spakad

Expertens 3 råd: Ta dig ur mitt-i-karriären-krisen!

Åren går och det som en gång var drömjobbet har blivit mördande rutin. Hur tar man sig ur en mitt-i-livet-kris i karriären? Karriärrådgivaren Monica Renstig ger tips.

Känslan av att toppen är nådd och att det fortsättningsvis bara kan gå utför är inte ovanlig bland människor som uppnått en viss ålder. Det kallas medelålderskris, en gnagande olust inför levnadsbetingelserna som enligt forskningen biter som allra värst under åren mellan 40 och 50 innan kurvan vänder och det långsamt blir bättre igen.

Mönstret är detsamma över hela världen och ligger i linje med de studier som specifikt rör arbetslivet – faktum är att mannen som myntade ordet mitt-i-livet-kris 1965, psykoanalytikern Elliott Jaques, byggde sin forskning på kända konstnärers bristande tillfredsställelse med vad de åstadkommit i livet professionellt.

”Tråkigt på jobbet, det har man. Tråkigt! O ja, även som chef. Många sitter fast i processer, oändliga processer, där allt måste dokumenteras och kontrolleras och följa en viss rutin. Man går liksom aldrig live, vilket jag tror är en viktig orsak till att många tröttnar på sina jobb.”

Det säger Monica Renstig, karriärexpert och författare till boken Planka cv. Hon fortsätter:

”Ett jobb som från början var högintressant, kan kännas urtråkigt eller meningslöst när man utfört samma eller lik­artade uppgifter gång på gång, år efter år. Att vara väldigt erfaren, och vid fyllda 50 få en betydligt yngre och mindre rutinerad chef över sig, är inte heller så upplyftande alla gånger. Nej, det kan tvärtom kännas väldigt konstigt och få en att bli en smula … trött.”

En grundläggande orsak till mitt-i-livet-kris är insikten att ungdomen definitivt är över och att ens tid på jorden inte är oändlig. I yrkeslivet börjar dörrarna slås igen, tunneln smalnar av och många drabbas av den akuta känslan att något måste hända innan det är försent. Frågan är bara vad.

”Det första man bör bena ut är varför ens jobb är så tråkigt. Exakt vad är felet? Är det medarbetarna, cheferna, arbetsuppgifterna, hela företagskulturen som gör att du inte trivs? Sätt dig ner och gör den analysen, eventuellt med en karriär­rådgivare.

cvkingen

Läs också: 5 sätt att skriva ett säljande CV

Därefter bör du enligt samma mönster analysera vad som är och varit roligast i ditt liv, både privat och yrkesmässigt. Och låta dig styras av det i fortsättningen. Det man tycker är roligt, är nämligen också det man är bäst på och finner störst tillfredsställelse i.”

Verkligheten är nu inte alltid sådan att man kan försörja sig på sin älsklingshobby, eller att familjeförsörjaren med tunga huslån och studieskulder i bagaget hastigt och lustigt helt kan växla karriär.

”Nej, det går kanske inte att plantera blommor hela dagarna, hur roligt man än tycker att det är. Men ekonomi­chefen med blommor som högsta intresse kan ju välja att byta bransch. Och bli ekonomichef i ett blomsterföretag, där det talas blomsterspråk hela tiden. Då har man åtminstone tagit det hela till hälften.”

Kanske är det utmaningarna som ny på jobbet du saknar. Monica Renstig försäkrar att det inte är försent att återigen pröva vingarna och uppleva den där berusande känslan av att de bär. Du behöver inte ens byta arbetsplats. Förutsättningarna finns där, om du tittar riktigt ordentligt. Vad väntar du på?

Så tar du dig vidare

Monica Renstig tipsar:

1 Analysera – var, när och varför hade du roligast i ditt yrkesliv? Kom till klarhet och låt analysen styra din fortsatta karriär.

2 Förflytta dig – byt bransch eller starta eget inom en sektor som bättre motsvarar dina genuina intressen.

3 Gräv där du står – kanske finns möjligheterna till en nytändning mitt framför ögonen, på din nuvarande arbetsplats. Vad i verksamheten har störst potential?

cv7

Läs också: CV-TV Del 7: ”Hjälp, jag hatar mitt jobb!”

”Undersök möjligheterna att röra dig internt. Kan du bli koncernchef eller vd eller kliva snett åt sidan? Eller en ännu fräckare grej: utveckla dina nuvarande arbetsuppgifter till något mer, intressantare och större. Bygg upp din lilla kulle till ett helt berg.”

”Vilka av företagets nuvarande uppgifter är mest eftersatta och har störst potential? Undersök, lägg fram förslag och börja jobba med att få verksamheten att utvecklas. Det är väldigt tillfredsställande och dessutom ett av de bästa sätten att göra karriär”, säger Monica Renstig.

Eller varför inte starta eget?

”Det är faktiskt den maximala lyckokicken för många. Ta med dig ditt nuvarande jobb genom att knoppa av verksamheten och göra den i egen regi. Eller starta ett konsultföretag inom din nisch, ensam eller med flera. Sadla helt om och starta en webbshop, en cykelimport eller nåt annat som du tycker är kul. Eller börja jobba i någon startup – som hjälper dig att go live igen.”

guldaa

Läs också: 3 tips: Guldläge att byta jobb – så ska du göra

Relaterade artiklar

distansarbete
Arbetsmiljö

Distansarbetet har ökat – med 400 procent

Under coronakrisen har distansarbetet ökat med mer än 400 procent i yrkesgruppen som har förutsättningar att jobba hemifrån, visar en ny undersökning. 39 procent av de som jobbar hemma är mer nöjda med sin arbetssituation än tidigare – men en majoritet saknar fikastunderna.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Kommer olika yrkens status förändras i och med coronakrisen?
Karriär

Så påverkar corona vår syn på yrkens status

Kraftigt ökad synlighet i media, balkongapplåder och snabbspår som utbildar hundratals frivilliga. Men betyder det att yrken i coronakrisens frontlinje kommer att få höjd status på sikt?
Pilot och doktor är två av de yrken som anses ha högst status
Karriär

Här är de 10 yrkena med högst status

Yrken med hög status sammanfaller ofta med lönenivån – men inte alltid. Här är de yrken som har högst status, enligt en ny undersökning.
kristins-webb-1280x720
Karriär

Uppsagd? 7 tips på hur du går vidare

Konkurser, varsel och uppsägningar — coronakrisen har fått stora delar av näringslivet att tvärnita. Arbetsförmedlingen rapporterar att man aldrig tidigare sett så höga varseltal. 
Collage: Ikea, Volvo cars och Volvo groups är topp tre i Sveriges bästa arbetsplatser
Karriär

De är Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2020

Ikea, Volvo och SVT är företagen svenskarna helst vill jobba på just nu, visar en ny undersökning. Men flera av de andra företagen är nya på topp-10-listan.
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
arbetsfo%cc%88rmedlingenchefskarriar
Karriär

Arbetsförmedlingens analyschef: ”Krisen en chans till ny karriär”

Arbetsförmedlingens analysdirektör Annika Sundén ser ljuspunkter i coronakrisen. Flera branscher skriker efter folk, och för chefer och ledare finns här en chans till yrkesmässig utveckling.