generationy

Här är bästa sättet att leda talanger – på ditt jobb

En helt ny generation befinner sig just nu på arbetsmarknaden: Millennials. Men hur ska du som chef leda dessa till sin fulla potential? Här är fem punkter för att lyckas.

Du har säkert hört talas om millennials – eller generation Y som de också kallas. Det är den generation som är födda mellan åren 1980-2000 och är uppväxta med en teknisk utveckling som vi inte tidigare har sett motstycke till. Nu är befinner sig generationen på arbetsmarknaden – antingen som nyanställda eller som extra betydelsefulla medarbetare.

Men hur ska du som chef leda den här gruppen för att de ska nå sin fulla potential. Det har Jennifer Jordan, professor i ledarskap vid affärshögskolan IMD i Schweiz, forskat på den senaste tiden och stolpat upp fem punkter som varje chef kan lära sig.

1) De har helt andra förväntningar på sin karriär

Det är en generation som är uppväxta med tv-spel (Pokemon, DragonBoll) eller musik som har blivit kraftigt remixad har lärt sig att skapa nya kombinationer, tänka om och ta isär bitar – för att sedan sätta samman på en nytt sätt. Forskning visar att många inom generationen har en annan syn på sin karriärstege. I stället för att bli anställd och stanna på ett företag hela yrkeslivet kan en karriär snarare innehålla flera starter och stopp.

Varje nytt jobb kan vara ett självförverkligande eller en upptäcktsresa i sig som varar i några år. Därför kan den mindre arbetsgruppen vara betydligt viktigare än företaget.

2) De trivs i platta organisationer

Många företag och organisationer har komplicerade hierarkier. Alla beslut måste gå i en viss kedja av beslutsfattare innan man kan ta ett slutgiltigt beslut. Den här generationen trivs desto bättre i en flytande organisation där man först går till den – för uppgiften – mest relevanta personen. Det kan av andra generationer uppfattas som att man försöker undergräva personers auktoritet, medan det i själva verket kan vara ett sätt att maximera kunnandet på företaget till max.

bella

Läs också: Så leder du "millennials" – 90-talisterna avslöjar

3) De behöver en praktisk handledning

”Vad är syftet med det här?”. Generation Y är syftesdriven och behöver få ett tydligt samband mellan lärande och handledning. Därför kan det vara klokt att fokusera på ett mindre auktoritärt ledarskap där sammanhanget förklaras. Ett förslag är att ha en praktisk övning där en äldre och mer erfaren kollega får visa hur arbetsuppgiften ska utföras.

4) De sitter på en helt ny kunskap

Den äldre generationen har ovärderliga kunskaper och erfarenheter, den yngre generationen har ofta helt nya tekniska kunskaper. För dig som chef gäller det ska samverka för att få det bästa av två världar. Möjligheterna att lyckas blir större om den yngre generationen får ett tydligt syfte och uppsatta mål. Kanske löser din arbetsplats ett större samhällsproblem? Använd det i motivationen! Glöm inte att sätta upp delmål för att resan inte ska kännas allt för lång till en början.

5) De föredrar snabb och mer frekvent feedback

Kanske håller du medarbetarsamtal en gång per år när ni går igenom medarbetarens insats. Den typen av samtal passar ”generation y” sämre. I stället för formella utvärderingar föredrar generationen frekvent, men kortfattat, feedback löpande. Eftersom pengar inte är en lika präglad drivkraft för den yngre generationen är utveckling istället i fokus. Samtalen kan vara ett bra tillfälle för att vädra åsikter om hur arbetet bör utvecklas. Det är helt enkelt rätt omodernt att ta såna här avstämning 1-2 gånger per år.

Genom att inte ge feedback kan motivationen lätt försvinna och de yngre blickar snabbt ut mot arbetsmarknaden för en ny utmaning.

unga

Läs också: Därför vill varannan ung person i Sverige bli chef

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

blabla
Karriär

5 skäl till varför du ska anställa en introvert

Extroverta eller introverta medarbetare. När du formar ditt arbetslag kan det vara klokt att fundera hur den ser ut på din arbetsplats idag.
Christina Forsberg, CSN. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + CSN

Christina Forsberg: CSN möjliggör drömmar

Studiestödet måste säkras – för nya generationer, längre arbetsliv och ständigt lärande. CSN:s generaldirektör Christina Forsberg berättar om hur hon leder arbetet med att möjliggöra livsdrömmar.

sverige-2
Arbetsmiljö

5 argument till chefen för att få kolla på Sveriges åttondel

12 års lång väntan är över. Äntligen är Sverige kvalificerat till en åttondelsfinal i VM. Men matchen spelas klockan 16 på tisdag – vilket kan ställa till det för många.
galna
Arbetsmiljö

8 konstiga löneförmåner du inte hört om förut

Gymkort till medarbetarna är vanligt. Men att låta alla gå en kurs i att kasta yxa eller erbjuda fria flyglektioner är nog betydligt mer ovanligt.
snallhet
Motivation

Googlestudie: Snällhet skapar dreamteam

Ända sedan 2002 har Google sökt svaret på varför vissa team är mer produktiva och framgångsrika än andra. Nu har de hittat den hemliga formeln bakom drömteamet.
bytejobbe-2
Karriär

Så många av dina kolleger vill göra slut

Håll hårt i dina kompetenta medarbetare. En ny undersökning visar nämligen att en stor andel svenskar går i tankar om att byta jobb eller yrke.
tholin-henrik_sandstrom2
Annonssamarbete Chef + Simployer (Tholin & Larsson)

3 frågor som avslöjar hål i en kompetensstrategi

Kompetensbrist är en växande dold kostnad i svenska företag. Hög tid att skaffa kontroll över situationen. Att ställa tre frågor är en bra början
distans
Arbetsmiljö

5 företag som låter medarbetare jobba var som helst

Distansjobb kommer stort, både som en följd av gigekonomin och intåget av allt fler digitala verktyg på marknaden.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden