Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Här är bästa sättet att leda talanger – på ditt jobb

En helt ny generation befinner sig just nu på arbetsmarknaden: Millennials. Men hur ska du som chef leda dessa till sin fulla potential? Här är fem punkter för att lyckas.

Motivation
Publicerad

Du har säkert hört talas om millennials – eller generation Y som de också kallas. Det är den generation som är födda mellan åren 1980-2000 och är uppväxta med en teknisk utveckling som vi inte tidigare har sett motstycke till. Nu är befinner sig generationen på arbetsmarknaden – antingen som nyanställda eller som extra betydelsefulla medarbetare.

Men hur ska du som chef leda den här gruppen för att de ska nå sin fulla potential. Det har Jennifer Jordan, professor i ledarskap vid affärshögskolan IMD i Schweiz, forskat på den senaste tiden och stolpat upp fem punkter som varje chef kan lära sig.

1) De har helt andra förväntningar på sin karriär

Det är en generation som är uppväxta med tv-spel (Pokemon, DragonBoll) eller musik som har blivit kraftigt remixad har lärt sig att skapa nya kombinationer, tänka om och ta isär bitar – för att sedan sätta samman på en nytt sätt. Forskning visar att många inom generationen har en annan syn på sin karriärstege. I stället för att bli anställd och stanna på ett företag hela yrkeslivet kan en karriär snarare innehålla flera starter och stopp.

Varje nytt jobb kan vara ett självförverkligande eller en upptäcktsresa i sig som varar i några år. Därför kan den mindre arbetsgruppen vara betydligt viktigare än företaget.

2) De trivs i platta organisationer

Många företag och organisationer har komplicerade hierarkier. Alla beslut måste gå i en viss kedja av beslutsfattare innan man kan ta ett slutgiltigt beslut. Den här generationen trivs desto bättre i en flytande organisation där man först går till den – för uppgiften – mest relevanta personen. Det kan av andra generationer uppfattas som att man försöker undergräva personers auktoritet, medan det i själva verket kan vara ett sätt att maximera kunnandet på företaget till max.

3) De behöver en praktisk handledning

”Vad är syftet med det här?”. Generation Y är syftesdriven och behöver få ett tydligt samband mellan lärande och handledning. Därför kan det vara klokt att fokusera på ett mindre auktoritärt ledarskap där sammanhanget förklaras. Ett förslag är att ha en praktisk övning där en äldre och mer erfaren kollega får visa hur arbetsuppgiften ska utföras.

4) De sitter på en helt ny kunskap

Den äldre generationen har ovärderliga kunskaper och erfarenheter, den yngre generationen har ofta helt nya tekniska kunskaper. För dig som chef gäller det ska samverka för att få det bästa av två världar. Möjligheterna att lyckas blir större om den yngre generationen får ett tydligt syfte och uppsatta mål. Kanske löser din arbetsplats ett större samhällsproblem? Använd det i motivationen! Glöm inte att sätta upp delmål för att resan inte ska kännas allt för lång till en början.

5) De föredrar snabb och mer frekvent feedback

Kanske håller du medarbetarsamtal en gång per år när ni går igenom medarbetarens insats. Den typen av samtal passar ”generation y” sämre. I stället för formella utvärderingar föredrar generationen frekvent, men kortfattat, feedback löpande. Eftersom pengar inte är en lika präglad drivkraft för den yngre generationen är utveckling istället i fokus. Samtalen kan vara ett bra tillfälle för att vädra åsikter om hur arbetet bör utvecklas. Det är helt enkelt rätt omodernt att ta såna här avstämning 1-2 gånger per år.

Genom att inte ge feedback kan motivationen lätt försvinna och de yngre blickar snabbt ut mot arbetsmarknaden för en ny utmaning.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden