Teknisk utrustning som skärmar, datorer och tangentbord hade alla medarbetare fått tillgång till sedan tidigare, men många har nu använt de extra pengarna till att köpa höj- och sänkbara skrivbord eller ergonomiska stolar, berättar hon. Men exakt vad pengarna gått till behöver de inte veta.
”Vi kräver inte kvitton och följer inte upp vad de köper. Vårt ledarskap bygger på tillit, och det här är ett sätt för de anställda att själva skaffa sig det de behöver.”
Vad har ni fått för respons?
”Den har varit jättepositiv. Det här behövdes verkligen för att underlätta vardagen.”
”Flera medarbetare har ju också tidigare köpt utrustning för egna pengar, och fick nu det tillbaka, vilket också varit uppskattat.”
Lantmäteriet har även arrangerat utbildningar i ergonomi, rätt belysning för hemmakontoret och säkerhet.
Och åtgärderna tycks ha gett resultat på flera håll.
Efter 2020 fick myndigheten högre betyg i både medarbetar- och ledarindex än tidigare. Både sjukfrånvaron och personalomsättningen har dessutom varit lägre.
”Vi hade en stor satsning under våren då vi utbildade alla våra chefer och ledare för att stärka dem i sin roll i det nya digitala ledarskap som kom i och med coronapandemin, samt kring säkerhet och arbetsmiljö utifrån de nya förutsättningarna. Det är en framgångsfaktor för hela myndigheten att cheferna känner att de har kompetens att kommunicera och leda.”
Läs också: Här är företaget i norr – där medarbetarna får ”svettlön”: 6000 kr/år
Fakta: Så funkar det
Alla anställda fick i december möjlighet att hämta ut en engångssumma om 5000 kronor att använda för sitt hemmakontor. Även kommande nyanställda kommer att få samma erbjudande.
Pengarna är en skattepliktig engångssumma på 5 000 kronor. För de flesta, beroende på skattesats, innebär det strax under 3 500 kronor netto.
Alla får samma summa, även de som vissa dagar jobbar på plats fysiskt. ”Vi har bestämt att vi vill ge alla samma förutsättningar”, säger Katarina Zetterqvist.
Läs också: De har infört 30 minuters friskvård per dag – under corona