Här är företaget där alla sätter varandras löner

Här är företaget där de anställda sätter lön på varandra – och vet exakt vad kollegerna tjänar. ”Det handlar om sunt förnuft”, säger Ulf Svensson, vd för Björn Lundén Information utanför Hudiksvall.

Arbetsmiljö
Publicerad
”Varför ska en ekonomiansvarig tjäna så mycket mer än den som städar?”, frågar sig Ulf Svensson, nedersta raden näst längst t h.

Företaget Björn Lundén –Information i Näsviken utanför Hudiksvall är inte som andra. I stället för lönesättande chefer, låter man de anställda gemensamt bestämma varandras löner.

Chefsjobbet blir därmed lite lättare – samtidigt som trivseln och sammanhållningen ökar markant.

Det menar åtminstone Ulf Svensson, vd och majoritetsägare för bolaget som erbjuder hjälpmedel inom skatt, redovisning och juridik och har cirka 100 anställda.

”Det handlar om sunt förnuft. Att de man jobbar närmast ihop med, också är bäst skickade att bedöma ens prestation och lön är för mig en självklarhet. En fördel är också att lönesättningen är öppen. Man vet vad alla tjänar, och behöver inte ägna energi åt att spekulera om det. Eller gå omkring och vara missnöjd över löneskillnader som kanske inte ens existerar”, säger han.

Som vd har Ulf Svensson fortfarande ett särskilt ansvar för lönesättningen.

”Så visst får jag klä skott om någon inte är nöjd. Men mycket mindre, antar jag, än om jag själv vore ensam ansvarig.”

Han sticker inte under stol med att grundtanken är politisk. Flotta kostymer, skyhöga chefslöner och fina titlar är inte Ulf Svenssons grej.

Han går ofta omkring barfota på jobbet och har drivit frågan om likalön, men blivit nerröstad.

”Formellt har vi inga chefsbefattningar och lönebilden är ändå ovanligt sammanpressad. De lägsta lönerna är höga och tvärtom. Varför ska en ekonomiansvarig tjäna så mycket mer än den som städar, egentligen?”, frågar sig Ulf Svensson.

Så fungerar lönesystemet:

Till att börja med får alla en grundhöjning kopplad till konsumentprisindex plus en hundralapp.

Därefter får alla föreslå en procentuell höjning. Genomsnittet är det som hamnar i lönepotten.

Med hjälp av sex kriterier bedömer de närmaste kollegerna varandras insatser och fördelar 70 procent av potten. Återstående del fördelas av vd och gruppansvariga.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden