generationy

Här är bästa sättet att leda talanger – på ditt jobb

En helt ny generation befinner sig just nu på arbetsmarknaden: Millennials. Men hur ska du som chef leda dessa till sin fulla potential? Här är fem punkter för att lyckas.

Du har säkert hört talas om millennials – eller generation Y som de också kallas. Det är den generation som är födda mellan åren 1980-2000 och är uppväxta med en teknisk utveckling som vi inte tidigare har sett motstycke till. Nu är befinner sig generationen på arbetsmarknaden – antingen som nyanställda eller som extra betydelsefulla medarbetare.

Men hur ska du som chef leda den här gruppen för att de ska nå sin fulla potential. Det har Jennifer Jordan, professor i ledarskap vid affärshögskolan IMD i Schweiz, forskat på den senaste tiden och stolpat upp fem punkter som varje chef kan lära sig.

Nyfiken på talent management? Missa inte månadens Chefboken!

1) De har helt andra förväntningar på sin karriär

Det är en generation som är uppväxta med tv-spel (Pokemon, DragonBoll) eller musik som har blivit kraftigt remixad har lärt sig att skapa nya kombinationer, tänka om och ta isär bitar – för att sedan sätta samman på en nytt sätt. Forskning visar att många inom generationen har en annan syn på sin karriärstege. I stället för att bli anställd och stanna på ett företag hela yrkeslivet kan en karriär snarare innehålla flera starter och stopp.

Varje nytt jobb kan vara ett självförverkligande eller en upptäcktsresa i sig som varar i några år. Därför kan den mindre arbetsgruppen vara betydligt viktigare än företaget.

2) De trivs i platta organisationer

Många företag och organisationer har komplicerade hierarkier. Alla beslut måste gå i en viss kedja av beslutsfattare innan man kan ta ett slutgiltigt beslut. Den här generationen trivs desto bättre i en flytande organisation där man först går till den – för uppgiften – mest relevanta personen. Det kan av andra generationer uppfattas som att man försöker undergräva personers auktoritet, medan det i själva verket kan vara ett sätt att maximera kunnandet på företaget till max.

Talang för människor – läs boken på 19 min med Chefboken

3) De behöver en praktisk handledning

”Vad är syftet med det här?”. Generation Y är syftesdriven och behöver få ett tydligt samband mellan lärande och handledning. Därför kan det vara klokt att fokusera på ett mindre auktoritärt ledarskap där sammanhanget förklaras. Ett förslag är att ha en praktisk övning där en äldre och mer erfaren kollega får visa hur arbetsuppgiften ska utföras.

4) De sitter på en helt ny kunskap

Den äldre generationen har ovärderliga kunskaper och erfarenheter, den yngre generationen har ofta helt nya tekniska kunskaper. För dig som chef gäller det ska samverka för att få det bästa av två världar. Möjligheterna att lyckas blir större om den yngre generationen får ett tydligt syfte och uppsatta mål. Kanske löser din arbetsplats ett större samhällsproblem? Använd det i motivationen! Glöm inte att sätta upp delmål för att resan inte ska kännas allt för lång till en början.

5) De föredrar snabb och mer frekvent feedback

Kanske håller du medarbetarsamtal en gång per år när ni går igenom medarbetarens insats. Den typen av samtal passar ”generation y” sämre. I stället för formella utvärderingar föredrar generationen frekvent, men kortfattat, feedback löpande. Eftersom pengar inte är en lika präglad drivkraft för den yngre generationen är utveckling istället i fokus. Samtalen kan vara ett bra tillfälle för att vädra åsikter om hur arbetet bör utvecklas. Det är helt enkelt rätt omodernt att ta såna här avstämning 1-2 gånger per år.

Genom att inte ge feedback kan motivationen lätt försvinna och de yngre blickar snabbt ut mot arbetsmarknaden för en ny utmaning.

Lär dig lyckas med talangprogram

Med Chefboken får du sammanfattningar av böcker som får dig att ligga i framkant med nya metoder, idéer och trender inom ledarskap. I månadens bok djupdyker Handelsforskaren Kajsa Asplund i talent management och kopplingen till motivation- och prestationsforskningen. Lyssna eller läs på bara 19 minuter!

Med Chefboken får du:

  • Tidsbesparande sammanfattningar
  • Tillgång till Chefbokens digitala bibliotek med över 100 titlar
  • Rabatt på hela boken via Adlibris
Prova 3 nr för endast 199 kr!

Relaterade artiklar

stressaminte
Hälsa

Hetaste jobblöftet: Stressa mindre

När svenskarna får ge ett löfte inför sitt jobbår hamnar ”stressa mindre” i topp. Det visar en färsk undersökning som Kantar Sifo har gjort.
Var fjärde chef är en utmärkt chef – som engagerar medarbetare och skapar förutsättningar för lönsamhet. Illustrationer: Anna Harvard
Annonssamarbete Chef + Brilliant Future

Så känner du igen en utmärkt chef

För att få engagerade medarbetare krävs utmärkta chefer. Dit når endast 25 procent av cheferna i Brilliant Futures mätningar. Lär dig känna igen en utmärkt chef – och vad som går att göra för att de ska bli ännu fler. 
julbonus
Motivation

Ikeas feta julbonus: Så mycket får varje anställd

Möbeljätten Ikea kommer med en tidig julklapp till sina anställda. Som lojal medarbetare kan du vänta dig ett extra tillskott lagom till jul – på 14 800 kronor.
presenter
Motivation

Undersökning: Här är julklappen flest vill ha – av chefen

Över 60 procent får en julklapp av sin arbetsgivare. Det visar en undersökning som även avslöjar vad medarbetare helst vill ha som gåva.
sverige-2
Arbetsmiljö

5 argument till chefen för att få kolla på Sveriges åttondel

12 års lång väntan är över. Äntligen är Sverige kvalificerat till en åttondelsfinal i VM. Men matchen spelas klockan 16 på tisdag – vilket kan ställa till det för många.
galna
Arbetsmiljö

8 konstiga löneförmåner du inte hört om förut

Gymkort till medarbetarna är vanligt. Men att låta alla gå en kurs i att kasta yxa är nog betydligt mer ovanligt.
Ett verktyg för reflektion har hjälpt Micael Broström, försäljnings- och marknadsdirektör på Elitfönster, att förstå hur medarbetarna verkligen mår och hur de ligger till.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Så ser chefen hur alla mår – på 5 minuter

”Jag letade efter en metod att säkerställa det närvarande, coachande och inkluderande ledarskapet”, säger Elitfönsters försäljnings- och marknadsdirektör Micael Broström. Han hittade det i en app.

snallhet
Motivation

Googlestudie: Snällhet skapar dreamteam

Ända sedan 2002 har Google sökt svaret på varför vissa team är mer produktiva och framgångsrika än andra.