Lastbil med texten

Här är Sveriges friskaste företag

Returpack Pantamera lyckas bäst med att skapa en arbetsplats där människor mår bra och där jobbet är en bidragande faktor till hälsa och livskvalitet. Det menar hälsoföretaget Feelgood, som utsett dem till Sveriges friskaste företag.

Returpack Pantamera i Norrköping är ansvariga för Sveriges pantsystem av burkar och PET-flaskor. Men hållbarhetstänket finns inte bara i affärsidén, utan gäller även medarbetare och arbetsmiljö, poängterar vd Bengt Lagerman.

– Att våra medarbetare mår bra, är friska, engagerade och trivs på jobbet är en viktig faktor till att vi i Sverige har ett av världens bästa pantsystem. Tillsammans jobbar vi dagligen med att utveckla vår verksamhet där hållbarhet i alla aspekter genomsyrar allt vi gör. Medarbetarnas välbefinnande, engagemang och sociala hållbarhet är en mycket viktig del i detta arbete, säger han i ett pressmeddelande.

Exempel på nyckelfaktorer i företagets hållbarhetsarbete är: 

  • Varje chef är utbildad i hälsofrämjande arbete. De är också både förebild och ledare i detta arbete där varje medarbetare har tydliga mål.
  • Varje chef har ett litet antal medarbetare i sitt team, vilket möjliggör en kontinuerlig dialog.
  • Företaget förespråkar nya och innovativa arbetssätt för att främja hälsa där både fysisk och psykisk hälsa är viktiga delar.
  • Förebyggande säkerhetstänk är en del av företagets kultur och risker i arbetsmiljön har högsta prioritet bland alla chefer.
  • Företaget firar alla framgångar och har en grundinställning att dessa beror på medarbetares välmående, inkludering och engagemang.
  • Företaget har under flera år uppvisat ett bra ekonomiskt resultat.

Juryns motivering lyder:
”Returpack lever som man lär med ett hållbarhetsperspektiv både på sin affär och på sina medarbetare. De ser till hela livet, inte bara arbetslivet. Returpack är en förebild som modern arbetsplats med koll på såväl den fysiska som den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Allt hänger ihop – låg sjukfrånvaro, hög frisknärvaro, jämställdhet, engagemang, delaktighet och balans i livet. Det märks genom bra resultat i medarbetarundersökningar och i ett bra resultat ekonomiskt. Långt ifrån slit och släng både när det gäller burkar och människor gör Returpack till Sveriges friskaste företag.”

svett1

Läs också: Här är företaget i norr – där medarbetarna får ”svettlön”: 6000 kr/år

Syftet med utmärkelsen Sveriges friskaste företag, som delas ut av hälsoföretaget Feelgood för tredje året i rad, är att lyfta fram de goda exemplen där ett långsiktigt fokus på arbetsmiljö, ledarskap, hälsa och medarbetarskap har gett konkreta resultat, både för företagets och medarbetarnas utveckling.

Övriga finalister var SISAB, Skolfastigheter i Stockholm AB, Berners Person- och Transportbilar, Städenheten, Fastighets- och serviceförvaltningen, Piteå kommun, Ballingslöv AB, Göteborgs Tingsrätt och Olofströms kommun. Förra året gick utmärkelsen till Byggmästarn i Skåne.

Collage: Ikea, Volvo cars och Volvo groups är topp tre i Sveriges bästa arbetsplatser

Läs också: De är Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2020

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!