Man i blå kostym i trappa

Här är världens 9 bästa arbetsgivare

Här är världens bästa platser att jobba på – enligt 160 000 hel- och deltidsanställda medarbetare i 58 länder. Och flera svenska företag finns med bland de 100 bästa.

Det är tidskriften Forbes som i samarbete med undersökningsföretaget Statista för fjärde året i rad rankat de bästa arbetsgivarna i världen, genom att samla in data från 160 000 hel- och deltidsanställda medarbetare i 58 länder, inom organisationer som verkar i flera olika nationer eller regioner.

Undersökningen har vägt samman de tillfrågades vilja att rekommendera sin arbetsgivare till vänner och familj, samt hur pass nöjda de är med organisationens hantering av covid 19-krisen, dess jämställdhetsarbete, sociala ansvarstagande, rekryteringsarbete och ekonomiska fotavtryck bland annat.

USA dominerar listan med 247 arbetsgivare, därefter följer Europa (224) och Asien och Oceanien med 208.

Sydkoreanska tech-jätten Samsung kammar hem förstaplatsen, tätt följd av amerikanska storbolagen Amazon, IBM och Microsoft. Att teknikbolagen rankas särskilt högt vad gäller covid 19-responsen är knappast förvånande, med tanke på deras starka tillväxt och integrerade teknik som gör skiftet till distansarbete mer enkelt och smärtfritt än i exempelvis rese- eller transportbranschen.

Bland Sverige-baserade bolag på listan, som i sitt slutliga skick består av 750 bolag i 45 länder, hamnar Volvo Group högst på en 21:a plats. Därefter följer Ikea på plats 31.

Världens bästa arbetsgivare 2020

1. Samsung (Sydkorea).

2. Amazon (USA)

3. IBM (USA)

4. Microsoft (USA)

5. LG (Sydkorea)

6. Apple (USA)

7. Adobe (USA)

8. Alphabet (USA)

9. Siemens (Tyskland)

 

Sverige-baserade företag på listan:

21. Volvo Group (Sverige)

31. Ikea (Sverige)

308. SKF Group (Sverige)

321. Atlas Copco (Sverige)

503. Ericsson (Sverige)

504. Stena (Sverige)

Afry, SJ, Försvarsmakten och Skatteverket är några av de mest populära arbetsgivarna bland unga i karriären

Läs också: De 10 mest populära arbetsgivarna – bland unga

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

jobbigasteintervjufragorna
Karriär

Här är de 8 intervjufrågor som jobbkandidaterna hatar mest

"Om du var en superhjälte, vilken vore din superkraft?" Vissa jobbintervju-frågor är snudd på omöjliga att besvara på ett bra sätt. Här är frågorna som jobbsökarna hatar mest.
Kavla upp ärmarna. Här är trenderna som chefer och arbetsgivare behöver hantera framöver, enligt hr-experterna på Simployer.
Annonssamarbete Chef + Simployer

5 stora skiften för chefer – förbered dig så här

Pandemin har förändrat våra arbetsplatser och rivstartat allt från ny lagstiftning till digitalisering. Nu måste chefer och arbetsgivare hänga med i allt det nya.  Hr-experterna på Simployer framtidsspanar – och ger dig möjlighet att ligga steget före.
snyggaformaner
Karriär

Forskning: Snygga människor får fler förmåner på jobbet

Bättre pension, mer betald semester och olika sorters försäkringar – det får du om du är snygg, visar en stor forskningsstudie publicerad i Economics and Human Biology.
Collage: Ett glas vin, Anders Tegnell och en mailbox med 3 olästa mejl
Karriär

3 trender i veckan: Mejl, missbruk och Tegnell

Varje vecka skriver Chefs trendredaktör Sanna Gustavsson om tre viktiga trender inom ledarskap, arbetsliv och karriär.
10000jobb
Karriär

Över 10 000 jobb på Arbetsförmedlingens #jobbjustnu

Dåligt med lediga jobb under coronakrisen? Inte under Arbetsförmedlingens hashtagg #jobbjustnu, där över 10 000 jobb som behöver tillsättas omgående finns samlade.
Person i Bryssel med EU-väska, på väg att göra karriär
Karriär

Nu är rätt tid för EU-karriär

Sugen på utlandskarriär? EU:s olika institutioner är ett ofta förbisett alternativ – fler svenskar behövs och möjligheterna har sällan varit så stora som nu.
Mathias Törnblom på Dustin har checklistan för bättre flyt på den digitala arbetsplatsen.
Annonssamarbete Chef + Dustin

Checklista för flow på din digitala arbetsplats

Kontor står tomma, samtidigt som flitens lampa lyser hos alla hemmajobbare. Den digitala arbetsplatsen, där vi jobbar tillsammans online, är här för att stanna. Med öppen-dörr-möten och annat nytänk kan chefer förbättra den nya arbetsvardagen.
Person med en
Karriär

Ny rapport: Så är ungas drömchef

Tydlig, lyhörd och öppen. Det är några av drömegenskaperna som unga talanger söker i en chef. Detta enligt en ny rapport – som också avslöjar vad som utmärker en riktigt dålig chef.