Collage: Ikea, Volvo cars och Volvo groups är topp tre i Sveriges bästa arbetsplatser

De är Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2020

Ikea, Volvo och SVT är företagen svenskarna helst vill jobba på just nu, visar en ny undersökning. Men flera av de andra företagen är nya på topp-10-listan.

Det blir möbelföretaget Ikea som får utmärkelsen Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2020, tätt följd av Volvo Cars och Volvo Group. Studien är gjord av bemannings- och rekryteringsföretaget Randstad, och bygger på intervjuer med 4 800 svenskar om deras syn på Sveriges 150 största bolag.

Enligt undersökningen är det framför allt Ikeas arbetsmiljö, goda rykte och starka finansiella ställning som rankas högt.

Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2020

1. Ikea

2. Volvo Cars

3. Volvo Group

4. Sveriges Television

5. Sveriges Radio

6. Polisen

7. Uppsala Universitet

8. Försvarsmakten

9. WSP

10. ICA

”Vi är glada och stolta över att bli utsedda till den mest attraktiva arbetsgivaren. Vi strävar ständigt efter att skapa ett bättre och mer inkluderande Ikea, både för våra medarbetare och för våra kunder. Utmärkelser som denna visar att vi fokuserar på rätt saker och ger oss energi i vårt fortsatta arbete med att vara en fantastisk arbetsplats”, säger Cornelia Kaufmann, People and Culture manager på Ikea i Sverige, i ett pressmeddelande.

Biltillverkaren Volvo skattas också högt som arbetsgivare, och har gjort det länge. Under de sju år som undersökningen gjorts har Volvo aldrig placerat sig sämre än fyra, och tagit silver de senaste fyra åren.

Topplistan är lite förändrad i år i jämförelse med tidigare år, skriver Randstad i ett pressmeddelande: På de översta tio platserna återfinns hela sex olika branscher och tre av positionerna hittas inom offentlig sektor: Polisen (6), Uppsala Universitet (8) och Försvarsmakten (9). Det är också första gången som undersökningen inkluderar myndigheter.

Även resultatet av undersökningen A Great Place to Work har släppts i dagarna. Den baseras bland annat på medarbetarnas egen upplevelse av hur nöjda de är med sin arbetsgivare, och genomförs i över 50 länder.

It-konsultföretaget Regent vinner för andra året i rad kategorin Små organisationer (20-49 medarbetare), medan Cygni, också ett it-konsultföretag, vann kategorin Medelstora organisationer (50-249 medarbetare). Byggteknikföretaget Hilti vann kategorin Stora organisationer (250 eller fler medarbetare).

Pengar i högar

Läs också: Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

Relaterade artiklar

karriarprofilwebb
Karriär

Daniel Forss: ”Jag började så långt ner man kan komma”

Daniel Forss är bondsonen som blev dagligvarustjärna som blev fastighets-vd. ”Jag har alltid velat ligga steget före”, säger han. 

Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
David Ståhlberg och Johan Eriksson har grundat Chapter X, som utbildar i entreprenör- och intraprenörskap.
Karriär

Webinar: Så vässar du dina karriärmöjligheter

Video + Text

Kört fast i karriären? Att gå vidare och utveckla nya idéer behöver inte vara svårt, säger Johan Eriksson, utvecklings­­- och innovationsexpert hos Google. ”Det krävs inga speciella egenskaper. Hjärnan är plastisk och vi kan alla göra val. Det som krävs är en vilja och nyfikenhet.”

Person som vaskar fram en gyllene person ur sand.
Karriär

Chefs undersökning: Ont om guldkorn vid rekryteringar

Inte bara svårt att rekrytera, utan mycket svårt. En femtedel av Sveriges chefer tycker att det är närmast omöjligt att hitta rätt kandidat. Det visar Chefs undersökning. Samtidigt har covid-19-pandemin fört med sig nya sätt att komma framåt med rekryteringen.

Byggarbetare som arbetar
Karriär

Kompetensexperten om utmaningarna för byggbranschen

Saknas: Över 10 000 nya medarbetare – om året. Byggbranschen skriker efter folk och ser förändringar i utbildningssystemen som ett sätt att säkra kompetensförsörjningen. Samtidigt finns massor för enskilda chefer att göra här och nu. Det menar Elin Kebert på Byggföretagen.

serdilwebb
Karriär

Högtryck efter pandemin för djursjukhuschefen

När fler skaffar husdjur får Serdil Öcmaz mer att göra på jobbet. Rollen som Sverigechef på snabbväxande djursjukhuskedjan Anicura är senaste utmaningen i en karriär som kretsat kring samhällsnytta. Att bygga och skapa struktur är min grej”, säger hon. 

tva%cc%8akvinnorps
Annonssamarbete Chef + Försäkringskassan

Hallå chefen! Det finns ett viktigt hälsobidrag att söka

Många chefer missar ett viktigt bidrag för att förebygga ohälsa hos medarbetare. ”Rätt hjälp kan göra skillnad”, säger Rebecca Kolga på Försäkringskassan och uppmanar chefer att söka stödet på upp till 200 000 kronor per år.
Man som byter jobb
Karriär

Fyra av tio tjänstemän vill byta jobb

Går du i tankarna att byta jobb? Då är du inte ensam. Drygt fyra av tio privatanställda är sugna på att byta arbete eller arbetsgivare och det är kvinnorna som trivs sämre på sin nuvarande arbetsplats.