En unga kvinna sitter på en brygga och jobbar vid en laptop. Bild 2: Ett par ben iförda tajts sticker upp ur det gröna gräset.

Här är de 10 mest attraktiva jobbförmånerna

Frihet att bestämma när man ska arbeta och extra ledig tid är de arbetsförmåner som lockar flest arbetstagare när de vill byta jobb, visar en ny undersökning. Men vilka förmåner som anses attraktiva skiljer sig också åt mellan olika åldersgrupper.

Vilka jobbförmåner gör en arbetsgivare mest attraktiv bland arbetstagare? Det har rekryterings- och bemanningsbolaget Randstad låtit Sifo titta på i en ny undersökning där drygt tusen svenskar tillfrågades. Flexibla arbetstider (61 procent) följt av extra semesterdagar (57 procent) hamnar överst på önskelistan. Det gäller oavsett ålder, kön, utbildningsnivå eller lönenivå. 

”Det finns en tydlig gemensam nämnare för de mest attraktiva jobbförmånerna och det är tid. Frihet att bestämma när man ska arbeta och extra ledig tid är det som svenskarna efterfrågar mest. I våra rekryteringar så ser vi också att det här är kriterier som blir allt viktigare för att locka talangerna”, säger Kristin Olofsson, rekryteringsspecialist på Randstad.

Men förutom när det gäller flextid och fler betalda semesterdagar skiljer det sig en del mellan vilka jobbförmåner som personer i olika åldrar tycker är mest attraktiva. Bland de yngre är möjlighet till kompetensutveckling väldigt populärt medan pensionsförmåner lockar fler i åldersgruppen 50 till 65 år. För åldersgruppen däremellan är det friskvård på betald arbetstid som lockar flest efter flextid och extra semester.

En kvinna som tränar på gym. Och en hund som ligger på stranden med solglasögon.

Läs också: Jobbförmånerna som lockar nya talanger

Det syns också att pandemin har haft sin påverkan på vilka förmåner som anses viktiga. Fyra av tio svenskar anser att möjligheten till distansarbete ökar attraktiviteten hos en ny arbetsgivare. Det är i synnerhet personer i åldern 35 till 49 år, som är högutbildade och bor i Stockholm som svarat att möjligheten att jobba på distans är attraktivt.

Här är de mest attraktiva jobbförmånerna enligt undersökningen

  1.  Flexibla arbetstider – 61%
  2.  Extra semesterdagar – 57%
  3.  Friskvård på betald arbetstid – 43%
  4.  Möjlighet till distansarbete – 40%
  5.  Pension – 40%
  6.  Friskvårdsbidrag – 38%
  7.  Halvdag före röd dag  – 27%
  8.  Aktier, optioner, konvertibler, bonus  – 25%
  9.  Möjlighet till löneväxling – 24%
  10.  Sjukförsäkring – 23%

Om undersökningen

Totalt intervjuades 1171 personer i Kantar Sifos webbpanel den 7 till 9 september 2021.

Personerna i panelen var i åldern 18 till 65 år och rekryterade utifrån ett slumpmässigt urval.

Undersökningen genomfördes på uppdrag av rekryterings- och bemanningsbolaget Randstad.

Källa: Randstad

snyggaformaner

Läs också: Forskning: Snygga människor får fler förmåner på jobbet

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

En spargris, miniräknare och mynt
Karriär

Jobben som ger dig en topplön

Är du sugen på att ge dig själv ett rejält lönelyft? Då gäller det inte bara att ha ett stort driv utan också att välja rätt arbetsgivare! Chef listar var du hittar de 10 bäst betalande företagen.

Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
Jani Andersson bläddrar i en bok
Karriär

Praoveckan satte kursen för hans chefskarriär

Jani Andersson klev in i auktionsvärlden som 15-årig vaktmästare – och slog till. Intresset för vackra prylar och spännande design bar hela vägen till vd-stolen. ”Hittills har det aldrig varit tråkigt”, säger långvägaren bakom auktionshuset Metropol.

Camilla Åkerström som sitter på en trädgren.
Karriär

Chefen som blev trädgårdsdesigner: ”Måste tänka i nya banor”

Att det blir svårare att hitta nytt jobb med åren, det visste hon. Men inte att det skulle vara så här kämpigt. Så inköpschefen Camilla Åkerström sadlade om – och blev trädgårdsdesigner.

Porträtt av Michael Gabrielsson bredvid genrebild med äldre affärskvinna.
Karriär

Michael Gabrielsson: ”Några av våra konsulter är över 70 år”

För den som vill byta karriär senare i livet kan konsultbranschen vara en lösning. ”Erfarenheten är en trygghet – därför använder vi oss mest av äldre konsulter”, säger Michael Gabrielsson, partner i Scandinavian Executive.

Illustration med en kvinna som står och tittar på en gräsmatta på andar sidan staketet som är grönare.
Karriär

Chefs undersökning: Var fjärde chef vill byta bransch

Sveriges chefer är nöjda med sin hittillsvarande karriär – men 35 procent är oroliga över fortsättningen. Närmare en fjärdedel vill byta bransch eller yrkesområde, visar Chefs undersökning.

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
Illustration av man som håller upp ena handen i en nej-gest mot en ren.
Karriär

Gärna Norrlandsjobb – men på distans

Löneförhöjning räcker inte – men med erbjudande om distansarbete kan fler ingenjörer tänka sig att ta ett jobb i en annan del av landet.