spakad

Expertens 3 råd: Ta dig ur mitt-i-karriären-krisen!

Åren går och det som en gång var drömjobbet har blivit mördande rutin. Hur tar man sig ur en mitt-i-livet-kris i karriären? Karriärrådgivaren Monica Renstig ger tips.

Känslan av att toppen är nådd och att det fortsättningsvis bara kan gå utför är inte ovanlig bland människor som uppnått en viss ålder. Det kallas medelålderskris, en gnagande olust inför levnadsbetingelserna som enligt forskningen biter som allra värst under åren mellan 40 och 50 innan kurvan vänder och det långsamt blir bättre igen.

Mönstret är detsamma över hela världen och ligger i linje med de studier som specifikt rör arbetslivet – faktum är att mannen som myntade ordet mitt-i-livet-kris 1965, psykoanalytikern Elliott Jaques, byggde sin forskning på kända konstnärers bristande tillfredsställelse med vad de åstadkommit i livet professionellt.

”Tråkigt på jobbet, det har man. Tråkigt! O ja, även som chef. Många sitter fast i processer, oändliga processer, där allt måste dokumenteras och kontrolleras och följa en viss rutin. Man går liksom aldrig live, vilket jag tror är en viktig orsak till att många tröttnar på sina jobb.”

Det säger Monica Renstig, karriärexpert och författare till boken Planka cv. Hon fortsätter:

”Ett jobb som från början var högintressant, kan kännas urtråkigt eller meningslöst när man utfört samma eller lik­artade uppgifter gång på gång, år efter år. Att vara väldigt erfaren, och vid fyllda 50 få en betydligt yngre och mindre rutinerad chef över sig, är inte heller så upplyftande alla gånger. Nej, det kan tvärtom kännas väldigt konstigt och få en att bli en smula … trött.”

En grundläggande orsak till mitt-i-livet-kris är insikten att ungdomen definitivt är över och att ens tid på jorden inte är oändlig. I yrkeslivet börjar dörrarna slås igen, tunneln smalnar av och många drabbas av den akuta känslan att något måste hända innan det är försent. Frågan är bara vad.

”Det första man bör bena ut är varför ens jobb är så tråkigt. Exakt vad är felet? Är det medarbetarna, cheferna, arbetsuppgifterna, hela företagskulturen som gör att du inte trivs? Sätt dig ner och gör den analysen, eventuellt med en karriär­rådgivare.

cvkingen

Läs också: 5 sätt att skriva ett säljande CV

Därefter bör du enligt samma mönster analysera vad som är och varit roligast i ditt liv, både privat och yrkesmässigt. Och låta dig styras av det i fortsättningen. Det man tycker är roligt, är nämligen också det man är bäst på och finner störst tillfredsställelse i.”

Verkligheten är nu inte alltid sådan att man kan försörja sig på sin älsklingshobby, eller att familjeförsörjaren med tunga huslån och studieskulder i bagaget hastigt och lustigt helt kan växla karriär.

”Nej, det går kanske inte att plantera blommor hela dagarna, hur roligt man än tycker att det är. Men ekonomi­chefen med blommor som högsta intresse kan ju välja att byta bransch. Och bli ekonomichef i ett blomsterföretag, där det talas blomsterspråk hela tiden. Då har man åtminstone tagit det hela till hälften.”

Kanske är det utmaningarna som ny på jobbet du saknar. Monica Renstig försäkrar att det inte är försent att återigen pröva vingarna och uppleva den där berusande känslan av att de bär. Du behöver inte ens byta arbetsplats. Förutsättningarna finns där, om du tittar riktigt ordentligt. Vad väntar du på?

Så tar du dig vidare

Monica Renstig tipsar:

1 Analysera – var, när och varför hade du roligast i ditt yrkesliv? Kom till klarhet och låt analysen styra din fortsatta karriär.

2 Förflytta dig – byt bransch eller starta eget inom en sektor som bättre motsvarar dina genuina intressen.

3 Gräv där du står – kanske finns möjligheterna till en nytändning mitt framför ögonen, på din nuvarande arbetsplats. Vad i verksamheten har störst potential?

cv7

Läs också: CV-TV Del 7: ”Hjälp, jag hatar mitt jobb!”

”Undersök möjligheterna att röra dig internt. Kan du bli koncernchef eller vd eller kliva snett åt sidan? Eller en ännu fräckare grej: utveckla dina nuvarande arbetsuppgifter till något mer, intressantare och större. Bygg upp din lilla kulle till ett helt berg.”

”Vilka av företagets nuvarande uppgifter är mest eftersatta och har störst potential? Undersök, lägg fram förslag och börja jobba med att få verksamheten att utvecklas. Det är väldigt tillfredsställande och dessutom ett av de bästa sätten att göra karriär”, säger Monica Renstig.

Eller varför inte starta eget?

”Det är faktiskt den maximala lyckokicken för många. Ta med dig ditt nuvarande jobb genom att knoppa av verksamheten och göra den i egen regi. Eller starta ett konsultföretag inom din nisch, ensam eller med flera. Sadla helt om och starta en webbshop, en cykelimport eller nåt annat som du tycker är kul. Eller börja jobba i någon startup – som hjälper dig att go live igen.”

guldaa

Läs också: 3 tips: Guldläge att byta jobb – så ska du göra

Relaterade artiklar

Cissi Elwin, chefredaktör och vd på Chef, presenterar Chefakademin.
Karriär

Nu slår vi upp dörrarna till Chefakademin

Förändringar i omvärlden omkullkastar gamla sanningar i en rasande fart. För nya lösningar krävs ständig “upskilling”. Chefakademin är det självklara valet för dig som söker ledarskapsutbildningar och kompetensutveckling för chefer.

Carolina Fjellner på &frankly. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Nya sättet – så ökar du engagemanget i ditt team

12 000 svenska chefer använder verktyget &frankly för att öka engagemanget i sina team. ”Det har blivit chefernas digitala ledningsverktyg”, säger vd Caroline Fjellner. Nu lanseras ett ännu enklare och snabbare sätt att komma igång.
Anders Källström, LRF, lämnar över stafettpinnen till nya vd:n Anna-Karin Hatt
Karriär

Flygande start för ny vd

Vd:ar i näringslivet får sällan en vettig överlämning av sin efterträdare. LRF:s förre vd Anders Källström tänkte annorlunda för att nästa person på posten skulle lyckas.

rekrytering-4
Karriär

Så blir du headhuntad

Sugen på att bli headhuntad? Sitt inte stilla och vänta. Här är knepen som får rekryterarna att uppmärksamma just dig – direkt från vd:n för ett rekryteringsföretag.

dinony
Karriär

Bytte karriär – fick sälja huset

Dino Eklöf var sjukskriven och tvungen att ta morfin för att orka upp på morgnarna. Då kom han på succéidén som fick allt att vända. 

ingmaritopp
Karriär

”En chef är till för att bråkas med”

På sitt förra vd-jobb bad hon Jimmie Åkesson dra åt skogen. Möt Ingmari Pagenkemper, en av Nöjessveriges tyngsta makthavare — med mod att säga vad hon tycker.

Högre lön, nya utmaningar eller bättre chef? Det finns många anledningar att röra på sig i karriären!
Karriär

Så många unga vill byta jobb på grund av chefen

6 av 10 unga under 30 har funderat på att byta jobb under sommaren. Och att de vill ha en bättre chef kommer på fjärde plats på listan över anledningar. Det visar en ny undersökning.

Våga sök jobbet - trots brister i cv:t!
Karriär

Underkvalificerad? Sök jobbet ändå!

Så du uppfyller inte varenda kvalifikation som drömarbetsgivaren radar upp i jobbannonsen? Sluta deppa – sök ändå!