor runt om i landet. I december fick alla anställda möjlighet att hämta ut 5000 kronor var för att köpa utrustning till sina hemmakontor.

”För oss kändes det viktigt att kunna göra något som var lika för alla våra medarbetare oavsett vilket kontor de tillhör. Vi insåg tidigt att distansarbete skulle pågå under lång tid och även bli vanligare efter pandemin, så det här är en långsiktig lösning”, säger Katarina Zetterqvist, verksamhetsområdesansvarig HR på Lantmäteriet.

Teknisk utrustning som skärmar, datorer och tangentbord hade alla medarbetare fått tillgång till sedan tidigare, men många har nu använt de extra pengarna till att köpa höj- och sänkbara skrivbord eller ergonomiska stolar, berättar hon. Men exakt vad pengarna gått till behöver de inte veta.

”Vi kräver inte kvitton och följer inte upp vad de köper. Vårt ledarskap bygger på tillit, och det här är ett sätt för de anställda att själva skaffa sig det de behöver.”

Vad har ni fått för respons?
”Den har varit jättepositiv. Det här behövdes verkligen för att underlätta vardagen.”

”Flera medarbetare har ju också tidigare köpt utrustning för egna pengar, och fick nu det tillbaka, vilket också varit uppskattat.”

Lantmäteriet har även arrangerat utbildningar i ergonomi, rätt belysning för hemmakontoret och säkerhet.

Och åtgärderna tycks ha gett resultat på flera håll.

Efter 2020 fick myndigheten högre betyg i både medarbetar- och ledarindex än tidigare. Både sjukfrånvaron och personalomsättningen har dessutom varit lägre.

”Vi hade en stor satsning under våren då vi utbildade alla våra chefer och ledare för att stärka dem i sin roll i det nya digitala ledarskap som kom i och med coronapandemin, samt kring säkerhet och arbetsmiljö utifrån de nya förutsättningarna. Det är en framgångsfaktor för hela myndigheten att cheferna känner att de har kompetens att kommunicera och leda.”

Fakta: Så funkar det

Alla anställda fick i december möjlighet att hämta ut en engångssumma om 5000 kronor att använda för sitt hemmakontor. Även kommande nyanställda kommer att få samma erbjudande.

Pengarna är en skattepliktig engångssumma på 5 000 kronor. För de flesta, beroende på skattesats, innebär det strax under 3 500 kronor netto.

Alla får samma summa, även de som vissa dagar jobbar på plats fysiskt. ”Vi har bestämt att vi vill ge alla samma förutsättningar”, säger Katarina Zetterqvist.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden