contentartikel_1

Här är din guide till digital överlevnad

Vad krävs av ledare för att deras företag eller organisationer ska klara sig — och blomstra — i en tid när många går under? Det är den grundfråga som genomsyrar en ny och på förhand omtalad bok, ”Digital transformation”, av den visionära Silicon Valley-profilen Tom Siebel. Chefbokens redaktör, Björn Hedensjö, har läst och sammanfattat boken.

Siebel har själv blivit miljardär på sitt entreprenörsskap och är rådgivare för en rad amerikanska toppuniversitet. Han lyfter i boken upp fyra områden som helt avgörande att ha koll på för den som vill lyckas med en digital omställning: så kallade flexibla molntjänster, artificiell intelligens, ”big data” och ”sakernas internet” (internet of things).

Vad exakt handlar ”Digital transformation” om?

”Boken är en guide och grundkurs som är skriven för chefer och beslutsfattare som de kommande åren behöver ta ställning i helt affärskritiska frågor inom de fyra områden som tillsammans är kärnan i den digitala omvandlingen. Siebel hävdar att det vi sett hittills av digitalisering bara är små vågor att jämföra med den tsunami som ska komma. Den som inte hänger med är chanslös”, säger Björn Hedensjö.

Varför ska chefer läsa boken?

”Boken är väldigt väl underbyggd och det är tydligt att Siebel både har djup teoretisk och praktisk kunskap om ämnet”, fortsätter Björn Hedensjö. ”Även om Siebel är en tänkare på den allra högsta nivån är innehållet tillgängligt även för de som inte vet så mycket om digital omvandling, men vill lära sig mer. När man läst den har man koll på vad SaaS-bolag pysslar med eller vad ‘flexibla molntjänster’ och ”deep learning” egentligen innebär.”

Ta en smart genväg! Läs Digital Transformation på 19 min med Chefboken

Innehåller boken några konkreta tips för chefer?

”Hela storyn hittas som vanligt i Chefboken. Men visst finns det konkreta tips. Till exempel en steg för steg-instruktion för hur man kan implementera AI i sin organisation.”

Är den här boken relevant för alla chefer?

”Ja, det är en bok för alla chefer, och beslutsfattare på alla nivåer — Siebel påpekar till exempel att den här kunskapen är viktig för regeringar världen över. Oavsett vilken nivå du befinner dig på i din organisation har du användning av den kunskap som författaren delar med sig av i boken.”

Vad överraskade dig mest?

”Kanske hur otroligt fort allting går nu. Till exempel: på bara några år kan vi räkna med att allt från glasögon till medicinförpackningar kopplas upp mot internet — och det ger oss möjligheter att lösa mängder av problem som tidigare var omöjliga att lösa. Något jag tyckte var uppmuntrande var författaren optimism när det handlar om människans roll i denna digitala framtid. Automatisering kommer visserligen att ta bort många jobb, men också skapa mängder av nya typer av jobb. Han tror till och med att den digitala transformationen kommer att ge fler nya jobb än som försvinner. Men de organisationer och länder som är tidigt ute är de som kommer att vara vinnarna här”, avslutar Björn.

chefboken_marknadsbit
Chefboken

Ta en smart genväg till kunskap

Chefboken är ledarskapsböcker sammanfattade till 19 min läsning eller lyssning! Med Chefboken får du:
  • Sammanfattad måsteläsning för chefer
  • Tillgång till Chefbokens digitala bibliotek med över 100 titlar
  • Rabatt på hela boken via Adlibris

Relaterade artiklar

infinite-game-webb_collage-med-tva%cc%8a-bilder
Chefboken

Så bemästrar du spelet utan slut

Vad utmärker starka och flexibla organisationer i en tid av stor förändring och osäkerhet? Det är den stora fråga som författaren och ledarskapsgurun Simon Sinek tar sig an i sin synnerligen vältajmade bok "The Infinite Game" (Spelet utan slut).
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
content-boxen
Chefboken

Skapa en förändring som håller – var agil, flexibel och lyssna

Nu behöver många organisationer förändras och det snabbt. Ett hinder kan vara rester av hierarkiska strukturer som skapades för maskinåldern. Det är kontroll snarare än tillit och mer information än kommunikation. Nu befinner sig många i ett läge där man verkligen behöver tänka nytt – på riktigt.
cb-content-logarithmic
Chefboken

Framtiden med algoritmer

Känner du mest förvirring när du läser braskande rubriker om artificiell intelligens och hur den är på väg att förändra världen? I en hyllad bok riktad särskilt till chefer, "The Algorithmic Leader: How to Be Smart When Machines Are Smarter Than You", reder futuristen Mike Walsh ut hur AI, bortom programmering och teknik, kommer att påverka arbetsliv, ledarskap och kreativitet.
cb-2-contentartikel
Chefboken

Facebookchefens fältguide för ledare

Som ny chef, och erfaren, kan du ibland tvivla på dig själv, känna dig osäker och vara rädd att göra fel. Du kan också känna att du nog är en bluff, att du egentligen inte kan allt det där som förväntas av dig.
cb12-content
Chefboken

Led utifrån värderingar – på riktigt!

Det är med hjälp av starka värderingar vi kan möta framtidens stora utmaningar med bland annat ökad komplexitet, digitalisering och klimatförändringar. Det menar Julia Norinder i sin bok Värderingsbaserat ledarskap Mening, tillit och transformation. I den beskriver hon hur du som ledare kan arbeta både utifrån dina egna värderingar och din organisations. I senaste Chefboken sammanfattar ledarskapscoachen Maria Gerlofson hennes tankar
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
content-cb11
Chefboken

Generalister vinnare i en specialiserad framtid

Månadens Chefboken är David Epsteins Range. I en snabbt föränderlig värld med agila arbetssätt och ett ständigt lärande har generalisterna bättre förutsättningar att lyckas än specialisterna. Här är Chefbokens redaktör Björn Hedensjös tankar om boken.