Collage: Ikea, Volvo cars och Volvo groups är topp tre i Sveriges bästa arbetsplatser

De är Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2020

Ikea, Volvo och SVT är företagen svenskarna helst vill jobba på just nu, visar en ny undersökning. Men flera av de andra företagen är nya på topp-10-listan.

Det blir möbelföretaget Ikea som får utmärkelsen Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2020, tätt följd av Volvo Cars och Volvo Group. Studien är gjord av bemannings- och rekryteringsföretaget Randstad, och bygger på intervjuer med 4 800 svenskar om deras syn på Sveriges 150 största bolag.

Enligt undersökningen är det framför allt Ikeas arbetsmiljö, goda rykte och starka finansiella ställning som rankas högt.

Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2020

1. Ikea

2. Volvo Cars

3. Volvo Group

4. Sveriges Television

5. Sveriges Radio

6. Polisen

7. Uppsala Universitet

8. Försvarsmakten

9. WSP

10. ICA

”Vi är glada och stolta över att bli utsedda till den mest attraktiva arbetsgivaren. Vi strävar ständigt efter att skapa ett bättre och mer inkluderande Ikea, både för våra medarbetare och för våra kunder. Utmärkelser som denna visar att vi fokuserar på rätt saker och ger oss energi i vårt fortsatta arbete med att vara en fantastisk arbetsplats”, säger Cornelia Kaufmann, People and Culture manager på Ikea i Sverige, i ett pressmeddelande.

Biltillverkaren Volvo skattas också högt som arbetsgivare, och har gjort det länge. Under de sju år som undersökningen gjorts har Volvo aldrig placerat sig sämre än fyra, och tagit silver de senaste fyra åren.

Topplistan är lite förändrad i år i jämförelse med tidigare år, skriver Randstad i ett pressmeddelande: På de översta tio platserna återfinns hela sex olika branscher och tre av positionerna hittas inom offentlig sektor: Polisen (6), Uppsala Universitet (8) och Försvarsmakten (9). Det är också första gången som undersökningen inkluderar myndigheter.

Även resultatet av undersökningen A Great Place to Work har släppts i dagarna. Den baseras bland annat på medarbetarnas egen upplevelse av hur nöjda de är med sin arbetsgivare, och genomförs i över 50 länder.

It-konsultföretaget Regent vinner för andra året i rad kategorin Små organisationer (20-49 medarbetare), medan Cygni, också ett it-konsultföretag, vann kategorin Medelstora organisationer (50-249 medarbetare). Byggteknikföretaget Hilti vann kategorin Stora organisationer (250 eller fler medarbetare).

Pengar i högar

Läs också: Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

chef-prenumerera-1800-2
Prenumerera på Chef

Gott ledarskap gör skillnad i osäkra tider

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd, handledning och hjälp med tuffa chefsfrågor. Beställ 6 nummer för endast 399 kr (värde 960 kr) nu!

Relaterade artiklar

Pengar i högar
Karriär

Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

Drömmer du om en hög månadslön? Då bör du spana in yrkena som SCB listar som de bäst betalda i Sverige.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
digitaljobbintervju
Karriär

7 tips: Så lyckas du med den digitala jobbintervjun

Under coronapandemin har jobbintervjuer på distans fått ett rejält uppsving. Men hur gör man för att verkligen få fram sin kompetens i ett videomöte? Här är 6 tips – som tar dig närmare drömjobbet.
Kvinna som sitter i självkörande bil
Karriär

AI på gott och ont

Som chef bombarderas du antagligen av AI-relaterade budskap och krav, som kan vara svåra att leva upp till och navigera mellan. Per Högselius, professor i teknikhistoria vid KTH, hjälper dig på vägen.
Peter Ekholm framför ett tåg
Karriär

Peter Ekholm, vd för Inlandsbanan: ”Farmor har präglat mig”

Snö, motorer och tåg. Det är viktiga teman i Peter Ekholms karriär, som fört honom från Vemdalens skidbackar via Nya Zeeland till vd-posten för Inlandsbanan.
Tusenkronorsedel som klipps itu
Karriär

Börs-vd:arnas lön: 6,3 miljoner om året

Medianlönen för den totala ersättningen till en börs-vd var 6,3 miljoner kronor för helåret 2019, visar en ny rapport från Novare Pay Consulting.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Hand med skursvamp tvättar av LinkedIns logotyp
Karriär

9 tips för att fräscha upp din Linkedin-profil

Oavsett om coronakrisen fått dig att spana efter nytt jobb eller ej, kan det vara klokt att regelbundet uppdatera din profil på Linkedin.