En kvinna som tränar på gym. Och en hund som ligger på stranden med solglasögon.

Jobbförmånerna som lockar nya talanger

Vill du som arbetsgivare behålla eller locka till dig nya talanger? Då ska du se över anställningsförmånerna. En av fyra kan nämligen tänka sig att byta arbetsgivare för att få bättre anställningsförmåner, visar en ny, svensk undersökning.

Pensioner och försäkringar är de förmånskategorier som lockar och ökar allra mest, jämfört med tidigare års undersökningar. Både ”baby boomers” (de över 57) och generation X (37-56-åringarna) ser just pensionen som den allra viktigaste förmånskategorin. Till och med de yngsta medarbetarna placerar pensionen så högt som på tredje plats. Det visar undersökningen som är gjord bland 32 000 anställda inom både privat och offentlig sektor, utförd av HR-techbolaget Benify.

Att både pensions- och försäkringsförmåner anses viktigare än förr är enligt undersökningen ett tecken på behov av ökad trygghet i spåren av pandemin. Tappar mest i popularitet gör förmåner som hemstädning och barnpassning. Även det kan ha med pandemin att göra, fler ser möjlighet att själva klara av sitt ”livspussel” i takt med att hemarbetet blivit norm. 

Här är de tio viktigaste förmånerna för dagens medarbetare och chefer

1. Pension

2. Arbetstid och ledighet, t ex flexibla arbetstider

3. Friskvård

4. Försäkringar

5. Sjukvård

6. Kompetensutveckling

7. Företagsspecifika förmåner

8. Transporter

9. Klimatsmarta förmåner

10 ”Work-life balance”, t ex städhjälp

(Källa: Benify)

galna

Läs också: 8 konstiga löneförmåner du inte hört om förut

panda3-2

Läs också: Förmånerna med wow-faktor

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

Person som vaskar fram en gyllene person ur sand.
Karriär

Chefs undersökning: Ont om guldkorn vid rekryteringar

Inte bara svårt att rekrytera, utan mycket svårt. En femtedel av Sveriges chefer tycker att det är närmast omöjligt att hitta rätt kandidat. Det visar Chefs undersökning. Samtidigt har covid-19-pandemin fört med sig nya sätt att komma framåt med rekryteringen.

Maria Geijer, affärsområdeschef, Morot & Co.
Annonssamarbete Chef + Morot & Co

3 sätt att hylla medarbetarna inför semestern

Våren rusar på och semestern står för dörren. Just i år finns fler skäl än vanligt att tacka medarbetarna för det gångna arbetsåret. ”Att som chef visa sin uppskattning är ett oslagbart sätt att skapa vi-känsla”, säger Maria Geijer på Morot & Co.
Byggarbetare som arbetar
Karriär

Kompetensexperten om utmaningarna för byggbranschen

Saknas: Över 10 000 nya medarbetare – om året. Byggbranschen skriker efter folk och ser förändringar i utbildningssystemen som ett sätt att säkra kompetensförsörjningen. Samtidigt finns massor för enskilda chefer att göra här och nu. Det menar Elin Kebert på Byggföretagen.

serdilwebb
Karriär

Högtryck efter pandemin för djursjukhuschefen

När fler skaffar husdjur får Serdil Öcmaz mer att göra på jobbet. Rollen som Sverigechef på snabbväxande djursjukhuskedjan Anicura är senaste utmaningen i en karriär som kretsat kring samhällsnytta. Att bygga och skapa struktur är min grej”, säger hon. 

Man som byter jobb
Karriär

Fyra av tio tjänstemän vill byta jobb

Går du i tankarna att byta jobb? Då är du inte ensam. Drygt fyra av tio privatanställda är sugna på att byta arbete eller arbetsgivare och det är kvinnorna som trivs sämre på sin nuvarande arbetsplats.

stegekarriarwebb
Karriär

Företagen i Sverige med bäst karriärmöjligheter

För första gången har yrkesplattformen Linkedin sammanställt en lista med de 25 företagen som erbjuder bäst karriärmöjligheter i Sverige. Listan baseras på användardata i nätverket, där drygt fyra miljoner är medlemmar i Sverige. Bland de högst rankade arbetsgivarna i Sverige finns Volvo, Capgemini, Tetra Pak, Volkswagen inklusive Scania, Geely inklusive Volvo Cars och Polestar, Swedbank, Siemens och SEB.

Utsikt över berget Harder Kulm i kantonen Bern, Schweiz.
Annonssamarbete Chef + Made in Bern

5 skäl att konferera i Schweiz

Aldrig har väl så många arbetsplatser varit i så stort behov av teambuilding som nu. Så varför inte stärka banden med en gemensam resa till Schweiz? Här finns gott om hållbara konferensmöjligheter och mängder med aktiviteter.
karriarprofil-nr-4_intervjuperson
Karriär

Sverigechefen för Lunar: "Vi har gått från två personer till nästan hundra på ett år"

Mats Persson Bergius ville se världen – och det gjorde han också. Efter en mångårig chefskarriär inom den globala kreditkortsjätten American Express är det dags för något nytt – som Sverigechef för den snabbväxande bankutmanaren Lunar.