duvor

Här blir inga duvor matade – 4 toppchefer om sin pension

Vad gör du i dag? Hur trivs du med livet som pensionär? Vi frågade fyra chefer som passerat pensionsåldern.

Amelia Adamo, 72, pensionerad tidningsdrottning:

”Jag fortsätter att arbeta som frilans. Jobbar med föredrag, reportage, reklam, ekonomipodd med mera.

Jag älskar mitt nuvarande arbetsliv med långa morgnar, plats för barnbarn, resor både i tjänst och privat och nya utmaningar.”

Jan Carlzon, 78, f d SAS-vd och författare till managementklassikern Riv pyramiderna:

”Som gammal arbetsnarkoman är jag fortfarande aktiv i flera bolag, men har dragit ner på takten rejält. Är också ute och föreläser en del vilket ger mig möjlighet att sprida mitt budskap om det kunddrivna, kärleksfulla ledarskapet.

Jag trivs också med att röra på mig dagligen, hälften av min tid lägger jag på att vårda kropp och själ. Jag spelar till exempel både golf och tennis fortfarande.”

underso%cc%88kningen-pensionen-till-webben-02

Läs också: Chefer längtar till pensionen

Anne Ramberg, 67, advokat och f d generalsekreterare för Sveriges Advokatsamfund:

”Jag känner mig allt annat än pensionär. Att efter nästan 20 år lämna det exekutiva uppdraget som generalsekreterare för Advokatsamfundet känns mycket bra. Det har varit en stimulerande och inspirerande tid.”

”Men nu väntar nya utmaningar. Jag har många spännande och intressanta uppdrag som jag är djupt engagerad i.”

Percy Barnevik, 78, företagsledare

”Jag jobbar fortfarande 30–40 timmar i veckan som hedersordförande i biståndsorganisationen Hand in Hand och bor i Stockholm och London. Hand in Hand som mobiliserat miljoner fattiga till entreprenörer, främst kvinnor, har idag medverkat till att starta 2,8 miljoner småföretag.

Jag blir nog därför aldrig en pensionär i ordets egentliga mening.

Jag får som militära ledare sikta på att dö med stövlarna på. Ett extra plus är att jag har sju barnbarn nära mig i Stockholm.”

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: ”Varför är ledarskap så förknippat med floskler?”

Relaterade artiklar

vd
Beslutsfattande

Så tänker toppcheferna: Hot, strategier och skepsis

Kraftig konjunkturinbromsning – men hög tilltro till den egna verksamheten. Många är skeptiska mot sociala medier och raderar sina konton. Och klimatfrågan ses snarare som en möjlighet än ett hot.

Hemfrids vd Monica Lindstedt
Annonssamarbete Chef + Hemfrid

Ge dig själv mer vardagsflow 2020

Andan i halsen. Ständigt dåligt samvete. Många chefer har tappat livsbalansen. ”Har du råd, så köp en tjänst och ta hand om dig själv”, råder Hemfrids Monica Lindstedt.
4 budord: Så kan du göra konflikter nyttiga
Beslutsfattande

4 budord: Så blir konflikten en idéfabrik

Ånej, vad jobbigt med diametralt olika uppfattningar på jobbet! Eller? Med rätt ingångsvärden kan tvisten i själva verket ge upphov till välgrundade beslut och nya infallsvinklar.
Cissi Elwin, vd på Chef, och Janne Andersson, förbundskapten för herrlandslaget i fotboll
Beslutsfattande

Janne Andersson: ”Så tacklar du energitjuvar”

"Min medarbetare äter energi, både från mig och gruppen. Hur får jag henne att tagga ner, lyssna och förstå vad hon behöver jobba med?”, undrar veckans frågeställare. Förbundskapten Janne Andersson svarar. 
Kalender för 2020.
Beslutsfattande

Här är alla röda dagar 2020

Nytt år, nya semesterdagar – och därmed ny planering för dig som chef. Hur blir nästa jul? När riskerar det uppstå luckor i schemat? Och hur kan du själv maxa din ledighet? Chef har gått igenom kalendern och ger dig här samtliga datum och veckodagar för röda dagar.

sparkle
Beslutsfattande

Topplistan: 10 mest lästa artiklarna på Chef.se 2019

Ett helt år har gått – igen! Här är en tillbakablick på chefsåret 2019 genom våra mest lästa artiklar på sajten. Kanske har du missat något guldkorn?
skandia_3
Annonssamarbete Chef + Skandia

Bli en magnet för de bästa medarbetarna

Konkurrensen är knivskarp. Företag som vill locka – och hålla kvar – de bästa medarbetarna behöver steppa upp. ”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.
Detaljstyrande chefer hämmar kreativiteten
Beslutsfattande

3 måsten – för detaljstyrande chefer

Chefer som vill styra varje aspekt av arbetet ner på partikelnivå är sällan populära. Här är tre saker du bör göra direkt om du har för vana att granska verksamheten genom mikroskop.