Här är Sveriges friskaste företag

Returpack Pantamera lyckas bäst med att skapa en arbetsplats där människor mår bra och där jobbet är en bidragande faktor till hälsa och livskvalitet. Det menar hälsoföretaget Feelgood, som utsett dem till Sveriges friskaste företag.

Arbetsmiljö
Publicerad
Lastbil med texten "Tack för att du pantar"

Returpack Pantamera i Norrköping är ansvariga för Sveriges pantsystem av burkar och PET-flaskor. Men hållbarhetstänket finns inte bara i affärsidén, utan gäller även medarbetare och arbetsmiljö, poängterar vd Bengt Lagerman.

– Att våra medarbetare mår bra, är friska, engagerade och trivs på jobbet är en viktig faktor till att vi i Sverige har ett av världens bästa pantsystem. Tillsammans jobbar vi dagligen med att utveckla vår verksamhet där hållbarhet i alla aspekter genomsyrar allt vi gör. Medarbetarnas välbefinnande, engagemang och sociala hållbarhet är en mycket viktig del i detta arbete, säger han i ett pressmeddelande.

Exempel på nyckelfaktorer i företagets hållbarhetsarbete är: 

  • Varje chef är utbildad i hälsofrämjande arbete. De är också både förebild och ledare i detta arbete där varje medarbetare har tydliga mål.
  • Varje chef har ett litet antal medarbetare i sitt team, vilket möjliggör en kontinuerlig dialog.
  • Företaget förespråkar nya och innovativa arbetssätt för att främja hälsa där både fysisk och psykisk hälsa är viktiga delar.
  • Förebyggande säkerhetstänk är en del av företagets kultur och risker i arbetsmiljön har högsta prioritet bland alla chefer.
  • Företaget firar alla framgångar och har en grundinställning att dessa beror på medarbetares välmående, inkludering och engagemang.
  • Företaget har under flera år uppvisat ett bra ekonomiskt resultat.

Juryns motivering lyder:
”Returpack lever som man lär med ett hållbarhetsperspektiv både på sin affär och på sina medarbetare. De ser till hela livet, inte bara arbetslivet. Returpack är en förebild som modern arbetsplats med koll på såväl den fysiska som den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Allt hänger ihop – låg sjukfrånvaro, hög frisknärvaro, jämställdhet, engagemang, delaktighet och balans i livet. Det märks genom bra resultat i medarbetarundersökningar och i ett bra resultat ekonomiskt. Långt ifrån slit och släng både när det gäller burkar och människor gör Returpack till Sveriges friskaste företag.”

Syftet med utmärkelsen Sveriges friskaste företag, som delas ut av hälsoföretaget Feelgood för tredje året i rad, är att lyfta fram de goda exemplen där ett långsiktigt fokus på arbetsmiljö, ledarskap, hälsa och medarbetarskap har gett konkreta resultat, både för företagets och medarbetarnas utveckling.

Övriga finalister var SISAB, Skolfastigheter i Stockholm AB, Berners Person- och Transportbilar, Städenheten, Fastighets- och serviceförvaltningen, Piteå kommun, Ballingslöv AB, Göteborgs Tingsrätt och Olofströms kommun. Förra året gick utmärkelsen till Byggmästarn i Skåne.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden