Expertens 3 råd: Ta dig ur mitt-i-karriären-krisen!

Åren går och det som en gång var drömjobbet har blivit mördande rutin. Hur tar man sig ur en mitt-i-livet-kris i karriären? Karriärrådgivaren Monica Renstig ger tips.

Karriär
Publicerad

Känslan av att toppen är nådd och att det fortsättningsvis bara kan gå utför, är inte ovanlig bland människor som uppnått en viss ålder. Det kallas medelålderskris, en gnagande olust inför levnadsbetingelserna som enligt forskningen biter som allra värst under åren mellan 40 och 50 innan kurvan vänder och det långsamt blir bättre igen.

Mönstret är detsamma över hela världen och ligger i linje med de studier som specifikt rör arbetslivet – faktum är att mannen som myntade ordet mitt-i-livet-kris 1965, psykoanalytikern Elliott Jaques, byggde sin forskning på kända konstnärers bristande tillfredsställelse med vad de åstadkommit i livet professionellt.

”Tråkigt på jobbet, det har man. Tråkigt! O ja, även som chef. Många sitter fast i processer, oändliga processer, där allt måste dokumenteras och kontrolleras och följa en viss rutin. Man går liksom aldrig live, vilket jag tror är en viktig orsak till att många tröttnar på sina jobb.”

Det säger Monica Renstig, karriärexpert och författare till boken Planka cv. Hon fortsätter:

”Ett jobb som från början var högintressant, kan kännas urtråkigt eller meningslöst när man utfört samma eller lik­artade uppgifter gång på gång, år efter år. Att vara väldigt erfaren, och vid fyllda 50 få en betydligt yngre och mindre rutinerad chef över sig, är inte heller så upplyftande alla gånger. Nej, det kan tvärtom kännas väldigt konstigt och få en att bli en smula … trött.”

En grundläggande orsak till mitt-i-livet-kris är insikten att ungdomen definitivt är över och att ens tid på jorden inte är oändlig. I yrkeslivet börjar dörrarna slås igen, tunneln smalnar av och många drabbas av den akuta känslan att något måste hända innan det är försent. Frågan är bara vad.

”Det första man bör bena ut är varför ens jobb är så tråkigt. Exakt vad är felet? Är det medarbetarna, cheferna, arbetsuppgifterna, hela företagskulturen som gör att du inte trivs? Sätt dig ner och gör den analysen, eventuellt med en karriär­rådgivare.

Därefter bör du enligt samma mönster analysera vad som är och varit roligast i ditt liv, både privat och yrkesmässigt. Och låta dig styras av det i fortsättningen. Det man tycker är roligt, är nämligen också det man är bäst på och finner störst tillfredsställelse i.”

Verkligheten är nu inte alltid sådan att man kan försörja sig på sin älsklingshobby, eller att familjeförsörjaren med tunga huslån och studieskulder i bagaget hastigt och lustigt helt kan växla karriär.

”Nej, det går kanske inte att plantera blommor hela dagarna, hur roligt man än tycker att det är. Men ekonomi­chefen med blommor som högsta intresse kan ju välja att byta bransch. Och bli ekonomichef i ett blomsterföretag, där det talas blomsterspråk hela tiden. Då har man åtminstone tagit det hela till hälften.”

Kanske är det utmaningarna som ny på jobbet du saknar. Monica Renstig försäkrar att det inte är försent att återigen pröva vingarna och uppleva den där berusande känslan av att de bär. Du behöver inte ens byta arbetsplats. Förutsättningarna finns där, om du tittar riktigt ordentligt. Vad väntar du på?

Så tar du dig vidare

Monica Renstig tipsar:

1 Analysera – var, när och varför hade du roligast i ditt yrkesliv? Kom till klarhet och låt analysen styra din fortsatta karriär.

2 Förflytta dig – byt bransch eller starta eget inom en sektor som bättre motsvarar dina genuina intressen.

3 Gräv där du står – kanske finns möjligheterna till en nytändning mitt framför ögonen, på din nuvarande arbetsplats. Vad i verksamheten har störst potential?

”Undersök möjligheterna att röra dig internt. Kan du bli koncernchef eller vd eller kliva snett åt sidan? Eller en ännu fräckare grej: utveckla dina nuvarande arbetsuppgifter till något mer, intressantare och större. Bygg upp din lilla kulle till ett helt berg.”

”Vilka av företagets nuvarande uppgifter är mest eftersatta och har störst potential? Undersök, lägg fram förslag och börja jobba med att få verksamheten att utvecklas. Det är väldigt tillfredsställande och dessutom ett av de bästa sätten att göra karriär”, säger Monica Renstig.

Eller varför inte starta eget?

”Det är faktiskt den maximala lyckokicken för många. Ta med dig ditt nuvarande jobb genom att knoppa av verksamheten och göra den i egen regi. Eller starta ett konsultföretag inom din nisch, ensam eller med flera. Sadla helt om och starta en webbshop, en cykelimport eller nåt annat som du tycker är kul. Eller börja jobba i någon startup – som hjälper dig att go live igen.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden