Här är de hetaste företagen – när traineetalangerna får välja

Personer som väljer att gå ett traineeprogram stannar cirka två år längre på ett företag än andra medarbetare, visar en ny studie gjord av talangnätverket 4 potentials. Här är listan på de företag vars traineeprogram är mest eftertraktade ­– och de företag som är bäst på att behålla sina talanger.

Karriär
Text: Sara Hasbar
Publicerad
Till vänster: En leende ung kvinna pratar med några kolleger. Till höger: Fredrik Andersson

Att gå ett traineeprogram kan vara en snabb väg till toppen, enligt talangnätverket 4 Potentials.I snitt tar det tio år för många traineer från att de startat till att de nått ledningen i bolagen, visar 4 Potentials nya studie med sex tusen deltagare, varav många har gått ett traineeprogram eller är intresserade av att göra det. Hälften av 4potentials medlemmar som är traineer har på tio år nått en position i ledningen, enligt studien.

Chef frågade Fredrik Andersson, vd för 4 Potentials, hur man som chef förvaltar dessa talanger på bästa sätt för att få dem att stanna längre på arbetsplatsen.

”Det är A och O att de utsedda cheferna till traineerna verkligen är bra ledare och att traineerna är de främsta talangerna. Företagen ska inte fokusera på att talangerna i programmet ska leverera här och nu – utan de ska utvecklas till bra ledare som kan leverera senare i karriären. Ge traineerna insyn, låt dem arbeta hårt – men låt dem rotera, säger Fredrik Andersson och tillägger:

”Det är extremt viktigt att det finns en person som är en samordnande god kraft som ser till att dels skapa ett adekvat program och som hjälper traineerna ut i företaget – efter programmet”.

Hur kan chefer bli bättre på att ta hand om dem?

”Avsätt tid. Var en förebild. Berätta om dina misslyckande. Lyssna och utmana dem. Låt dem vara med där det händer”.

Traineeprogrammen är en viktig karriärväg tack vare det bollplank, utbildningar och den erfarenhet deltagaren får och det är ovärderligt att ha en chef som dedikerat hjälper en att utvecklas, menar Fredrik Andersson.

”Man får också en helt annan insyn i hur hela företaget drivs än om man bara går in i en junior roll. Och det nätverket man får med andra traineer öppnar dörrar i den framtida karriären”, säger han.

Företagen med de mest populära traineeprogrammen

(Källa: 4 Potentials studie)

Här är de 10 företag som är bäst på att behålla sina traineer

(Källa: 4 Potentials studie)

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden